Hasselback aardappelen van de bbq

Hasselback aardappelen van de bbq

Hasselback aardappelen zijn een ideaal bijgerecht voor vlees, vis, kip of wat dan ook. Een keer iets anders dan gewone aardappelen van de barbecue. Daarnaast zien de ingesneden en crispy aardappelen er natuurlijk ook gewoon fancy uit.

Wat zijn hasselback aardappelen?

Hasselback aardappelen zijn crispy gebakken aardappelen. Oorspronkelijk is het een Zweeds gerecht. Aldaar heten ze Hasselbacken.

Door de jaren heen zijn er tal van variaties op dit gerecht gekomen. Dat maakt het ook leuk. De volgende keer kun je dus experimenteren met een dry rub of gerookt paprikapoeder.

Naast dat ze er leuk uitzien, doen ze het ook goed in smaak en textuur. De bovenkant wordt namelijk crispy, wat een beetje op chips doet lijken. Terwijl de onderkant juist wat zachter is, maar smaakvol door de boter en de kruiden.

Hoe bereid je ze?

Hoewel ze er fancy uitzien, zijn ze heel makkelijk te maken. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de aardappel op een lepel leggen en er dan dunne plakjes in snijden. De lepel voorkomt dan dat je er helemaal doorheen snijdt.

Ook kun je bijvoorbeeld twee satéstokjes pakken. Deze leg je dan aan beide kanten van de aardappel. Met een mes snijd je dan tot de stokjes. Dit voorkomt ook dat je er doorheen snijdt.

Tenslotte kun je natuurlijk ook gewoon op gevoel snijden. Maak bij het snijden plakjes van ongeveer 2 tot 3 mm.

Hasselback aardappel voorbereiden
1. Leg twee satéstokjes klaar
Hasselback aardappel snijden
2. Gesneden in dunne plakjes
Hasselback aardappel voorbereiden
3. Het botermengsel met knoflook en kruiden
Hasselback aardappel bereiden
4. De aardappels ingesmeerd

Hasselback aardappelen van de bbq

Crispy hasselback aardappelen van de bbq met rozemarijn, tijm en knoflook.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen vastkokend
  • 2 el boter
  • 3 teentjes knoflook
  • rozemarijn
  • tijm
  • zout
  • 40 gram parmezaanse kaas

Instructies

  • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd hierbij een werktemperatuur aan van 200 ℃.
  • Leg de aardappelen één voor één tussen twee satestokjes en snijd er dunne plakjes tot je de stokjes raakt. De bedoeling is dat de aardappel als één geheel blijft. Leg vervolgens alle aardappelen in een ovenschaal of gietijzeren pan.
  • Laat de boter smelten in een kommetje. Mocht het echt nog heel hard zijn, kun je het even opwarmen.
  • Pers de knoflook boven de boter uit. Voeg ook wat rozemarijn en tijm toe. Meng het met een kwastje door elkaar. Bestrijk de aardappelen vervolgens met het mengsel. Ga daarbij met het kwastje ook goed tussen de plakjes.
    Besprenkel ze vervolgens met wat zout en plaats de ovenschaal of gietijzeren pan op het rooster van de barbecue.
  • Haal ze na 30 minuten van de barbecue. Bestrooi ze met de parmezaanse kaas. Zorg hierbij dat er ook wat kaas tussen de gesneden plakken komt. Zet ze vervolgens weer een half uur op de barbecue.
  • De aardappelen zijn klaar als ze lekker crispy zijn. Voeg naar smaak zout toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating