Flat Iron Steak met Romesco saus

Flat iron steak romesco

De Flat Iron Steak is een ontzettend lekker stukje vlees. Het wordt gesneden uit de sukade. Als je de zeen uit de sukade haalt houd je twee malse, smaakvolle en goed gemarmerde steaks over, en daar ontstaat de Flat Iron Steak.

Hoewel dit stukje vlees prima volstaat met alleen wat peper en zout is het leuk om hier ook eens mee te variëren. We maakten al een keer een flat iron steak in een Aziatische marinade of met een Bali sausje. Nu gaan we voor Spaanse variant, namelijk met Romesco saus.

Romesco is een saus op basis van geroosterde noten en groenten en dit proef je vanzelfsprekend terug in de saus. Je kunt het gebruiken bij vis, kip, gegrilde groenten maar het past ook goed bij gegrild rundvlees. Schep ook weer niet te veel saus op het vlees, want dat is weer zonde van het vlees.

Flat Iron Steak met Romesco saus

Flat iron steak van de barbecue geserveerd met Romesco saus.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 flat iron steak
  • olijfolie
  • zeezout
  • zwarte peper

Romesco

  • 1 gedroogde chilipeper
  • 3 el amandelschaafsel
  • 3 el hazelnoten
  • 3 rijpe tomaten gehalveerd
  • 1 ui gepeld en in vieren
  • 1 rode paprika gehalveerd en zonder zaadlijsten
  • 1 jalapeño
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 sneetje witbrood
  • 4 el peterselie fijngehakt
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 2 el rode wijnazijn
  • snufje suiker
  • zeezout
  • zwarte peper

Instructies

  • Haal de flat iron steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Voor de Romesco saus

  • Week de gedroogde chilipeper 30 minuten in heet water. Giet af en dep het droog.
  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een temperatuur aan van ongeveer 200 °C.
  • Rooster ondertussen het amandelschaafsel en de hazelnoten in een droge koekenpan of gietijzeren pan. Ongeveer 4-6 minuten tot ze mooi bruin kleuren. Laat de noten op een bord afkoelen. Het schil van de hazelnoten kun je verwijderen door de noten tussen je handen te wrijven. Het is niet erg als er wat schil aan blijft zitten.
  • Als de barbecue klaar is bestrijk je het rooster met olijfolie. Leg de tomaat, ui, paprika, jalapeño en knoflook op het rooster. Rooster 4-8 minuten totdat alles mooi bruin kleurt. Keer af en toe om. Het een zal eerder klaar zijn dan de ander.
  • Gril het sneetje brood 2 minuten per kant tot het donker kleurt. Breek het in stukken en doe samen met de noten in een keukenmachine. Maal alles fijn tot poeder.
  • Voeg de gedroogde chilipeper, tomaat, ui, paprika, jalapeño, knoflook en peterselie toe. Maal het geheel tot een gladde pasta.
  • Voeg vervolgens de olie, rode wijnazijn, een snufje suiker en wat zout en peper toe. Meng nog een keertje. De romesco saus moet dikvloeibaar zijn.

Flat iron steak

  • Verhoog de temperatuur van de barbecue naar 250 °C. Bestrooi het vlees aan beide kanten met zout.
  • Leg het vlees op het rooster en gril 2 minuten. Draai dan een kwartslag (voor een ruitpartroon) en gril nog een keer 2 minuten. Draai het vlees om en doe hier hetzelfde.
  • Haal het vlees van de barbecue en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten, zodat de vleessappen zich goed kunnen verdelen.
  • Snijd het vlees in dunne plakken. Bestrooi met peper en zout en schep er vervolgens de Romesco saus over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating