Chateaubriand

Enig resultaat

 23,00

Wat is chateaubriand?

Chateaubriand is één van de meest exclusieve stukken vlees van een rund en het is daarmee een stuk rundvlees dat je vaak tegen zal komen in de betere restaurants. Hoe komt de chateaubriand aan zijn exclusiviteit?

De chateaubriand wordt gesneden uit de ossenhaas, nog specifieker uit het dikke gedeelte van de ossenhaas. Een rund heeft een geslacht gewicht van ongeveer 450 kilogram en bevat twee ossenhazen van ongeveer 2 kg. De chateaubriand weegt ongeveer 400-600 gram, dus de beschikbaarheid en malsheid maken het tot het mooiste stukje van het rund. 

De ossenhaas is van zichzelf al een heel mals stuk rundvlees. Het voorste dikke stuk van de ossenhaas is het mooiste stukje van de ossenhaas en het neusje van de zalm als het over rundvlees gaat.

De malsheid heeft de chateaubriand te danken aan het feit dat de ossenhaas eigenlijk een lui stuk vlees is en weinig heeft moeten werken. Hierdoor heeft het korte vezels en weinig bindweefsel. Verder is het ook heel mager en heeft het weinig intramusculair vet.

Voor de bereiding van een chateaubriand kun je verschillende kanten op, maar één van de klassieke gerechten waarvoor het uitermate geschikt is, is Beef Wellington.