Flammkuchen met zalm uit de oven

Flamkuchen met zalm

Hoewel het er misschien op lijkt, hoef je in Oostenrijk of Duitsland een flammkuchen geen pizza te noemen. Dan kijken ze je namelijk vreemd aan.

De flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas, maar is ondertussen ook  gemeengoed geworden in Oostenrijk en Duitsland.

De flammkuchen is ontstaan door restanten van brooddeeg tot een platte bodem te verwerken. Vervolgens werd deze bodem met creme fraiche ingesmeerd en bestrooid met dun gesneden uitjes en spek. Het geheel werd kort afgebakken in een houtoven. Dit bleek zo’n verrassend resultaat op te leveren en het is uitgegroeid tot de flammkuchen zoals we hem nu kennen.

Zeker in landen als Duitsland en Oostenrijk staat de flammkuchen regelmatig op de kaart en is het een geliefde snack om even snel bij een heerlijke riesling of weissbier te bestellen.

De traditionele flammkuchen is gemaakt met spek en ui of prei. Een variant is er een met zalm, die hebben wij gemaakt en hieronder delen we het recept met jullie.

Een heerlijke snack bij een koud drankje of een hoofdgerecht met salade. Met een flammkuchen kan je eigenlijk nooit mis schieten.

Wijntip

Wijntip

Een flammkuchen gaat super met een Riesling of Weissbier. Heerlijk op een mooie zondagmiddag!

Flamkuchen met zalm uit de oven

Een heerlijke flamkuchen met gerookte zalm uit de oven bestrooid met wat rucola.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd10 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • Flammkuchen deeg Tante Fanny kant-en-klaar
  • gerookte zalm
  • ui
  • creme fraiche
  • rucola sla
  • peper
  • zout

Instructies

  • Rol het flammkuchen deeg uit op een bakplaat. Een voordeel hierbij is dat er al bakpapier onder zit.
  • Snijd de ui in dunne schijfjes.
  • Smeer de bodem in met creme fraiche. Verdeel de gerookte zalm en de schijfjes ui over de bodem.
  • Bak de flammkuchen in een voorverwarmde oven op 200 graden. Na c.a 8-10 min is de flammkuchen klaar.
  • Voeg naar smaak wat zout of peper toe en strooi wat rucola over de flammkuchen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating