Cajuntonijn met remoulade (bbq of grillpan)

Tonijn steak van de bbq

Een tonijn hetzelfde bereiden als een gewone steak? Yes, dat kan. En het is nog super lekker ook.

Belangrijk is om de tonijn niet te lang op hoog vuur te grillen. Dit hoeft echt maar kort, zodat de binnenkant rauw blijft en buitenkant mooi donker kleurt.

Wij bereidden de tonijn op de barbecue, maar het kan ook in een grilpan op hoog vuur. Gril beide kanten dan ook 2 minuten op hoog vuur. Het mooiste is om een grilpatroon op de tonijn te krijgen. Dit doe je door de tonijn tussentijds een kwartslag te draaien.

Ga je de tonijn op de barbecue bereiden, zorg er dan wel voor dat je het rooster met olie insmeert. Anders blijft de tonijn aan het rooster plakken en dat wil je niet.

Koop voor dit gerecht tonijn steaks van ongeveer 3 cm dik. Je kunt een groot stuk van 800 gram kopen of losse steaks van 200 gram per stuk. De dikte is wel van belang voor de bereiding. Als de tonijn dunner is dan 2 cm, gril het dan iets korter dan 2 minuten. Anders wordt het van binnen te gaar.

Cajuntonijn met remoulade

Gegrilde tonijn van de barbecue ingesmeerd met een dry rub en geserveerd met een remoulade.
Voorbereidingstijd15 min
Kooktijd4 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 800 gr tonijn of in 4 plakken van 200 gr per stuk

Voor de dry rub

  • 2 el paprikapoeder
  • 1 el zout
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el tijm
  • 1 el witte peper
  • 1/2 el cayennepeper
  • 1/2 el uienpoeder
  • 1/2 el knoflookpoeder
  • 1 tl laurierpoeder

Voor de remoulade

  • 70 ml mayonaise
  • 20 gr dijonmosterd
  • 1 el mierikswortel uit pot
  • 1 el worcestersaus
  • 1 el citroensap
  • 1 el peterselie
  • 1 tl ketchup
  • 1 tl tabasco
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/2 sjalot fijngesneden
  • 1/2 lente-ui witte en groene deel fijngesneden
  • zeezout grof
  • zwarte peper

Overig

  • 3 el boter gesmolten

Instructies

Remoulade maken

  • Voor de remoulade geldt hetzelfde. Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer goed door elkaar. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.

Dry rub maken

  • Doe alle ingrediënten voor de dry rub in een kommetje en meng het goed door elkaar.

Tonijn steak bereiden

  • Leg de tonijn steak op een bord. Bestrooi beide kanten met de helft van de rub. De andere helft gebruiken we dadelijk. Dek het af met aluminiumfolie en laat het 30 minuten marineren in de koelkast.
  • Maak ondertussen de barbecue gereed voor direct. Houd hierbij een temperatuur aan van ongeveer 275 °C. Smeer het rooster in met olie.
  • Haal de tonijn steak uit de koelkast en bestrijk beide kanten met de gesmolten boter. Wrijf de steak nu in met de andere helft van de rub.
  • Leg de steak op het rooster en gril beide kanten 2 minuten. Draai de tonijn na 1 minuut een kwartslag om een mooi ruitpatroon te krijgen. Let op dat je de tonijn niet te lang grilt, want het moet van binnen nog rauw zijn.
  • Haal de tonijn van de barbecue en snijd het in dunne plakjes. Serveer het met de remouladesaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating