Romesco saus

Romesco saus

Romesco is een saus op basis van geroosterde noten en groenten en dit proef je vanzelfsprekend terug in de saus. Je kunt het gebruiken bij viskip, gegrilde groenten maar het past ook goed bij gegrild rundvlees. Zo maakten we bijvoorbeeld Flat Irons Steak met Romesco.

Romesco saus

Een heerlijke Spaanse dikvloeibare saus op basis van geroosterde noten en groenten.
Kooktijd20 min
Porties: 500 ml

Ingrediënten

  • 1 gedroogde chilipeper
  • 3 el amandelschaafsel
  • 3 el hazelnoten
  • 3 rijpe tomaten gehalveerd
  • 1 ui gepeld en in vieren
  • 1 rode paprika gehalveerd en zonder zaadlijsten
  • 1 jalapeño
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 sneetje witbrood
  • 4 el peterselie fijngehakt
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • 2 el rode wijnazijn
  • snufje suiker
  • zeezout
  • zwarte peper

Instructies

  • Week de gedroogde chilipeper 30 minuten in heet water. Giet af en dep het droog.
  • Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een temperatuur aan van ongeveer 200 °C.
  • Rooster ondertussen het amandelschaafsel en de hazelnoten in een droge koekenpan of gietijzeren pan. Ongeveer 4-6 minuten tot ze mooi bruin kleuren. Laat de noten op een bord afkoelen. Het schil van de hazelnoten kun je verwijderen door de noten tussen je handen te wrijven. Het is niet erg als er wat schil aan blijft zitten.
  • Als de barbecue klaar is bestrijk je het rooster met olijfolie. Leg de tomaat, ui, paprika, jalapeño en knoflook op het rooster. Rooster 4-8 minuten totdat alles mooi bruin kleurt. Keer af en toe om. Het een zal eerder klaar zijn dan de ander.
  • Gril het sneetje brood 2 minuten per kant tot het donker kleurt. Breek het in stukken en doe samen met de noten in een keukenmachine. Maal alles fijn tot poeder.
  • Voeg de gedroogde chilipeper, tomaat, ui, paprika, jalapeño, knoflook en peterselie toe. Maal het geheel tot een gladde pasta.
  • Voeg vervolgens de olie, rode wijnazijn, een snufje suiker en wat zout en peper toe. Meng nog een keertje. De romesco saus moet dikvloeibaar zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating