Provençaalse lamsrack met asperges in vinaigrette

Provençaalse lamsrack met asperges

Het is weer voorjaar en dat betekent dat de velden weer groen worden, het zonnetje weer begint te schijnen en iedereen de barbecue weer uit het stof haalt. Hoewel je dat laatste natuurlijk het hele jaar door kunt doen. 

Het betekent ook vooral het begin van een culinair seizoen en het voorjaar zorgt voor enkele heerlijk seizoensproducten. Eén hiervan is asperges. In het voorjaar tegen het einde van maart, schiet het witte goud uit de grond en hebben de lokale boeren het druk om de producten te verkopen aan de liefhebber. 

Een seizoensproduct wat in het voorjaar op zijn best is, is lamsrack. Het hele jaar door is er wel lamsvlees verkrijgbaar. Dit komt voornamelijk uit Nieuw-Zeeland, maar in het voorjaar is er veel aanbod aan Nederlands lamsvlees. 

Nederlands lamsvlees heeft een hele hoge kwaliteit en het is niet voor niets dat Nederland één van de landen is die wereldwijd lamsvlees exporteert. Omdat producten het mooiste zijn in het seizoen, hebben we het beste van twee werelden gecombineerd in een leuk recept. Ideaal voor het paasweekend. 

Provençaalse lamsrack en asperges met vinaigrette

Lamsrack gemarineerd in een provinciaalse marinade. Geserveerd met witte asperges in een vinaigrette.
Voorbereidingstijd30 min
Kooktijd25 min
Rusttijd10 min
Porties: 4
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 800 gr lamsrack
  • 1,6 kg asperges
  • 2 tl tijm gedroogd
  • 1 tl peterselie gedroogd
  • 1 tl salieblad gedroogd
  • 3 teentjes knoflook
  • olijfolie
  • funghi trivolati kruiden Jonnie Boer
  • citroen

Instructies

Vinaigrette asperges

  • Vul een kommetje met 60 ml goede olijfolie. Voeg vervolgens het sap van een halve citroen toe. Pers één teen knoflook en voeg deze toe. Voeg tenslotte 3 eetlepels Funghi Trivolati kruiden toe van Jonnie Boer.

Marinade lamsrack

  • Vul een kommetje met 50ml olijfolie. Pers 2 tenen knoflook en voeg deze toe. Voeg de tijm, peterselie en salie toe.

Lamsrack en asperges bereiden

  • Maak de lamsrack schoon door het te ontdoen van het vlies. Snijd dit er voorzichtig af zonder te veel in het vlees te snijden. Bestrijk de lamsrack aan beide kanten met de marinade.
  • Bereid de barbecue voor op direct grillen. Houd daarbij een temperatuur aan van 250 °C.
  • Grill de lamsrack kort aan beide kanten aan, zodat er een mooie bruine kleur ontstaat.
  • Bereid de barbecue voor op indirect grillen. Houd daarbij een temperatuur aan van 120 °C.
  • Leg de lamsrack terug op de barbecue en gebruik een kernthermometer om de temperatuur in de gaten te houden.
  • Ondertussen gaan we asperges schillen. Zorg dat je hier zorgvuldig in bent. We willen geen schil meer op de asperges hebben. Een fijne kaasschaaf is hier perfect voor.
  • Zet een grote pan gevuld met water op het fornuis en voeg een blokje kippenbouillon toe. Breng het water aan de kook.
  • Kijk ondertussen naar de lamsrack. Bij een kerntemperatuur van 53 °C mag het van de barbecue.
  • Leg de lamsrack op een bord of plank en dek het af met aluminiumfolie. Laat de lamsrack 10 minuten rusten.
  • Doe ondertussen de asperges in de pan en laat deze 6-8 min koken tot ze gaar zijn, maar nog wel stevig aanvoelen.
  • Laat de asperges uitlekken en leg ze op een bord. Besprenkel ze vervolgens met de vinaigrette en voeg naar smaak nog wat grof zeezout en peper toe.
  • Snijd de lamsrack en besprenkel deze nog met wat resterende marinade. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating