Varkensvlees

Toont alle 17 resultaten

Vanaf:  1,45
Vanaf:  1,45
Vanaf:  1,45
Vanaf:  1,70

BBQ vlees

Procureurlapje

 1,95
Vanaf:  2,00

Varkensfilet

Duroc Filetlapje

 2,75

Varkenshaas

Varkenshaas

Vanaf:  5,15
Vanaf:  5,68
Vanaf:  7,25
Vanaf:  7,95
 10,60
Vanaf:  10,80
Vanaf:  12,00
Vanaf:  15,95
Vanaf:  22,85

BBQ vlees

Spareribs

 32,25

Varkensvlees kopen

Een groot gedeelte van het varken wordt gebruikt voor de charcuterie, dat zijn bereide of gedroogde varkensvleesproducten, zoals bacon en ham. Maar er zijn ook genoeg delen geschikt om te grillen, smoren of te roosteren. Om je te helpen bij je keuze bij het kopen van varkensvlees, gaan we hieronder wat dieper in op de verschillende delen.

Delen van een varken

Welke soorten varkensvlees zijn er?

Het kennen van de technische delen van een varken, helpt je bij het kopen van een stuk varkensvlees. Hieronder gaan we kort in op de smaak en bereiding van de verschillende delen afzonderlijk.

Van de varkenskop komen de wangen, de kaak en de oren. Door de aanwezigheid van lichtelijke gelatine en het krokante kraakbeen, zijn de oren goed geschikt om te frituren. Van de kaak kan ham gemaakt worden en oren zijn zeer geschikt om te smoren. De nek (procureur) is een populair en mooie gemarmerd stuk vlees. Ideaal als braadstuk of om steaks van te snijden.

Het midden van het varken kan verdeeld worden in drie horizontale stukken. Aan de bovenkant zit rugspek. Dat is een laag vetweefsel onder de huid van de rug, met of zonder de huid. Het beschermt de karbonadestreng. Hieruit komen de haas-, rib- en schouderkarbonade. Deze zijn erg mager en kunnen het beste op hoog vuur snel bereid worden.

De varkensbuik (buikspek) bevat de echte smaak van het varken. Het wordt gekenmerkt door het vele vet dat er doorheen loopt en is erg veelzijdig. Je kunt het roosteren, pocheren, konfijten, roken en smorren. Door de veelzijdigheid van het vlees komt het in veel internationale keukens voor. Bij de buik zitten ook de spareribs. Een favoriet in de Chinese en Amerikaanse keuken en geliefd bij veel barbecuers. 

De achterpoot wordt gebruikt voor ham en prosciutto. De schenkel is geschikt om te marineren en te roosteren. Ook kan het gerookt worden en wordt het gebruikt in soepen. Gerookte schenkel komt ook veel voor in terrines en cassoulets, omdat het een complexe, rijke en rokerige smaak afgeeft. 

De varkenspoot zijn een bron van gelatine en worden vaak gebruikt als hoofdingrediënt voor vleesbouillons. 

Waar moet je op letten bij het kopen van varkensvlees?

Varkensvlees moet van zichzelf een roze tint hebben en wit vet bevatten. Het liefst loopt dit ook wat door het vlees. Bij sommige rassen, zoals Ibérico, zijn de varkens voorzien van een hoger vetpercentage in het vlees. Gebruik dit in je voordeel. Vet is smaak en zorgt ervoor dat het vlees lekker sappig blijft. Eventueel kun je het na bereiding nog eraf snijden.