Babi pangang van spareribs met mangochutney

Babi pangang van spareribs

Van babi pangang zijn wel honderden varianten. Daarnaast wordt het ook nog eens op verschillende stukken vlees gegooid. Wel varkensvlees, want babi betekent varkensvlees. Pangang betekent overigens zoet zuur. Bij elkaar wordt dat dus zoet zuur varkensvlees. Ga je voor kip, dan wordt het ajam pangang. Dan weet je dat ook weer.

In dit geval gaan we voor spareribs, maar het kan dus ook prima op buikspek of procureur. In principe is het geen moeilijk recept. We maken de marinade, smeren er de spareribs mee in en laten het 3-4 uur op de barbecue liggen.

Nu je weet wat babi pangang betekent, dan begrijp je misschien ook waarom we kiezen voor een mangochutney. Dit is namelijk een zoet zure saus. Tegelijkertijd past het goed bij geroosterd vlees. Wil je deze chutney zoeter maken, dan kun je extra suiker toevoegen. Wil je het zuurder hebben, dan kun je extra limoensap toevoegen.

Babi pangang van spareribs op de bbq met mangochutney

Spareribs van de barbecue ingesmeerd met babi pangang en geserveerd met mango chutney.
Voorbereidingstijd10 min
Rusttijd5 min
Totale tijd10 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 2 spareribs 750 – 800 gr per stuk
  • zout
  • 2 handjes houtsnippers kersen

Voor de marinade

  • 5 el tamarindapasta
  • 5 el kecap manis
  • 5 cm gember geraspt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 3 el palmsuiker of bruine bastardsuiker
  • 2 el sambal oelek
  • 2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 2 el olijfolie

Voor de mango chutney

  • 1 rijpe mango
  • 2 olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 el gember geraspt
  • 1 jalapeño
  • 1 el limoensap
  • 1 tl chilisaus
  • 1 tl bastardsuiker
  • zout
  • peper

Garnering

  • 1 lente-ui
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd hiervoor een temperatuur aan van ongeveer 110 °C.
  • Leg twee handjes houtsnippers in een bakje met water en laat het 10 minuten weken. Laat het vervolgens uitlekken.

De babi pangang maken

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kom en meng alles goed door elkaar.

De spareribs voorbereiden

  • Spoel de spareribs af onder stromend water om eventueel gruis te verwijderen. Dep ze droog met keukenpapier.
  • Leg de spareribs met de holle kant naar boven. Aan deze kant zit een vlies. Dit is taai en wil je verwijderen. Wikkel met een mesje het vlies los en trek het met keukenpapier (voor meer grip) van de spareribs.
  • Bestrooi de spareribs aan beide kanten met wat zout. Smeer ze vervolgens royaal in met de marinade. Bewaar nog wat marinade om de spareribs hier later nog een keer mee in te smeren.
  • Strooi de houtsnippers op de kolen. Leg vervolgens de spareribs met de holle kant op de barbecue.
  • Na ongeveer 2 uur smeer je beide kanten van de spareribs nog een keer in met de overgebleven marinade. Laat het vervolgens nog 1,5 – 2 uur garen.

Mango chutney maken

  • Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg de knoflook, sjalotje, gember en jalapeño toe. Bak het geheel 3 minuten op matig vuur.
  • Schil ondertussen de mango en snijd het rondom de pit in blokjes. Voeg de mango blokjes toe aan het mengels in de pan en bak het 10 minuten op matig vuur.
  • Plet de mango met een pureestamper of staafmixer.
  • Voeg de limoensap, chilisaus en suiker toe en laat het geheel nog 2 minuten staan.
  • Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar eventueel in de koelkast.

Voor de garnering

  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  • Snijd de lente-ui in kleine stukjes.

Serveren

  • De spareribs zijn klaar als je het vlees aan het uiteinde van de botten is teruggetrokken. Ook buigt het als je het met een tang in het midden optilt. Haal de spareribs van de barbecue en laat ze losjes afgedekt onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.
  • Bestrooi de ribbetjes met de lente-ui en de sesamzaadjes. Voor de mango chutney is het lekker als je dit op de ribbetjes schept voordat je een hap neemt. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating