Oosterse dorade met gegrilde tomatensambal

Dorade bbq

Een eenvoudig maar super smakelijk recept met zelfgemaakte bumbu en sambal. De sambal voorzien we van een rooksmaak door de tomaten en pepers eerst op de barbecue te grillen. Waarschijnlijk houd je nog wat sambal over. Dit kun je makkelijk een paar weken in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.

Gegrilde tomatensambal
Gegrilde tomatensambal

Dorade is een witvis met een lekkere vleessmaak en behoort qua vet tot de gematigd vette soorten vis. Minder vet dan bijvoorbeeld een zalm. Het voordeel van een dorade is dat het in zijn geheel zo klaar is. In dit gerecht gieten we de bumbu over de dorade en leggen we het 7 minuten op de barbecue. That’s it.

Tip: vraag de visboer de dorade even schoon te maken, dan verwijdert hij de ingewanden voor je en ontschubt hij de vis. Scheelt je weer werk.

Oosterse dorade met gegrilde tomatensambal

Dorade overgoten met een zelfgemaakte bumbu en een gegrilde tomatensambal.
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd10 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 dorade ontschubd met vel
  • sap van 1 limoen
  • snufje zout

Bumbu

  • 3 sjalotten
  • 4 lombok pepers zaadlijsten verwijderd
  • 5 rawits zaadlijsten verwijderd
  • 1 el ketjap manis
  • 100 ml water
  • snufje zout
  • olie

Gegrilde tomatensambal

  • 2 pruimtomaten
  • 2 lombok pepers zaadlijsten verwijderd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1/2 sjalot fijngesneden
  • 1 stengel citroengas fijngesneden en fijngehakt
  • 1 tl gember fijngehakt
  • 1/2 tl garnalenpasta
  • 1 el natuurazijn
  • 1/2 tl suiker
  • olijfolie
  • zeezout
  • peper

Instructies

Dorade voorbreiden

  • Kerf de dorade diagonaal in met een mes. Wrijf de vis vervolgens in met het limoensap en wat zout.

Gegrilde tomatensambal

  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen en wrijf het rooster in met wat olie.
  • Leg de tomaten en de lomboks op het rooster. De lomboks moeten ongeveer 6 minuten en de tomaten 10 minuten. Haal ze van de barbecue en laat even afkoelen.
  • Vervolgens kun je heel makkelijk het buitenste vel van de tomaten en lomboks verwijderen. Verwijder de verbande stukjes, maar laat hier en daar ook wat zitten voor de smaak. Verwijder ook de zaadlijsten van de pepers. Maal de tomaten en pepers vervolgens fijn in een keukenmachine.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak de knoflook, sjalot, gember, citroengas en garnalenpasta ongeveer 4 minuten tot alles bruin kleurt.
  • Voeg vervolgens het mengels van de tomaten en pepers toe en kook het nogmaals 4 minuten tot er een dikke pasta ontstaat.
  • Voeg tenslotte de azijn en suiker toe en breng alles even aan de kook.
  • Laat de sambal afkoelen. Waarschijnlijk heb je wat sambal over. Dit kun je in een afgesloten pot makkelijk een aantal weken bewaren.

Bumbu maken

  • Doe de sjalot, lomboks en rawits in een vijzel of keukenmachine en maal alles fijn.
  • Verhit een koekenpan met wat olie op het vuur en fruit de bumbu ongeveer 10 minuten. Voeg dan de ketjap toe en 100 ml water en kook het geheel nog 5 minuten.
  • Leg de dorade in twee/drie lagen aluminiumfolie. Zorg dat de dorade er strak in past en vouw de randen wat omhoog. Wrijf de dorade aan beide kanten in met de bumbu. Vergeet ook de binnenkant niet.

Dorade grillen

  • Leg de dorade op het rooster en laat 7 minuten grillen totdat het rondom bruin kleurt. Haal de dorade dan van de barbecue en serveer het met de tomatensambal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating