Oosters gemarineerde diamanthaas van de bbq

diamanthaas bbq

Diamanthaas is een heerlijk mals stukje vlees dat je perfect kunt bereiden op de barbecue. In dit recept marineren we de diamanthaas vooraf een aantal uur in een oosterse marinade. Een redelijk simpel recept, maar o zo lekker!

Wat is diamanthaas?

Diamanthaas is een smakelijk mals stuk vlees dat uit de voorvoet van het rund komt. Het is een langwerpig stuk vlees en weegt meestal tussen de 350 en de 500 gram. Het vlees hoeft weinig werk te verrichten waardoor het weinig bindweefsel bevat en de structuur heel zacht is. 

Diamanthaas
Diamanthaas

De oosterse marinade

In dit recept gaan we voor een oosterse marinade die zich uitstekend leent voor gegrilde gerechten. De smaken zijn zoet en zout. Het zoete komt van de honing en het kaneelstokje en het zout komt van de sojasaus. Daar komt nog de verfrissende, rokerige dropsmaak van de steranijs bij.

De marinade is niet alleen lekker bij rundvlees, maar ook bij: kip, varken, coquilles of garnalen. Eigenlijk gewoon bij alles!

Grillen op de bbq

De diamanthaas grillen we eerst direct boven het vuur. Elke kant grillen we een minuut. Vervolgens grillen we het vlees indirect, op een lager temperatuur, verder tot het een kerntemperatuur van 50 °C heeft bereikt.

Geen beoordelingen

Oosters gemarineerde diamanthaas van de bbq

Een super malse diamanthaas gemarineerd in een heerlijke oosterse marinade.
Voorbereidingstijd5 min
Kooktijd20 min
Porties: 3 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 500 gr diamanthaas
  • 1 plakje gember halve cm dik
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 1 lente-ui het witte deel, bewaar het groen voor garnering
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml Chinese rijstwijn of saké of droge sherry
  • 30 ml honing
  • 1,5 el sesamolie
  • 1/2 tl Chinees vijfkruidenpoeder
  • 1 steranijs
  • 1 kaneelstokje
  • zeezout
  • zwarte peper

Instructies

  • Kneus de gember, de knoflook en het witte deel van de lente-ui door er met de achterkant van een mes deukjes in te slaan.
  • Doe de sojasaus samen met de rijstwijn, de sesamolie en het Chinees vijfkruidenpoeder in een kom en meng het geheel. Voeg ook de steranijs en kaneel toe.
  • Doe de diamanthaas in een afsluitbare zak samen met de marinade (kan eventueel ook in een schaaltje). Kneed even goed door elkaar en laat het 4 uur in de koelkast marineren. In de tussentijd kun je de zak nog een paar keer kneden om de marinade goed in vlees te wrijven.
  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd hierbij een temperatuur aan van 200-220 °C.
  • Leg het vlees op de barbecue en gril beide kanten een minuut tot het mooi bruin kleurt. Bewaar de marinade.
  • Leg het vlees vervolgens op minder hete zone en smeer met een kwastje het vlees nog een keer goed in met de marinade. Gaar het indirect verder tot een kerntemperatuur van 50-52 °C.
  • Haal de diamanthaas van de bbq en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten.
  • Snijd de diamanthaas in dunne plakjes en besprenkel met wat zout en peper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating