Langzaam gegaarde oosterse buikspek op de bbq

Langzaam gegaarde buikspek bbq
4.67 van 3 stemmen

Langzaam gegaarde oosterse buikspek

Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd. In dit recept gaan we het eerst goed marineren. Vervolgens laten we de buikspek een nacht in de marinade staan. De volgende dag leggen we de buikspek op de bbq en laten we het langzaam garen tot een kerntemperatuur van 70℃.
Voorbereidingstijd12 uur
Kooktijd2 uur
Totale tijd14 uur
Porties: 1 stuk

Ingrediënten

  • 2 kg buikspek zonder zwoerd
  • 3 tenen knoflook
  • 30 ml sojasaus
  • 50 gr rietsuiker
  • 30 ml ketjap manis
  • 30 ml droge sherry
  • 60 gr honing vloeibaar
  • 60 ml hoisinsaus
  • zout & peper

Instructies

  • We gaan als eerste de buikspek marineren. Maak hiervoor een marinade van honing, hoisinsaus, rietsuiker, droge sherry, sojasaus, ketjap en knoflook. Breng het vervolgens op smaak met zout en peper.
  • Leg de buikspek op een snijplank met de vetlaag naar boven. Snijd een ruitpatroon in het vet tot op het vlees. Hierdoor kan de marinade ook bij het vlees komen.
  • Leg de buikspek in een schaal en doe de marinade erbij. Wrijf de marinade goed in het vlees. Laat het een nacht in de marinade staan en masseer geregeld het vlees.
  • Haal het vlees de volgende dag uit de schaal en laat het goed uitlekken. Stook ondertussen de barbecue aan en maak het gereed voor
    . Houd een werktemperatuur aan van ongeveer 125℃. Leg de buikspek met de vetrand naar boven op de bbq.
  • Laat de buikspek langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 70℃ heeft bereikt. Smeer ondertussen de buik geregeld in met de overgebleven marinade.
  • Zodra het vlees de juiste kerntemperatuur heeft bereikt, stook je de bbq wat op. Grill vervolgens de buikspek, zodat het rondom krokant wordt.

Notities

Buikspek vetlaag
Buikspek marineren
Buikspek recept

31 reacties op “Langzaam gegaarde oosterse buikspek op de bbq

  1. Fons zegt:

    Dit recept laats gemaakt, precies zoals het beschreven staat. Goed gelukt en smaakte super. Had wel een stuk van een kilo, dus de marinade wat aangepast.
    Gr F.b.

    • Cultiviz zegt:

      Hi Fons,

      Super dat het goed heeft gesmaakt! Fijn om te horen. De ingrediënten zijn inderdaad makkelijk aan te passen bij een stuk van een kilo, omdat wij een zelf een stuk van 2kg hebben gebruikt.

  2. Christa zegt:

    Hallo! Kan dit recept ook in de oven dus zoals je het beschrijft eerder, eerst op 250 graden en daarna 150 tot een kern temperatuur van 70 graden?

  3. Technative zegt:

    Twee tips:
    1. Dit is ook heerlijk met kip! Super makkelijk te maken (hetzelfde recept voor de marinade gebruiken, maar dan zonder de sherry).

    2. Heb vorige week ook buikspek gemaakt volgens dit recept, maar een beetje Drambuie gebruikt in plaats van de sherry. Zeer aan te raden!

  4. Paulus zegt:

    ”Leg de buikspek in een schaal en doe de marinade erbij. Wrijf de marinade goed in het vlees. Laat het een nacht in de marinade staan en masseer geregeld het vlees”.
    Dat betekent dus wel een nachtje niet slapen, aangezien je het vlees geregeld moet masseren.

  5. Pim zegt:

    Kan dit ook een dag eerder worden gemaakt zodat ik op de bewuste dag alleen maar hoef af te grillen? Dit ivm ruimte op de bbq met een aantal spareribs volgens 321 methode

    • Cultiviz zegt:

      Hi Pim,

      Heb ik nog niet eerder gedaan. Wellicht dat je het gewoon helemaal kunt afmaken (incl afgrillen). Dan hoef je het de volgende alleen nog maar even op te warmen. Succes en ik ben benieuwd of het lukt!

  6. Sjors zegt:

    Ik ga dit volgende week maken.
    Heel duidelijk recept moet ik zeggen.
    1 vraag op het einde de bbq opstoken en vlees krokant grillen.
    Je bedoelt hiermee direct grillen?
    Bedankt alvast

          • Cultiviz zegt:

            Hi Pascal,

            De reden waarom hij het naar 92 graden laat lopen weet ik niet. In principe is buikspek al gaar vanaf 70 graden en in dit recept smaakt dat echt prima. We zouden het eens kunnen proberen om te testen wat het verschil in smaak is.

            Thanks voor je bericht!

  7. Deliege zegt:

    4 stars
    Prima een classiek recept, ik heb liever zonder deze asiatische producten en sausjes. Ik gebruik poeder van vlees bouillon, vele kruiden van provence, gedroogte tomaten rehydrateerd met rodewijn, uien en knoflook , honig en spaanse chili saus uit Ibiza. Kan ook andere chili saus naar smaak, niet overdreven. Iets anders.

    • Cultiviz zegt:

      Dat kan ook zeker! Het leuke aan buikspek is dat je er veel kanten mee op kunt gaan, zowel Aziatisch of een andere keuken. Experimenteren blijft altijd leuk. Thanks voor het delen van jouw recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating