Gestoofde varkenswangen in trappistenbier met stroperige rode kool

Gestoofde varkenswangen in trappistenbier

Varkenswangen zijn onder velen een onbekend of ongewoon stukje varkensvlees. Wat veel mensen niet weten is dat ze echt super smakelijk zijn. Daarnaast zijn ze ook nog eens relatief goedkoop.

Varkenswangetjes verrichten veel werk waardoor ze taai zijn. Maar als ze langzaam worden gegaard worden ze zo mals dat ze bijna uit elkaar vallen. Ideaal dus voor stoofgerechten.

Wat zijn varkenswangen?

Varkenswangen zijn sterk dooraderd met zenuwen en pezen die veel collageen bevatten. Het collageen zorgt ervoor dat de spieren dicht bij elkaar worden gehouden. Bij het langzaam garen van de varkenswangen (low & slow) wordt het collageen opgelost tot gelatine. De vleesvezels krimpen en geven sappen af. Dit zorgt ervoor dat het vlees super mals wordt.

Varkenswagen zijn vrij klein. Houd ongeveer twee varkenswangen per persoon aan.

Gestoofde varkenswangen van de bbq
Gestoofde varkenswangen van de bbq

Geen barbecue?

In dit recept hebben hebben we een kamado (Big Green Egg) gebruikt, maar je kan het natuurlijk ook zonder barbecue bereiden. Zet de gietijzeren pan dan bij stap 2 op matig vuur op het fornuis. Bij stap 4 draai je het terug naar laag vuur en laat je het twee uur op het fornuis stoven. Zonder deksel.

Verder gebruiken wij Trappistenbier, maar je kan ook een ander donker biertje gebruiken.

Varkenswangen
1. Varkenswangen
Varkenswangen marineren
2. Varkenswangen marineren
Varkenswangen dichtschroeien
3. Varkenswangen dichtschroeien
Varkenswangen bbq
4. Met tomaat, uien en knoflook
Varkenswangen trappistenbier
5. Trappistenbier toevoegen

Gestoofde varkenswangen met trappistenbier en stroperige rode kool

Langzaam gegaarde varkenswangetjes in trappistenbier. Geserveerd met rode kool bestaande uit rozijnen en balsamicoazijn.
Voorbereidingstijd30 min
Kooktijd2 uur
marineren3 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 500 gr varkenswangen

Voor de marinade

  • 1 el stroop
  • 2 el azijn
  • 2 el donker bier Trappist
  • 1 tl mosterd
  • zout
  • peper

Voor de stoof

  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 3 tomaten in stukken gesneden
  • 6 takjes tijm
  • 1 kruidnagel
  • 1 el boter
  • 1 el olie

Voor de rode kool

  • 450 gr rode kool in dunne repen
  • 125 gr sultanarozijnen
  • 110 gr boter
  • 125 ml balsamicoazijn
  • 100 gr rietsuiker donker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • zout
  • peper

Overig

  • handje houtsnippers appel

Instructies

Marineren

  • Doe de ingrediënten voor de marinade in kom en meng het geheel goed door elkaar.
  • Leg de varkenswangen in een ovenschaal en bestrooi het royaal met zout en peper. Voeg de marinade toe en masseer het mengsel goed in het vlees. Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de varkenswangen minimaal 3 uur marineren.

De barbecue

  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een werktemperatuur aan van 200 °C. Leg de houtsnippers in een bakje water en laat het 10 minuten. Giet af en laat ze even uitlekken.
  • Verhit boter en olie in een gietijzeren braadpan op de barbecue. Leg het vlees in de pan en schroei het rondom dicht tot het bruin kleurt.
  • Snijd ondertussen de tomaten, uien en knoflook fijn. Voeg dit toe als het vlees goudbruin wordt en bak het 4 minuten mee.
  • Voeg vervolgens de rest van het bier toe. Strooi de houtsnippers op de kolen en verplaats de pan dan naar het indirecte gedeelte van de barbecue. Houd een temperatuur aan van ongeveer 150 °C. Voeg de tijm en kruidnagel toe en laat twee uur stoven zonder deksel. Het vlees is klaar als het bijna uit elkaar valt.

Rode kool

  • Doe de sultanarozijnen in een kom en voeg er gekookt water aan toe. Laat de rozijnen dan een half uur weken en giet ze af.
  • Snijd de rode kool in vier kwarten en vervolgens in lange dunne repen. Spoel het vervolgens af in een vergiet.
  • Smelt boter in een andere gietijzeren pan op matig vuur. Is de enige gietijzeren pan al in gebruik voor de stoof, gebruik dan een pan met dikke bodem. Voeg de rode kool toe en roer het door de gesmolten boter. Voeg vervolgens de azijn, suiker en eetlepels water toe.
  • Voeg het kaneelstokje, de steranijs en rozijnen toe. Breng het geheel even op hoog vuur aan de kook. Laat het vervolgens op laag vuur 50 minuten sudderen zonder deksel.
  • Verwijder het kaneelstokje en de steranijs. Voeg naar smaak zout en peper toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating