Gebakken rijst met garnalen

Gebakken rijst met garnalen

Simpel maar o, zo lekker. Gebakken rijst maak je eenvoudig zelf thuis. Door simpel te roerbakken verander je witte rijst in een smaakvol gerecht met sojasaus, oestersaus en kleurrijke groenten. Ideaal voor een luie zondag!

In de Aziatische keuken wordt gebakken rijst vaak als bijgerecht geserveerd om de maaltijd compleet te maken. Wij voegen garnalen toe voor iets meer vulling aan het gerecht. Je kunt eventueel ook kip gebruiken.

De rijst bereiden

Long grain vs short grain rijst

Voor gebakken rijst is het beter om langkorrelige rijst (long grain) rijst te gebruiken. Het houdt beter zijn structuur vast en plakt minder aan elkaar dan rijst met een korte korrel (short grain).

Wij kiezen verder voor Jasmijnrijst, omdat het een licht bloemachtige aroma heeft. Daarnaast is het niet zo plakkerig als het wordt gekookt en is het redelijk droog in textuur.

Je kunt ook gaan voor basmatirijst of bruine rijst, maar gebruik geen short grain rijst. Dat plakt te veel.

Wassen & koken

Voordat je de rijst gaat koken was je het met koud water. Dit voorkomt dat het heel plakkerig gaat worden tijdens het roerbakken.

Laat de rijst na het koken goed afkoelen voordat je het in de wok gaat gooien. Dit voorkomt dat het klonterig en plakkerig gaat worden. Dit kun je doen door het 5-10 minuten in de koelkast te zetten.

Roerbakken

Gebruik vervolgens een stalen wok of een grote (niet-plakkerige) gietijzeren pan. De ronde vorm zorgt ervoor dat de bodem en de zijkant van de pan goed heet worden, zodat je sneller kunt bakken en de rijst mooi bruin kleurt. De rijst dankt zijn smaak namelijk niet alleen aan de saus, maar ook aan het bakken in de olie.

5 van 1 stem

Gebakken rijst met garnalen

Heerlijke gebakken rijst met garnalen, soja en oestersaus. Simpel maar o zo lekker.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd8 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz
Opslaan

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook
  • 10 garnalen gepeld en ontdarmd
  • 2 eieren geklutst
  • 250 gr jasmijnrijst gekookte rijst
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1/2 tl suiker
  • 6 rode en groene rawit pepers fijn gehakt (hoe meer, hoe pittiger)
  • 2 el erwtjes
  • 2 el wortel
  • 2 el ui
  • 2 bosuitjes gehakt
  • 1 kleine komkommer in plakjes
  • 1 tomaat in plakjes
  • olijfolie

Instructies

  • Was de rijst en kook volgens de verpakking. Laat daarna afkoelen.
  • Verhit olie in wok op matig vuur. Fruit de knoflook 1 minuut.
  • Voeg de garnalen toe en bak ze 2 minuten tot ze roze kleuren.
  • Giet de geklutste eieren erbij en bak 1 minuut mee.
  • Doe de rijst erbij en bak het geheel al roerend 2 minuten mee.
  • Voeg de sojasaus, oestersaus en suiker toe en roerbak alles 1 minuut.
  • Voeg als laatste de rawit pepers, erwtjes, wortel en ui toe en bak alles nog 1 minuut.
  • Garneer de rijst met de bosuitjes, komkommer en tomaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating