Gerookte rode poon van de smoker

Gerookte rode poon

Wellicht niet bij iedereen bekend, maar daardoor zeker niet minder lekker. De rode poon is een bijzondere vis met stevig vlees, maar een heerlijke zachte smaak. 

De rode poon dankt zijn naam aan de rode kleur van zijn huid. Dit heeft de rode poon te danken aan wat het eet. Dat zijn namelijk veel schaaldieren en garnalen die rode kleurstof bevatten. Dit proef je ook terug in de rode poon. Het vlees heeft met een licht zoete smaak wat weg van garnaal. 

De rode poon kan je op verschillende manieren bereiden. Je kunt de filets heerlijk bakken in de pan of de poon in zijn geheel in de oven bereiden. Maar, de rode poon is een uitstekende vis om te roken. Met zijn stevige vlees blijft hij goed heel tijdens het roken. Daarnaast combineert de rooksmaak heel goed met de smaak van de poon. 

Rode poon roken
Rode poon roken

Wij zijn een middagje aan de slag gegaan met als resultaat; heerlijk gerookte poontjes in de avond. Ga je voor de eerste keer vis roken? Probeer het dan eens met rode poon, met onderstaande methode kan het haast niet mislukken.

Gerookte rode poon van de smoker

Een bijzondere vis met stevig vlees, maar een heerlijke zachte smaak. Heerlijk om te roken.
Voorbereidingstijd1 uur
Kooktijd3 uur
Gang: Hoofdgerecht
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 4 rode ponen schoongemaakt en met kop
  • 450 gram zout
  • 5 liter water
  • zout
  • peper

Instructies

  • We gaan de rode poon eerst goed schoonmaken. Er kan altijd nog wat bloed in de buiken zitten. Bestrooi de binnenkant van de poon met wat zout en spoel ze goed schoon met koud water.
  • De rode poon moet voor het roken eerst gepekeld worden, hierdoor geeft je meer smaak aan de vis. Vul een schone emmer met c.a. 5 liter koud water. Los hier 450 gram zout in op.
  • Leg de rode poon in de pekel en laat het hier 45 minuten in liggen.
  • Haal de poontjes uit de pekel en spoel ze af met koud water. Droog ze vervolgens af met een schone doek of keukenpapier.
  • Verwarm de barbecue of smoker tot een temperatuur van 45 graden en leg of hang de poontjes in de smoker of bbq.
  • Het is de bedoeling dat de rode poon droogt in de bbq. Blijf ze net zo lang drogen in de de bbq op 45 graden tot de huid goed droog aan voelt.
  • Als de huid goed droog is, gaan we de temperatuur wat omhoog brengen. Breng de temperatuur van de smoker of BBQ naar maximaal 80 graden. We garen de poon nu verder naar een kerntemperatuur van c.a 60 graden. Dit zal ongeveer 45 minuten tot 60 minuten duren.
  • Als de rode poon een kerntemperatuur van 60 graden heeft gaan we roken. Voeg voldoende rookhout toe aan de smoker of BBQ. Breng de temperatuur terug naar ongeveer 45 graden en rook de rode poon een uur lang intensief.
  • Na een uur roken zijn de poontjes klaar om te eten. Je kunt ze warm eten, maar koud zijn ze ook heel lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating