Okonomiyaki (Japanse pannenkoek)

okonomiayaki

Okonomiyaki is een Japanse snack of streetfoodgerecht waar volop mee te variëren valt. Het lijkt nog het meeste op een gevulde, hartige pannenkoek met umami-achtige smaken. Je kunt deze eenvoudig vegetarisch maken, maar traditioneel is het gevuld met spek of met garnalen of inktvis. Daarnaast bestaat de vulling uit fijngesneden kool en bosui.

Het is de topping die okonomiyaki zo instagrammable maakt. Ook hier kun je zelf volop mee variëren. Er horen streepjes okonomiyaki saus en (Japanse kewpie) mayonaise op, daarbuiten is het helemaal aan jou. Denk aan furikake, bosui, stukjes nori, ingelegde gember en natuurlijk wat van het garnituur waarmee de okonomiyaki is gevuld.

Okonomiyaki saus
Okonomiyaki saus

Wat er zeer zeker op hoort, is katsuobushi. Dit is zeer dun geschaafde, gedroogde bonitovlokken. Het geeft niet alleen een hartige smaak, maar door de warmte van de pannenkoek lijkt het alsof de vlokken dansen op je okonomiyaki. Vanzelfsprekend is het dan niet meer vegetarisch.

katsuobushi
Katsuobushi (gedroogde bonitovlokken)

Gebruik onderstaand recept als jouw basis, maar ga er volop mee experimenteren. In plaats van dashi kun je een andere bouillon gebruiken, bijvoorbeeld paddenstoelenbouillon om het vegetarisch te maken. Het spek kan vervangen worden door garnalen, inktvis of paddenstoelen.

Okonomiayaki
Okonomiyaki
Geen beoordelingen

Okonomiayaki (Japanse pannenkoek)

Een heerlijk gevulde, hartige Japanse pannenkoek met umami-achtige smaken.
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 2 dl dashi of andere bouillon
  • 200 gram tarwebloem
  • 4 grote eieren
  • ¼ tl shichimi togarashi of ¼ fijngesneden rode peper
  • 250 gram Chinese kool fijngesneden
  • 2 stengels bosui
  • 4 plakjes gerookt spek of ander garnituur naar keuze
  • 4 tl Japanse mayonaise
  • 2 el okonomiyaki saus flinke eetlepels
  • 1 tl furikake
  • ½ vel nori
  • 2 el katsuobushi
  • scheutje zonnebloemolie
  • snufje zout

Instructies

  • Roer de tarwebloem met de dashi in een kom tot een klontvrij geheel is ontstaan.
  • Klop in een andere kom de eieren met de shichimi togarashi los tot het licht schuimig is en roer er dan beetje bij beetje het bloemmengsel doorheen. Dit dient de dikte van een pannenkoekenbeslag te hebben. Is het te dun, voeg dan wat extra tarwebloem toe. Is het te dik, voeg dan wat extra dashi of bouillon toe.
  • Snijd het gerookte spek in dunne reepjes. Snijd de bosui in fijne ringen.
  • Voeg de ragfijn gesneden kool, het spek en de bosui toe aan het pannenkoekenbeslag, maar houd een klein beetje achter als garnering. Kruid eventueel met een snufje zout.
  • Verwarm een klein scheutje zonnebloemolie in een anti-aanbakpan. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat.
  • Roer het beslag nog 1 keer goed door, zodat het garnituur er goed doorheen is gemengd en schep een flinke lepel in de pan. Er mag ongeveer een duimdik aan beslag in de pan zitten. Beweeg de pan een aantal keren, zodat het beslag gelijkmatig is verdeeld en de okonomiyaki mooi rond wordt.
  • Laat op een middelhoog vuur rustig bakken tot het begint te stollen en de onderkant licht gekleurd is. Draai voorzichtig met behulp van een spatel of een bord om, precies zoals je ook met pannenkoeken doet.
  • Bak de andere kant op dezelfde manier tot het geheel gestold en goudbruin gekleurd is. Bak op deze manier 4 pannenkoeken of maak ineens een grotere om te delen.
  • Dresseer op een bord en verdeel er de gewenste toppings over. In dat geval is dat de achtergehouden kool en bosui, reepjes nori, furikake en streepjes mayonaise en okonomiyaki saus.
  • Top tenslotte met de bonitovlokken en serveer onmiddellijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating