Een barbecue aansteken kan op verschillende manieren. Hieronder volgt een uitleg over hoe je een houtskoolbarbecue of een gasbarbecue kunt aansteken. Daarnaast wordt er ingegaan op het aanvullen van houtskool.
Hieronder volgt de inhoudsopgave van deze pagina. Klik op de titel om direct naar jouw manier van aansteken te gaan.
Er zijn verschillende manieren om een houtskool bbq aan te steken. De makkelijkste manier daarbij is om een houtskoolstarter te gebruiken.
[adrotate banner=”4″]
Een houtskoolstarter is een rechtopstaande holle metalen cilinder zonder deksel. Aan de binnenkant zit onderin een metalen plaat met gaten. Hierop worden de kolen gelegd. Daaronder wordt een krant gelegd of aanmaakblokjes. Deze worden aangestoken en binnen 15 – 20 minuten zijn de kolen gloeiendheet. Het voordeel van de cilindervorm is dat de kolen gelijkmatig gaan branden.
Een elektrische starter is een verwarmingselement dat je onder een bergje houtskool legt en inschakelt. Net als bij een houtskoolstarter heb je geen aanmaakvloeistof met petroleum nodig. Zet het apparaat aan en de kooltjes branden binnen 15 minuten.
De elektrische starter is schoon en gemakkelijk, maar hij steekt de houtskool niet zo gelijkmatig aan als de houtskoolstarter. Daarnaast heb je een stopcontact nodig.
Elektrische starters zijn voornamelijk handig voor oven barbecues, zoals de Big Green Egg.
Nadat de brandende kooltjes in de barbecue zijn gegooid, duurt het nog even voor ze de juiste temperatuur hebben bereikt. Hieronder volgt een ruwe schatting van hoe lang je moet wachten. Houd er wel rekening mee dat houtskool zich op elke barbecue anders gedraagt. Bij indirect grillen kun je de temperatuur zelf regelen door te spelen met de luchtgaten.
Temperatuur | Tijd | Kleur |
---|---|---|
Heet (230 ℃ tot 360 ℃) | 5 tot 10 minuten | Fel oranje gloeiend |
Matig-heet (200 ℃) | 10 tot 15 minuten | Fel oranje gloeiend met een dun laagje as |
Matig (160 ℃ tot 180 ℃) | 15 tot 25 minuten | Oranje gloeiend met een dunne laag as |
Matig-lauw (150 ℃) | 25 tot 30 minuten | Zacht oranje met een dikkere laag as |
Lauw (100 ℃ tot 120 ℃) | 30 tot 40 minuten | Vaag oranje met een dikke laag as |
Nadat het houtskool as vormt duurt het ongeveer een uur voordat het zo afkoelt dat er niet meer op gegrild kan worden. Er zijn dan twee manieren om het houtskool aan te vullen.
De eerste manier is om gewoon nieuw houtskool op het vuur te gooien. Het duurt dan ongeveer 10 tot 15 minuten voordat de nieuwe kooltjes warm genoeg zijn om op te grillen. Daarnaast kan er veel rook ontstaan.
Een andere en beter manier is om de nieuwe kooltjes in een houtskoolstarter aan te steken. Zet de starter dan op een baksteen of tegel en steek de kolen aan zoals hiervoor geschreven. Zodra de kolen warm zijn stort je ze op het hete deel van de barbecue.
De meeste gasbarbecues gaan aan met een druk op een knop en controleer je de temperatuur door aan een knop te draaien. Hierdoor is de temperatuur net zo makkelijk te regelen als op een gewoon fornuis. Verwarm de gasbarbecue altijd 20-30 minuten om maximale hitte te bereiken.
Zo steek je gasbarbecue aan:
Volg jij ons al?