BBQ recepten, Recepten, Spareribs recepten, Varkensvlees gerechten

Chinese spareribs met Beijingse barbecuesaus

Chinese spareribs met barbecuesaus

Dit gerecht heb ik van Steven Raichlen. Schrik niet van het zwarte uiterlijk. De spareribs zijn niet verbrand. Dit komt door de barbecuesaus.

Het is een heerlijk recept waar zoet en pittig samenkomen. Sterker nog, er worden vier smaken samengevoegd:

  • Allereerst worden de spareribs ingesmeerd met een 5-4-3-2-1 rub. Dit is een dry rub op basis van steranijs.
  • Vervolgens worden de spareribs bespoten met de rijstwijn en appelcider.
  • Daarnaast worden de spareribs gerookt met houtsnippers met kersensmaak.
  • Tenslotte worden ze ingesmeerd met een zoet-pittige Beijingse barbecuesaus.

Chinese spareribs met Beijingse saus

Voorbereidingstijd15 min
Kooktijd4 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 2 strengen spareribs 1 – 1,5 kg per stuk
  • 5-4-3-2-1 rub
  • 1,2 dl Chinese rijstwijn of droge sherry
  • 1,2 dl appelcider
  • Beijingse barbecuesaus
  • 500 gr houtsnippers kersensmaak

Instructies

Spareribs voorbereiden

  • Allereerst gaan we mogelijke splinters en gruis van de spareribs verwijderen. Houd de sparerib onder stromend water en wrijf met je handen over beide kanten van het vlees. Dep het vlees vervolgens droog met keukenpapier.
  • Nu gaan we het vlies verwijderen. Leg de spareribs met de holle kant naar boven. Steek een mes, pin of schroevendraaier achter het vlies en trek het eraf. Je kan keukenpapier gebruiken, zodat je iets meer grip hebt.
    Sparerib vlies verwijderen
  • Nu gaan we het vlees insmeren met de dry rub. Gebruik voor elke sparerib 3/4 eetlepels rub. Wrijf met je wijs- en middelvinger de rub in het vlees. 
    Spareribs marineren
  • Leg het vlees in een ovenschaal. Dek het af met aluminiumfolie en zet het ongeveer 8 uur in de koelkast.

Spareribs grillen

  • Maak de barbecue gereed voor <a href=”https://www.cultiviz.nl/barbecueen/direct-indirect-grillen/”>indirect grillen</a>. Houd een temperatuur aan 125 ℃.
  • Leg ondertussen de houtsnippers in een bak met water. Laat het ongeveer een half uur weken.
  • Zodra de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt gooi je een deel van de houtsnippers op het vuur. Leg vervolgens de spareribs met de botten omlaag 1 uur op het rooster. Als het rooster te klein is, kan je ook een ribrek gebruiken.
  • Meng de rijstwijn of droge sherry samen met de appelcider in een plantenspuit en schud het goed. Besproei de spareribs elk uur. 
  • Na 3,5 uur roken gaan we beide kanten van de spareribs insmeren met de barbecuesaus. Hierbij kan het handig zijn een lekbak te gebruiken, omdat het saus kan lekken. Herhaal het insmeren elk half uur. 
  • De spareribs zijn gaar als je de ribjes voorzichtig met je handen uit elkaar kunt trekken. Daarnaast zijn ze gaar als vlees aan het uiteinde van het bot is teruggetrokken. 

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter