Bovenbil met Aziatische kruiden en een sambalrelish

Bovenbil van de bbq

De bovenbil komt van de achtervoet van het rund. Het bestaat eigenlijk uit meerdere delen, waaronder: het vastdeel, de deksel en de kogel.

Van het vastdeel wordt de Hollandse biefstuk gesneden, van de deksel wordt rollade gemaakt en de kogel gaat over de toonbank als kogelbiefstuk.

Het recept hieronder is gemaakt van het vastdeel van de bovenbil. Het is een vrij mager stuk vlees dat weinig vet bevat en erg mals is.

De bereiding

Hoewel dit stuk vlees zich prima leent voor een snelle bereiding op hoge temperaturen geven wij er een andere twist aan. Een Aziatische twist.

We smeren het vlees eerst in met een Aziatische dry rub. Daarvoor doen we eerst een kleine beetje sesamolie op het vlees. Voor uiteraard de smaak, maar hierdoor blijft de rub ook goed plakken.

Vervolgens laten we het vlees indirect garen op de barbecue tot een kerntemperatuur van 50 °C.

Tijdens het rusten van vlees maken we de sambalrelish. Hiervoor kun je verschillende soorten sambal gebruiken. Zelf vinden wij badjak hier lekker bij.

Trancheer tenslotte het vlees en giet de relish over de plakjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *