Dorade

Toont alle 2 resultaten


De mensen die een dorade kopen houden van de heerlijke stevige volle smaak. Maar wat is nu eigenlijk een dorade en wat zijn de bekendste? Dat leggen we je hieronder uit.

Wat is een dorade?

De dorade behoort tot de familie van zeebrasems. De zeebrasems vormen een familie binnen de baarsachtige vissen en komen voor in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee.

Deze vissen hebben kenmerken eigenschappen waaraan je ze makkelijk kan herkennen. Ze hebben een plat en ovaalvorming lichaam. Verder hebben ze kleine ogen en scherpe tanden.

De kleur kan van soort tot soort verschillen. Vaak is dat afhankelijk van het type water en de omstandigheden waarin je leven. Dorades die leven in brak water zijn iets donkerder. In andere omgevingen kunnen dorades weer een meer licht rode kleur hebben. Dit laat zien hoe verschillende ze kunnen zijn.

Hoewel er veel verschillende soorten zeebrasems zijn, zijn de bekendste: de Dorade Royal, Dorade Gris en Dorade Rose.

Dorade Royal (Goudbrasem)

De meest bekende dorade uit de familie van zeebrasems is de Dorade Royal, ook wel Goudbrasem genoemd. De kleur is hoofdzakelijk zilver met tinten van geel en rood. De Dorade Royal komt voor in zoet, zout en brak water. De vis leeft in scholen dicht bij de bodem en voedt zich met slakken, larven etc. De Goudbrasem wordt gekweekt in Mediterrane landen als Griekenland, Turkije en Spanje.

De Dorade Royal wordt ongeveer 25-35 cm lang. In sommige gevallen kunnen ze doorgroeien tot een lengte van 70 cm en wegen dan 2kg. Indien ze groter worden dan 35 cm veranderen ze in een vrouwtje. Het gemiddelde gewicht is 450 gram, maar kan variëren van 300 gram tot een kilo.

Hoe smaakt een dorade?

De dorade is een witvis en heeft een stevige volle smaak. Het behoort met 1,9% lichaamsvet tot de matigvette vissen, maar is iets vetter dan de dorade rouge.

Online verse dorade bestellen

Op dit moment kun je bij ons een filet maar ook een hele dorade bestellen. Elke dorade die je koopt wordt vers vacuüm verpakt en gekoeld bij je thuisbezorgd. Inspiratie opdoen? Bekijk hier onze recepten met dorade?