BBQ recepten, Dry rub recepten

Chinees vijfkruidenpoeder (dry rub)

Chinees vijfkruidenpoeder
Chinees vijfkruidenpoeder zelf maken

Recept: Chinees vijfkruidenpoeder

Dit kruidenmengsel wordt in China al eeuwenlang gebruikt om varkensvlees en kip mee te marineren. Het is een samenstelling van steranijs, venkelzaadjes, sichuan peper, kaneel en kruidnagel.

Hoewel het vijfkruidenpoeder wordt genoemd, wordt er door sommigen nog iets aan toegevoegd of afgehaald waardoor het uit 4, 6 of 7 kruiden kan bestaan. Aan dit kruidenmengsel heb ik zelf nog zout en bruine suiker toegevoegd.

Gebruik 3 tot 5 theelepels per 500 gr vlees. Voor een eend van 2 kg kun je 1,5 tot 2 eetlepels gebruiken.
Porties: 100 gr

Ingrediënten

Voor het vijfkruidenpoeder

  • 3 stuks steranijs
  • 2 el sichuan peper
  • 1 el 4 seizoenenpeper
  • 1 el venkelzaadjes
  • 1 tl kruidnagel
  • half kaneelstokje

Voor het kruigenmengsel

  • 50 gr zout grof
  • 50 gr bruine suiker grof

Instructies

  • Verhit een droge koekenpan op matig vuur. Rooster de specerijen (steranijs, peperkorrels, venkelzaadjes, kruidnagels en het kaneelstokje) 2 tot 4 minuten tot ze geurig zijn. Rooster het niet te lang anders kunnen de kruiden bitter worden.
    Chinees vijfkruidenpoeder in de pan
  • Doe de kruiden in een kom en laat ze even afkoelen. Maal de specerijen fijn in een vijzel of een specerijmolen.
  • Doe de kruiden weer terug in de kom en voeg het zout en de bruine suiker er doorheen. Meng alles goed door elkaar.
  • De kruiden zijn in een luchtdichte pot zeker 6 maanden te bewaren.
    Chinees vijfkruidenpoeder bewaren

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter