Kamado: alles over de keramische barbecue

Kamado
Kamado

De kamado wordt ook wel keramische barbecue genoemd vanwege het materiaal waar het van is gemaakt. De kamado is de laatste jaren enorm in populariteit gestegen en dat is niet voor niks. Het is veelzijdig; je kan er mee roken, een pizza of brood op bakken en low & slow cooken. Daarnaast hebben ze vanwege de constructie een lange levensduur.

De oudste en meest bekende voorbeeld is die van Big Green Egg. In de loop der jaren zijn er echter veel nieuwe merken op de markt gekomen.

Maar wat is nu precies een kamado? Wat kun je er allemaal mee en hoe gebruik je het? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Hoofdstuk 1

Wat is een kamado?

Een kamado is een eivormige barbecue dat is gemaakt van keramiek. De naam is afkomstig van een traditionele Japanse oven. In het Verre Oosten wordt het al duizenden jaren gebruikt. De dikke keramische wanden van de barbecue zorgen ervoor dat de hitte wordt teruggekaatst en goed wordt vastgehouden. Met een kamado kunnen temperaturen tot wel 400 ℃ worden bereikt.

De deksel, ook wel dome genoemd, is gemaakt van keramiek met een porseleinen glans aan de buitenkant. In de kamado staat een vuurkorf met een binnenring waar de houtskool op gelegd kan worden. Op deze vuurkorf wordt het grillrooster gelegd. Door de koepelvormige deksel ontstaat er een ruimte tussen het rooster en deksel, waardoor er bijvoorbeeld een hele kip opgelegd kan worden.

De boven- en onderkant van de kamado is voorzien van luchtgaten. Deze dienen voor het regelen van de temperatuur. Het luchtgat aan de bovenkant is van gietijzer en wordt ook wel margrietschijf genoemd.

De voordelen van een kamado

  1. Veelzijdigheid
  2. Het grote voordeel van een kamado is de veelzijdigheid. Je kunt het gebruiken als barbecue, een rookoven of een gewone oven. Doordat je er dezelfde functionaliteiten als een oven mee kunt bereiken is het mogelijk om voedsel langdurig op een gelijkmatige temperatuur te bereiden. De dikke keramische wanden zorgen ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. Het is dus ideaal voor low & slow cooking.

    Op een keramische barbecue kunnen diverse soorten dingen bereid worden. Naast vlees en vis is het ook mogelijk om bijvoorbeeld brood, pizza en groenten te bereiden. De verscheidenheid aan accessoires die er te verkrijgen zijn, zoals gietijzeren pannen en plate setters, maakt de bereiding van andere producten nog makkelijker.

  3. Eenvoudig temperatuur regelen
  4. Daarnaast is de temperatuur van een kamado eenvoudig te regelen met de luchtregelaars. Door te spelen met de luchtstroom is het mogelijk temperaturen te behalen tussen de 100 ℃ en 300 ℃.

  5. Houtskool brandt lang
  6. Een ander voordeel van een kamado is dat door de dikke wanden het houtskool urenlang blijft branden.

  7. Houdt warmte en vocht vast
  8. Ten opzichte van andere barbecues houden de dikke keramische wanden de warmte en het vocht goed vast, ongeacht of het koud buiten is. Dit betekent dat er weinig houtskool en zuurstof nodig is waardoor er niet veel lucht en vocht uit de barbecue gaat.

    Bij het verwarmen van vlees wordt er veel vocht aan het vlees onttrokken. Als de luchtstroom dan hoog zou zijn, droogt het vlees uit. Doordat de luchtstroom in een kamado laag is blijft het vlees lekker sappig.

    Andere smokers hebben een dunnere wand en lekken meer, waardoor er meer houtskool en lucht nodig is. De grotere luchtstroom zorgt ervoor dat er meer vocht de barbecue verlaat wat weer gevolgen heeft voor het vlees.

  9. Onderhoud
  10. Na het barbecueën schuif je de luchtgaten dicht. De kolen die overblijven kunnen de volgende keer weer gebruikt worden. De binnenkant wordt min of meer vanzelf schoongemaakt door de hoge temperaturen, dus het hoeft niet geschrobd te worden. Het enige dat schoongemaakt hoeft te worden is het rooster en het as dat onder in de kamado terecht komt.

De nadelen van een kamado

  1. Het gewicht
  2. Vanwege het materiaal is een keramische barbecue erg zwaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de grootte van een kamado, maar de meeste zijn niet in je eentje te tillen.

  3. De oppervlakte
  4. Als je de kamado vergelijkt met een offset smoker is de oppervlakte niet groot. Hierdoor is het bijvoorbeeld lastiger om tegelijkertijd meerdere dingen te bereiden. Ook als je fan bent van grillen aan de hand van de twee-zone methode kan een kamado niet helemaal ideaal zijn. Vooral bij kleinere modellen is dit bijna niet mogelijk. Bij grotere modellen zijn hier wel oplossingen voor, zoals een multi-level rack. Dat is een rooster dat uit meerdere delen bestaat, waardoor er meerdere zones gecreëerd kunnen worden.

  5. Bijvullen van houtskool
  6. Over het algemeen hoef je niet vaak de houtskool hoeft bij te vullen. Indien dit wel moet, dan moet je wel het rooster met het voedsel en eventueel de plate setter verwijderen.

  7. De kosten
  8. Niet geheel onbelangrijk, maar een keramische barbecue is over het algemeen duur. Er zijn inmiddels een aantal prijsvechters op de markt. Echter gaat dit vaak gepaard met de kwaliteit van de kamado, de stabiliteit of het niet hebben van een garantie.

    Daarnaast kunnen er nog kosten bijkomen voor aan accessoires. Zo heb je om indirect te kunnen grillen altijd een plate setter nodig. Dit is een stenen plaat dat geplaatst wordt tussen het vuur en het voedsel. De plate setter is niet altijd bij de prijs inbegrepen.

Hoofdstuk 2

Hoe werkt een keramische barbecue?

Een kamado is makkelijk te gebruiken. Het vergt echter wel wat oefening. Je moet een beetje feeling krijgen met het regelen van de temperatuur en de hoeveelheid houtskool je nodigt hebt voor het behalen van een bepaalde temperatuur.

Het design van een kamado is vrij simpel. De dikke wanden en de eivorm zorgen ervoor dat warmte en vocht behouden blijft.

Aan de onder- en bovenkant bevinden zich luchtregelaars. Door hiermee te spelen kan de temperatuur geregeld worden. Als je de juiste temperatuur hebt gevonden blijft de kamado, met kleine fluctuaties, lange tijd deze temperatuur behouden.

Het houtskool wordt onder in de kamado in de vuurkorf aangestoken. Op deze vuurkorf wordt het rooster geplaatst. De ruimte tussen het eten op het rooster en de houtskool is groter dan bij andere barbecues.

Om indirect te kunnen grillen (langzaam garen van eten) is een plaat nodig. Deze plaat wordt plate setter of heat deflector genoemd. Het wordt tussen het rooster en de houtskool geplaatst. Het voorkomt dat het eten direct in aanraking komt met het vuur.

Hoofdstuk 3

Hoe steek je een kamado aan?

Het aansteken van kamado bestaat uit verschillende stappen. Hieronder worden de stappen beschreven.

1. Houtskool toevoegen

  1. Leg wat houtskool in de kamado, maar nog niet alles. Om te voorkomen dat kleine stukken houtskool naar beneden vallen en dit invloed kan hebben op de luchtstroom, leg je de grote stukken houtskool onderop. Als je nog houtskool over hebt van de vorige keer leg je dit er ook boven op. Schuif vervolgens alles naar de zijkant toe.
  2. Leg 2 aanmaakblokjes in het midden van het ijzeren rooster waar de kolen op liggen. Steek de blokjes aan.
  3. Als de kolen branden gooi je voorzicht wat houtskool erbij. Verdeel alles, met handschoenen aan, over het vuur.
  4. Bij deze stap komt de feeling om de hoek kijken. Je hoeft namelijk niet de hele vuurkorf met houtskool te vullen. De hoeveelheid houtskool is namelijk afhankelijk van hoe lang je wilt grillen. Het vinden van deze hoeveelheid vergt experimentatie.

2. De juiste temperatuur bereiken

  1. Doe de deksel dicht en zet de luchtgaten helemaal openstaan. Hierdoor komt er zuurstof bij het vuur waardoor het gaat branden.
  2. Houd de temperatuur van de kamado in de gaten. Zodra het 50 ℃ onder de gewenste temperatuur zit, doe je de luchtgaten iets dicht. Ook hier komt feeling om de hoek kijken. Elke kamado reageert anders. Meestal zet je de bovenkant op een kier. De luchttoevoer aan de onderkant zet je op de helft.
  3. Blijf de temperatuur in de gaten houden. Hoe dichter het bij de gewenste temperatuur komt, hoe dichter je luchtgaten zet.
  4. Zodra je de juist temperatuur hebt bereikt hoef je niks meer met de luchtgaten te doen. De barbecue houdt nu voor een lange tijd deze temperatuur aan.
Hoofdstuk 4

Waar moet je op letten bij het kopen van een kamado?

Bij het kopen van een kamado let je niet alleen op de kwaliteit van het apparaat, maar raden we je ook aan om na te denken over wat je wensen en voorkeuren zijn. Hieronder volgen een aantal punten waarop je kan letten voor je een kamado gaat kopen.

1. De grootte
De grootte van een kamado hangt van verschillende factoren af.

Een kleine kamado is geschikt als je:

  • kookt voor twee personen of;
  • de barbecue mee op reis wilt nemen of;

Een grotere kamado is geschikt als je:

  • kookt voor groepen vanaf zes personen of;
  • meerdere warmtezones wilt creëren om bijvoorbeeld groente en vlees tegelijkertijd te grillen of;
  • grote stukken vlees, zoals spareribs en een brisket, wilt bereiden.

2. Garantie
Laat je niet misleiden door de prijs of de kenmerken van goedkopere keramische barbecue. Sommige merken zijn in verhouding iets duurder, maar geven wel een garantie op de barbecue. Bij The Bastard krijg je bepaalde garanties op verschillenden onderdelen van de barbecue. Bij de Big Green Egg geldt zelfs een levenslange garantie op alle keramische onderdelen. Aangezien een kamado voor jaren mee moet gaan is het raadzaam navraag te naar de garantie.

3. De constructie
Voor wat betreft de constructie zie je vooral bij de goedkopere varianten een groot verschil. De scharnieren zijn niet van RVS of zijn niet gepoedercoat. Let hierop, want dit heeft gevolgen voor de duurzaamheid van de barbecue. Ook zijn ze veel minder stabiel.

Daarnaast zijn er tegenwoordig kamado’s van staal. Deze kunnen beter tegen een stootje en zijn vaak lichter. Daarentegen hebben ze vaak een korte levensduur, omdat ze gaan roesten.

4. De margrietschijf
De margrietschijf kan bestaan uit een enkele of dubbele wiel. Hoewel beide hun werk uitstekend doen is bij een margrietschijf met een dubbele wiel de temperatuur net iets preciezer te regelen.

Volg jij ons al?

Delen: