BBQ recepten, Buikspek recepten, Recepten, Varkensvlees gerechten, Vlees gerechten

Sticky buikspek langzaam gegaard op de bbq

Buikspek recept
Buikspek recept

Sticky buikspek

Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd. In dit recept gaan we het eerst goed marineren. Vervolgens laten we de buikspek een nacht in de marinade staan. De volgende dag leggen we de buikspek op de bbq en laten we het langzaam garen tot een kerntemperatuur van 70℃.
Voorbereidingstijd12 uur
Kooktijd2 uur
Totale tijd14 uur
Porties: 1 stuk

Ingrediënten

  • 2 kg buikspek zonder zwoerd
  • 3 tenen knoflook
  • 30 ml sojasaus
  • 50 gr rietsuiker
  • 30 ml ketjap manis
  • 30 ml droge sherry
  • 60 gr honing vloeibaar
  • 60 ml hoisinsaus
  • zout & peper

Instructies

  • We gaan als eerste de buikspek marineren. Maak hiervoor een marinade van honing, hoisinsaus, rietsuiker, droge sherry, sojasaus, ketjap en knoflook. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.
  • Leg de buikspek op een snijplank met de vetlaag naar boven. Snijd een ruitpatroon in het vet tot op het vlees. Hierdoor kan de marinade ook bij het vlees komen.
  • Leg de buikspek in een schaal en doe de marinade erbij. Wrijf de marinade goed in het vlees. Laat het een nacht in de marinade staan en masseer geregeld het vlees.
  • Haal het vlees de volgende dag uit de schaal en laat het goed uitlekken. Stook ondertussen de barbecue aan en maak het gereed voor indirect grillen. Houd een werktemperatuur aan van ongeveer 125℃. Leg de buikspek met de vetrand naar boven op de bbq.
  • Laat de buikspek langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 70℃ heeft bereikt. Smeer ondertussen de buik geregeld in met de overgebleven marinade.
  • Zodra het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, stook je de bbq wat op. Grill vervolgens de buikspek, zodat het rondom krokant wordt.

Notities

Buikspek vetlaag
Buikspek marineren
Buikspek recept

Volg jij ons al?

Delen:

Comments

  1. ron

    8 januari 2019 at 10:28 Beantwoorden

    Is deze buikspek met zwoerd

    1. Mick Bogaard

      8 januari 2019 at 13:35 Beantwoorden

      Hi Ron, nee deze buikspek is zonder zwoerd!

  2. Fons

    9 juli 2019 at 21:25 Beantwoorden

    Dit recept laats gemaakt, precies zoals het beschreven staat. Goed gelukt en smaakte super. Had wel een stuk van een kilo, dus de marinade wat aangepast.
    Gr F.b.

    1. Cultiviz

      11 juli 2019 at 16:03 Beantwoorden

      Hi Fons,

      Super dat het goed heeft gesmaakt! Fijn om te horen. De ingrediënten zijn inderdaad makkelijk aan te passen bij een stuk van een kilo, omdat wij een zelf een stuk van 2kg hebben gebruikt.

Laat een bericht achter