Gepofte knoflookboter maken

Gepofte knoflookboter

Gepofte knoflook lijkt in de verste verte niet meer op het scherpe van de witte teentjes. Door hele bollen knoflook in de oven of (beter nog) in de barbecue te poffen krijgt het een zoete, rijke umami-achtige smaak. Het lijkt bijna alsof de teentjes naar dropjes zijn gaan smaken.

Gepofte knoflook
Gepofte knoflook

Je kunt de hele bol knoflook kruiden met een scheutje olie, peper en zout en dan zo presenteren bij je borrelplank. De teentjes vallen zo uit te knijpen en zijn dan als een soort hartig smeersel te gebruiken. Of je verwerkt het tot deze boter die heerlijk smelt over je favoriete steak.

Knoflook poffen op de bbq
Knoflook poffen in de oven

De boter kun je na de bereiding in bakpapier rollen en in de koelkast zeker een week bewaren of pak het goed in met plastic folie en bewaar het maanden in de vriezer.

Recepten met gepofte knoflookboter

Geen beoordelingen

Gepofte knoflookboter

Heerlijke gepofte knoflookboter dat lekker smaakt bij vlees.
Voorbereidingstijd5 min
Kooktijd40 min
Porties: 2 rolletjes
Auteur: Cultiviz
Opslaan

Ingrediënten

  • 2 bollen knoflook
  • 250 gram gezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 el peterselie fijngesneden
  • scheutje olijfolie
  • peper versgemalen
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Leg 2 x 2 velletjes aluminiumfolie op elkaar. Snijd een klein beetje van de bovenkant van de bollen knoflook en leg op het aluminiumfolie. Besprenkel lichtjes met olijfolie en kruid met zout en peper. Vouw de folie goed dicht en leg de knoflook in een ovenschaal.
  • Plaats in de oven en laat ongeveer 35-40 minuten poffen. Neem uit de oven, laat iets afkoelen en haal uit de folie. Druk de teentjes knoflook uit de schilletjes en houd apart.
  • Klop ondertussen met behulp van een handmixer of in de planeetmenger de boter helemaal luchtig, zodat deze mooie wit wordt.
  • Voeg er de uitgeknepen knoflook aan toe, klop nog enkele minuten door en meng er dan de peterselie doorheen. Kruid de boter met versgemalen peper en zout.
  • Leg 2 velletjes bakpapier naast elkaar op het aanrecht en schep er een laagje van de boter op. Rol zo strak mogelijk op en bind eventueel dicht met een stukje keukentouw. Laat opstijven in de koelkast en snijd voor het serveren in plakjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating