Kip fajita met tex-mex kruiden, chipotlemarinade en een rokerige chilipepersalsa

Kip fajita van de bbq

Oké, het is misschien een lange lijst met ingrediënten (veel heb je vast ook wel in huis). Maar eigenlijk is het allemaal zo gemaakt, en, man, wat is dit lekker. Dus wat let je?

In dit fajita recept maken we alles zelf en aangezien er kruiden, een marinade, een salsa en groenten in gaan, moeten we een en ander voorbereiden. Gelukkig verricht een keukenmachine wonderen.

Fajita is een klassiek Mexicaans gerecht waarin uien, jalapeno’s, kippen- of rundvlees wordt verwerkt. Vrij vertaald betekent fajita reepjesvlees. Dan weet je dus ook waarom het vlees altijd in reepjes wordt gesneden bij fajita.

Kip fajita bbq

Wat zit er allemaal in?

Vaak bestaat een fajita recept uit room en guacamole. Wij gaan in dit recept voor een rokerige chilipepersalsa. Het vlees marineren we in een chipotlemarinade en een zelfgemaakte Tex-mex dry rub. In de salsa en de marinade gebruiken we chipotles uit blik. Dat zijn gerookte jalapeño’s en zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Naast deze jalapeño’s gebruiken we ook het vocht wat hierin zit. Dit vocht heet adobo en is vol van smaak en pit.

In de salsa en de marinade gebruiken we chipotles uit blik. Dat zijn gerookte jalapeño’s en zijn gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Naast deze jalapeño’s gebruiken we ook het vocht wat hierin zit. Dit vocht heet adobo en is vol van smaak en pit.

Daarnaast maken we een pico de gallo. Dat is een groentesalsa uit de Mexicaanse keuken van ui, tomaat en avocado. Een lekkere toevoeging aan de fajita.

We grilden de kip en de groenten op de barbecue. We hebben namelijk een plancha waarop dat makkelijk gaat. Dat is een gietijzeren bakplaat. Heb je dit niet, dan kun je dit natuurlijk ook makkelijk bereiden in een grillpan.

Kip fajita met tex-mex kruiden, chipotlemarinade en een rokerige chilipepersalsa

Een fajita dat bestaat uit kip gekruid in een tex-mex dry rub en een chipotle marinade met daarbij pico de gallo en een rokerige chilipepersalsa.
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd10 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 kg kipfilet
  • 8 tortilla's

Pico de Gallo

  • 2 tomaten in blokjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 avocado in blokjes
  • 1 jalapeno fijngesneden (naar wens)
  • 1 el limoensap

Tex-mex dry rub

  • 3 el zeezout grof
  • 2 el bastardsuiker licht of donker
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el zwarte peper
  • 1/2 el chilipoeder
  • 1/2 el komijnpoeder
  • 1/2 el oregano
  • 1/2 el cacao

Chipotlemarinade

  • 3 pruimtomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 ui gepeld en gehalveerd
  • 80 ml limoensap
  • 1 el sinaasappelsap vers
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 chipotles uit blik
  • 2 tl chipotlevocht uit blik
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl oregano gedroogd
  • 1 tl zeezout grof

Rokerige chilipepersalsa

  • 4 guajillo's of gedroogde rode peper
  • 200 ml water
  • 1/2 ui gepeld en gehalveerd
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blikje chipotles
  • 2 tl adobo vocht uit het blikje chipotles
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl zeezout grof
  • 2 el koriander (naar wens)

Instructies

De Tex-med dry rub maken

  • Doe alle ingrediënten voor de Tex-mex rub in een kom en meng het geheel goed door elkaar.

Chipotlemarinade maken

  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan. Voeg de tomaten, ui en knoflook toe en bak ze op middelmatig vuur tot ze bruin kleuren. De knoflook mag er ongeveer na 4 minuten al uit. De tomaten en ui ongeveer na 10 minuten.
  • Doe het vervolgens in een keukenmachine. Voeg alle overige ingrediënten ook toe en maal het tot een dikke pasta.
  • Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Doe ze in een schaal of zipbag en voeg de marinade toe. Voeg ook twee eetlepels van de Tex-mex rub toe. De rest gebruiken we later. Roer alles goed door elkaar en laat het twee uur afgedekt in de koelkast marineren.

De chilipepersalsa maken

  • Laat de guajillo’s of gedroogde rode pepers in een kommetje met 200 ml water een half uur weken. Haal de pepers er dan uit en bewaar het water. Verwijder de zaadjes uit de pepers.
  • Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak de ui en de knoflook bruin.
  • Doe ze vervolgens met alle andere ingrediënten in een keukenmachine. Pas op met het water. Je kan beter eerst een beetje water erbij doen en eventueel later meer toevoegen. Het moet namelijk een salsa worden. Als je te veel water toevoegt wordt het te waterig. Is het toch te waterig geworden, doe alles dan in een zeef met een kommetje eronder. Wat in de zeef blijft hangen kun je gebruiken voor de salsa.

Pico de Gallo maken

  • Snijd de ui en jalapeño fijn en de tomaten en avocado in blokjes. Doe alles in een kom en voeg een eetlepel limoensap toe en eventueel wat zout naar smaak.

Grillen

  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een temperatuur aan van ongeveer 250 graden. Ga je toch voor een pan? Verhit dan een grillpan op hoog vuur.
  • Snijd ui en rode en groene paprika in lange repen.
  • Doe wat olie op de plancha of in de pan en gril de uien en paprika's een paar minuten op hoog vuur. Laat ze vervolgens doorgaren op wat lager vuur.
  • Gril de kipreepjes. Voeg de rest van Tex-mex kruiden toe. Op een gegeven moment zie je dat de reepjes gaan karameliseren. Dat is een goed teken.
  • Verwarm ondertussen de tortilla's.
  • Haal alles van het vuur en verdeel het in kommetjes. Leg een tortilla op een bord en schep de kip erop, vervolgens de ui en paprika, de pico de gallo en schep tenslotte de salsa erover heen. Geniet ze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating