Limoncello zelf maken? Zo doe je dat

Limoncello zelf maken

Een flesje limoncello halen? Dat doe je niet snel meer als je eenmaal ontdekt hebt hoe eenvoudig maar vooral lekker zelfgemaakt limoncello is. 

Limoncello bevat slechts vier ingrediënten: citroenen, alcohol (95%), water en suiker. 

Juist omdat er maar 4 ingrediënten in limoncello zitten is de kwaliteit van deze ingrediënten zeer belangrijk. Eén van de ingrediënten verdient hierdoor wat extra aandacht, namelijk de citroenen. 

Sorrento citroenen
Sorrento citroenen

Omdat bij het maken van limoncello uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de schil van de citroen, is het belangrijk dat deze schil veel aroma kan afgeven. Eén van de citroenen die hier uitermate geschikt voor is, is de Sorrento citroen. Sorrento is de citroenhoofdstad van Italië. De bodem waarin de citroenbomen groeien zorgt, samen met de frisse wind die vanaf zee landinwaarts waait, voor een schil die vol zit met smaak. 

Wil je zelf limoncello maken, zorg dan zeker dat je de Sorrento citroenen weet te bemachtigen. Kan je ze echt nergens vinden, dan kan je eventueel uitwijken naar biologische citroenen. 

Pure alcohol
Pure alcohol

Naast de citroenen is alcohol een belangrijk ingrediënt. Bij de betere slijterij of horecagroothandel is consumptie alcohol met een percentage van 95% verkrijgbaar. Dit heb je nodig voor het maken voor limoncello.

Limoncello zelf maken

Limoncello gemaakt van citroenen, alcohol 95%, water en suiker.
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 liter alcohol 95%
  • 5 Sorrento citroenen
  • 1,3 liter water
  • 750 gram suiker

Instructies

  • Spoel de citroenen goed af met water.
  • Schil met een dunschiller de schil van de citroenen. Let op: je hebt alleen het gele van de schil nodig. Voorkom dus dat je het witte gedeelte gebruikt. Dit zorgt namelijk voor een bittere smaak.
  • Doe de alcohol samen met de schillen in een afsluitbare pot. Een weckpot is hiervoor ideaal.
  • Laat de alcohol met schillen c.a 5 weken op een koele donkere plek staan. Dit geeft de alcohol de mogelijkheid om het aroma van de schillen op te nemen.
  • Warm ongeveer 1,3 liter water op in een grote pan. Voeg vervolgens de suiker toe. Zorg dat de suiker opgelost wordt in het water. Het water hoeft hierbij niet te koken.
  • Laat nadat alle suiker is opgelost het water volledig afkoelen.
  • Voeg de alcohol bij het suikerwater. Tip: gebruik een vergiet om de citroenschillen op te vangen.
  • Gebruik een zeef om de limoncello te filteren en vul gesteriliseerde afsluitbare flesjes
  • Zet de gevulde flesjes ongeveer 1 week op een koele donkere plek voordat je ze in de vriezer legt.
  • Enjoy!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating