Massaman curry met rundvlees

Massaman curry

Massaman curry is een heerlijke Thaise curry. Deze milde curry met zijn authentieke smaak is van oorsprong afkomstig uit het zuiden van Thailand, waar de bevolking overwegend Islamitisch is. De naam is afkomstig van het woord ‘Musulman’, ofwel ‘moslim’.

Massaman curry is een zoetzure, kruidige oranjebruine curry en is gemaakt met droge specerijen zoals koriander, komijn, zwarte peper, kruidnagel, kardemom en nootmuskaat. De typische smaak van de massaman curry komt deels door de stevige vleessoorten die je kan gebruiken zoals kip met bot, runderstooflappen of lamsvlees. Varkensvlees wordt zelden gebruikt, gezien de moslimachtergrond van dit gerecht.

Het meest bijzondere ingrediënt in de curry is aardappel. Ook kokosmelk is onmisbaar bij deze curry en je maakt het gerecht helemaal af door een handje ongezouten pinda’s erover te strooien. Je kunt kant-en-klare massaman currypasta in de supermarkt kopen maar je kunt hem ook makkelijk zelf maken.

Geen beoordelingen

Thaise Massamancurry met rundvlees

Ingrediënten

Massaman currypasta

  • 3 Spaanse pepers gedroogd zonder zaadjes
  • 2 steranijs
  • 1 cm kaneelstokje
  • 3 kardemompeulen
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 5 sjalotjes fijngesneden
  • 1/2 stengel citroengas fijngesneden
  • 1 cm laoswortel fijngehakt
  • olie
  • snufje zout
  • 1/2 tl garnalenpasta

Massaman curry

  • 800 ml kokosmelk
  • 500 gr riblappen
  • olie
  • 4 grote uien in kwarten
  • 100 gr pinda's ongezouten en geroosterd
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el vissaus
  • 100 gr basterdsuiker lichtbruin
  • 1,5 tl tamarindepasta
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kardemonpeulen
  • 4 aardappels geschild en in blokjes
  • 1 zoete aardappel geschild en in blokjes

Instructies

Voor de massaman curry pasta

  • Laat de gedroogde pepers 15 minuten weken in een kommetje heet water. Dep ze droog en hak ze vervolgens fijn.
  • Verwarm een koekenpan op matig vuur en rooster de steranijs, kaneel, koriander, komijn, zwarte peperkorrels en kardemompeulen 2-3 minuten.
  • Haal het uit de pan, doe het in een vijzel en maal fijn. Heb je geen vijzel, probeer het dan in een keukenmachine.
  • Rooster vervolgens de laos, sjalotjes en knoflook 2-3 minuten. Doe ook in de vijzen en maal fijn.
  • Voeg de gedroogde pepers, zout en garnalenpasta toe aan de vijzel met een scheutje olie en stamp tot een glad mengsel.

Voor de massaman curry

  • Verwarm olie in een braadpan, voeg het vlees toe en bak rondom bruin. Voeg vervolgens de helft van de kokosmelk samen met 100ml water toe. Draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat 50-60 minuten sudderen.
  • Verwarm een wok op matig vuur en roerbak de massaman currypasta 2 minuten tot het geurt.
  • Giet 150 ml kokosmelk bij de currypasta en blijf 2 minuten roeren.
  • Giet de currypasta en de kokosmelk bij het vlees in de braadpan. Voeg vervolgens de uien, pinda's, laurierblaadjes, vissaus, suiker, tamarindepasta, kaneel, kardemompeulen en de rest van de kokosmelk toe. Laat het geheel op laag vuur 40 minuten sudderen.
  • Doe de aardappelen en de zoete aardappelen in de pan en laat het geheel nogmaals 40 minuten sudderen tot de aardappelen wat zachter zijn en het vlees lekker mals.
  • Serveer de massamancurry met rijst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating