De spareribs 3-2-1 methode: een handige uitleg & instructies

Spareribs 3-2-1 methode

De spareribs 3-2-1 methode is één van de populairste bereidingswijze voor spareribs op de barbecue. Ook wij zijn fan van de methode, omdat je hierdoor lekkere malse en sappige ribbetjes krijgt met een heerlijke korst.

Hieronder leggen we je uit wat deze methode inhoudt en geven we je handige instructies. Bijkomend voordeel: het is allemaal niet zo moeilijk.

Wat is de spareribs 3-2-1 methode?

De spareribs 3-2-1 methode bestaat uit drie fasen:

  • 3 uur roken
  • 2 uur inpakken
  • 1 uur lakken

In totaal liggen de spareribs dus zes uur op barbecue. Dit allemaal op temperatuur van 110 – 120 ℃.

De spareribs voorbereiden

Allereerst gaan we de spareribs voorbereiden. Dat houdt in dat we de ribbetjes onder stromend water afspoelen. Hierdoor verwijder je loszittende splinters en gruis. Dep het vlees vervolgens droog.

Vervolgens gaan we het vlies verwijderen. Ook wel membraam genoemd. Dit zit aan de holle kant van de spareribs. Zet hiervoor een mes achter het vlies en wip het omhoog. Pak het vervolgens met een keukenpapier vast, zodat je meer grip hebt, en trek het er af.

Spareribs
Spareribs voorbereiden

Insmeren met een dry rub

Nu gaan we de spareribs insmeren met een dry rub. Hier zijn talloze rubs voor geschikt. Ook kun je ze natuurlijk zelf maken. Maak er zelf een of kies je favoriete rub en smeer het vlees er goed mee in. Aan beide kanten.

Spareribs marineren
Spareribs insmeren met een dry rub

De barbecue gereed maken

Nu is het tijd om met de barbecue aan de slag te gaan. Maak hiervoor de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd hierbij een temperatuur aan van 110 – 120 ℃.

Leg ondertussen een handje houtsnippers in 10 minuten in een bak met water. Laat de houtsnippers daarna even uitlekken. Ook hiervoor geldt: kies je favoriete smaak houtsnippers. Kijk ook wat goed matcht bij je rub en saus die je gaat gebruiken. Veel gebruikte smaken zijn kersen, appel en hickory.

3 uur roken

Als de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt kunnen de spareribs op de barbecue. Gooi de houtsnippers eerst op de kooltjes en leg de ribbetjes daarna op het rooster. Laat ze 3 uur roken.

2 uur inpakken

Nadat de ribbetjes de eerste 3 uur hebben gegaard gaan we ze inpakken. Dit doe je door er een dubbele laag aluminiumfolie om heen te doen. Hoewel dit goed gesloten moet zijn, hoeven ze niet super strak ingepakt te worden. In deze fase is het de bedoeling dat het vlees gaat stomen, zodat het lekker mals wordt.

Discussiepunt: veel mensen strooien bij het inpakken appelsap over de ribbetjes. Anderen zeggen dat ze een beter resultaat krijgen door dit achterwege te laten. Weer anderen vervangen de appelsap voor boter. Wij zeggen: experimenteer hiermee en bekijk wat voor het lekkerst is.

Spareribs inpakken aluminiumfolie
Spareribs inpakken aluminiumfolie

1 uur lakken

In het laatste uur gaan we de ribbetjes weer uitpakken. De binnenkant is nu lekker mals, maar de buitenkant nog wat zacht. Het laatste uur zorgt er voor dat de buitenkant een lekkere korst krijgt.

Leg de spareribs op het rooster en wrijf met een kwastje beide kanten van het vlees. Doe er niet te veel saus op. Hoewel het de bedoeling is dat het gaat karameliseren, kunnen door te veel saus de suikers gaan verbanden. Herhaal dit na een half uur nog een keer.

Het laatste uur kan ook ingekort worden naar een half uur. Dit is afhankelijk van het wat voor soort spareribs je hebt. Dikbevleesde spareribs mogen gerust een uur erop liggen. Heb je ze met minder vlees, dan kan het uur dus ook ingekort worden.

Spareribs lakken
Spareribs lakken

Wanneer zijn de spareribs klaar?

In principe zijn de spareribs nu klaar. Wil je het toch voor de zekerheid checken dan gelden kun je onderstaande punten aanhouden.

  1. Het vlees aan het uiteinde van de botten is teruggetrokken.
  2. De ribjes kan je uit elkaar trekken.
  3. De sparerib buigt als je het met een tang optilt.

Spareribs 3-2-1 methode

Bij de spareribs 3-2-1 methode worden de ribjes eerst 3 uur gerookt, dan 2 uur ingepakt en tenslotte 1 uur gelakt.
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd6 uur
Rusttijd10 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 2 spareribs
  • dry rub naar eigen smaak
  • barbecuesaus naar eigen smaak
  • appelsap
  • houtsnippers naar eigen smaak

Instructies

Spareribs voorbereiden

  • Spoel de spareribs onder koud stromend water af en verwijder eventueel aanwezige gruis. Dep het vervolgens droog met keukenpapier.
  • Leg de spareribs met de holle kant naar boven en verwijder het vlies. Dit doe je door een mes in het midden van de spareribs achter het vlies te zetten en omhoog te wippen. Pak het vervolgens met keukenpapier vast en trek het eraf.
  • Wrijf beide kanten van de spareribs in met je favoriete rub.

De barbecue gereed maken

  • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd een werktemperatuur aan van 110-120 °C.
  • Leg ondertussen een handje houtsnippers in een bak met water en laat ze tien minuten weken. Laat ze vervolgens uitlekken.

3 uur garen

  • Nu gaan we de spareribs eerst 3 uur garen. Als de barbecue op temperatuur is strooi je eerst de houtsnippers op de kolen. Leg vervolgens de ribjes dan op het rooster. Eventueel in een ribrekje.

2 uur inpakken

  • Haal de spareribs van de barbecue en leg ze op aluminiumfolie. Besprenkel de ribjes met een klein beetje appelsap. Pak ze vervolgens in aluminiumfolie en leg ze terug op de barbecue.

1 uur lakken

  • Haal ze nog een keer van de barbecue. Pak ze uit en leg ze terug op het rooster. Wrijf beide kanten vervolgens in met de barbecuesaus. Doe dit na een half uur nog een keer.
  • Haal de spareribs van de barbecue en laat ze tien minuten rusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating