Gerookte cheesecake vanille-citroen met karamelsaus

Cheesecake van de bbq

Yes, je leest het goed: gerookte cheesecake. Dat doen we door de cheesecake twee uur op een lage temperatuur indirect op de barbecue te garen, alvorens we houtsnippers op de kolen hebben gegooid.

Is dat dan niet gek? Nee, zeker niet! Je krijgt hierdoor een heerlijke rooksmaak in de cheesecake. En die rooksmaak matcht weer heel goed met de zelfgemaakte karamelsaus.

In principe kun je met een cheesecake alle kanten op. Wij maakten een bodem van bastognekoeken. De vulling hebben we redelijk cheesecake-basic gehouden met vanillesuiker en citroensap en -rasp. De karamelsaus hebben we zelf gemaakt. Zie hieronder de instructies voor het hele recept.

Gerookte cheesecake vanille-citroen met karamelsaus

Gerookte cheesecake van de barbecue met een bodem van bastognekoeken. Overgoten met een zelfgemaakte karamelsaus.
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd2 uur
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

Bodem

  • 175 gr bastognekoekjes
  • 3 el licht bruine suiker
  • 8 el boter ongezouten
  • Boter om de springvorm mee in te vetten

Vulling

  • 600 gram roomkaas
  • 120 gr licht bruine suiker
  • 2 tl vanillesuiker
  • 2 el boter ongezouten
  • 1 el citroensap
  • 2 tl citroenschil geraspt
  • 5 eieren

Karamelsaus

  • 250 gr suiker
  • 1 liter water
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl vanille suiker

Overig

  • handje houtsnippers hickory of naar eigen smaak

Instructies

  • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd hiervoor een werktemperatuur aan van 110 °C.
  • Leg een handje houtsnippers in een bak met water en laat het 10 minuten weken. Laat het vervolgens uitlekken.

Taartbodem maken

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breek de bastognekoekjes en mix het samen met de bastardsuiker in een keukenmachine. Doe het vervolgens samen met de gesmolten boter in een kom en meng het geheel met een mixer tot een deeg.
  • Smeer de springvorm in met gesmolten boter en pak de zijkanten in met aluminiumfolie.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk zachtjes aan. Duw het met je vingers tegen de zijkant wat omhoog.
  • Zet de springvorm in de oven en bak het geheel 5 min. Haal het vervolgens uit de oven en laat het afkoelen.

De vulling maken

  • Doe alle ingrediënten voor de vulling, behalve de eieren, in een kom en meng het in een keukenmachine tot een glad mengsel. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Wacht steeds met het volgende ei totdat het mengsel weer glad is gemixt.
  • Verdeel de vulling over de taartbodem. Tik een paar keer zachtjes met de springvorm op het blad om luchtbelletjes te voorkomen.

Op de barbecue

  • Strooi de houtsnippers op de kolen. Zet de cheesecake vervolgens op het rooster van de barbecue en laat het ongeveer 2 uur garen op maximaal 110 °C. De cheesecake is klaar als je er een sateprikker in steekt en het er schoon uitkomt. De vulling moet stevig worden en de kleur mag brons worden.
  • Haal de cheesecake van de barbecue en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zet het volgens nog 2 uur in de koelkast.

Karamelsaus maken

  • Doe de suiker met het water in een wat hogere kookpan en breng het 3 minuten op hoog vuur aan de kook.
  • Draai het vuur dan naar middelmatig vuur. Kantel de pan iets en blijf de pan draaien, zodat de suikers gelijkmatig goudbruin gaan kleuren. Je hoeft hierbij niet te roeren. Enkel in de gaten houden dat het niet gaat verbranden. Zorg ervoor de het wel blijft koken. De kleur is belangrijk. Het moet niet te licht (weinig smaak) maar ook niet te donker (te bitter) zijn.
  • Haal de pan van het vuur als de kleur goudbruin is. Voeg dan de slagroom toe. Schrik niet, want dit gaat bruisen. Dit is de reden dat we een iets hogere pan gebruiken. Zet de pan vervolgens terug op matig vuur en klop het tot een gladde saus. Voeg ondertussen ook de vanillesuiker toe.
  • Haal de pan van het vuur en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Besprenkel de cheesecake met de karamelsaus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating