Direct grillen vs indirect grillen

Wat is het verschil tussen direct en indirect grillen? Kun je indirect grillen op gas? En hoe maak je warmtezones aan op een houtskoolbarbecue. Op deze pagina vind je antwoord op deze vragen. Daarnaast worden er verschillende manieren van indirect grillen beschreven.

[adrotate banner=”4″]

Direct grillen

Het verschil tussen direct en indirect grillen is simpel. Bij direct grillen komt het voedsel direct in aanraking met het vuur. Er is niks tussen de kolen en het voedsel behalve het rooster. Bij indirect grillen komt het voedsel niet direct in contact met het vuur.

Direct grillen is niets anders dan het eten direct boven houtskool, hout of gas bereiden. Direct grillen komt neer op het barbecueën zoals de meeste mensen kennen. Het eten wordt op het grilrooster gelegd dat zich 7-25 cm boven het vuur bevindt.

Gril je boven houtskool of hout, dan kun je verschillende warmtezones aanleggen. Bij een gasbarbecue stel je de branders in op de gewenste hitte en plaats je het eten direct boven de hittebron.

De bereidingstijd bij direct grillen is vaak snel, omdat je direct boven het vuur aan het grillen bent. Deze grilmethode is daarom geschikt voor kleine, malse delen die snel gaar zijn, zoals steaks, koteletten, vis- en kipfilets, brood en groenten of fruit met een hoog vochtgehalte.

Direct grillen met een houtskool bbq

Een enkel vuur krijg je door de kolen uit de houtskoolstarter in een enkele laag over de bodem van de barbecue te storten. Laat een hoek van de barbecue zonder kolen als wijkpunt voor voedsel dat dreigt te branden. Zodra er zich een aslaag vormt op de kolen kan er worden begonnen met grillen.

Werken met meerdere warmtezones

Indien je een groot stuk vlees wilt gaan grillen is het aan te raden verschillende soorten warmezones, bijvoorbeeld drie, aan te leggen in de barbecue.

De eerste zone bedek je met een dubbele laag kolen. Dit is het heetste deel om vlees dicht te schroeien. Een ander deel van de barbecue bedek je met één laag houtskool. Hierop kan het vlees garen. Het derde deel laat je vrij van houtskool. Hierop kan vlees worden gelegd dat dreigt aan te branden.

Direct grillen op hout

Grillen op hout geeft het voedsel een goede smaak. Meer dan dat houstkool doet. Het is daarbij wel belangrijk om te grillen op hardhout, zoals eiken, hickory, appel, kersen of mesquite. Zacht hout produceert te veel rout en onaangename en soms zelfs gevaarlijke dampen.

Direct grillen op hout kan door middel van twee manieren. De eerste manier is door het houtskool te vervangen door hardhout. De tweede manier is door één of twee blokken hout op het houtskoolvuur te leggen.

Direct grillen op gas

Direct grillen op gas is eenvoudig. Zet alle branders hoog. Je kunt de warmte regelen met knoppen van de branders. Ook kun je een drievoudig vuur maken (meerdere warmtezones) op een gasbarbecue met drie of vier branders. Zet een brander hoog, een of twee branders halfhoog en laat een brander uit.

Indirect grillen

Bij indirect grillen komt het voedsel niet direct in aanraking met het voedsel. Het ligt dan bijvoorbeeld boven een gedeelte van de barbecue waar geen houtskool ligt of, zoals bij een Kamado barbecue, wordt er een heat deflector tussen het houstkool en het grillrooster geplaatst. Deze plaat voorkomt direct contact tussen het vuur en het voedsel.

Door indirect grillen kunnen grote stukken vlees, zoals een hele kip of grote lappen steaks, door en door gegaard worden zonder te verbranden. Met indirect grillen kun je het vlees ook roken door houtsnippers aan het vuur toe te voegen.

Het vlees hoeft bij indirect grillen niet omgedraaid te worden. Het wordt meestal toegepast met een gematigde temperatuur (130°C tot 180°C) en altijd met het deksel op de barbecue.

Indirect grillen op een houtskoolbarbecue

Om indirect te grillen op een gewone houtskool barbecue leg je aan weerszijden van een barbecue houtskool en laat je het midden leeg. Hier plaats je een lekbak. Als het vlees enkele uren moet garen dan zul je om het uur houtskool toe moeten voegen. Dit doe je door nieuwe kooltjes in de starter aan te steken en aan beide kanten toe te voegen.

Indirect grillen wordt meestal gedaan op een matige temperatuur. Een lagere temperatuur bereik je door te werken met de luchtgaten in de bodem en de deksel van de barbecue. Dat is afhankelijk van de type barbecue.

Hoe dichter de luchtgaten hoe lager de temperatuur zal worden. Een hogere temperatuur bereik je door de luchtgaten juist open te zetten, omdat er dan meer zuurstof bij het vuur komt. Indien de luchtgaten dicht zijn wordt het vuur gedoofd.

Indirect grillen op gasbarbecue

Op een gasbarbecue is indirect grillen gemakkelijk. Daarvoor heb je wel minimaal twee branders nodig. Je steekt er dan één aan. Als de brander heet is, leg je het voedsel boven de brander die niet aan is.

Bij een barbecue met drie branders, steek je de voorste en achterste (of linker- en rechter brander) aan en bereid je het vlees in het midden. Als je vier branders hebt, dan steek je de buitenste aan en leg je het voedsel in het midden.

De meeste barbecues op gas hebben ingebouwde druippannen/lekbakken.

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter