Traditionele Chili con Carne van stoofvlees

Chili con carne van stoofvlees

Er zijn talloze variaties van chili con carne, wat staat voor chili met vlees. Met bonen, zonder bonen, met gehakt, zonder gehakt. Van origine wordt chili con carne gemaakt van rundvlees dat een aantal uren wordt gestoofd. Verder wordt er knoflook, ui en komijn aan toegevoegd.

In dit gerecht vind je dus geen bonen of mais. Wel riblappen, gedroogde chilipepers en chipotles uit blik met adobo. Chipotles zijn gedroogde en gerookte jalapeñopepers. Adobo is het vocht uit het blik waarin deze chipotles zitten. Het bestaat uit tomatenpuree, azijn, knoflook en kruiden en is echt een heerlijke smaakmaker.

Deze chipotles hebben een zoete en rokerige aroma. Daarnaast behouden ze hun pittigheid. Deze chili con carne is ook voor de bikkels. Het wordt door alle pepers namelijk goed pittig. Wil je het toch iets minder pittig hebben, doe er minder chipotles in.

Een heerlijke stoofschotel.

Traditionele Chili con Carne van stoofvlees

In deze traditionele chili con carne stoven we riblappen samen met gedroogde chili pepers en gerookte jalapeñopepers in adobo.
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd4 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 kg riblappen in stukken van 5 cm, houd het vet apart
  • 3 gedroogde chilipepers zaadjes verwijderd
  • 3 chipotles Gerookte jalapeñopepers uit blik
  • 2 el adobo vocht uit het blikje chipotles
  • 2 uien fijngesneden
  • 4 teentje knoflook
  • 1 el komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl oregano gedroogd
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 el polenta
  • 2 el bruine suiker
  • sap van een limoen
  • olijfolie
  • 1 bosui Fijn gesneden
  • wraps
  • 1 avocado in blokjes gesneden

Instructies

  • Zet een gietijzeren braadpan op halfhoog vuur. Rooster de gedroogde chilipepers 2-3 minuten en roer af en toe tot ze wat donkerder worden. Hierdoor krijgen ze een diep geroosterde aroma.
  • Voeg 750 ml water toe samen met de chipotles en de adobo. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten koken.
  • Doe de saus in een schaal en laat het afkoelen. Doe het geheel vervolgens in een blender of keukenmachine.
  • Doe het vet van het vlees in de braadpan op halfhoog vuur. Haal het vet uit de pan als de sappen eruit zijn gelopen. Hierin gaan we namelijk het vlees bakken.
  • Strooi wat zout en peper over het vlees. Voeg indien nodig wat olijfolie toe aan de pan en doe de helft van het vlees in de pan. Zorg dat de pan niet te vol met vlees raakt. We willen het namelijk goed bruin bakken om een diepe smaak te krijgen. Bak het vlees al roerend 4-5 minuten.
  • Haal het vlees uit de pan, leg op een bord en bak het overige vlees ook weer in 4-5 minuten goed bruin.
  • Haal het vlees weer uit de pan. Doe de uien in de pan en bak 4-5 minuten tot ze zacht worden. Voeg de knoflook, komijnpoeder, korianderpoeder en oregano toe en bak het nog een minuut totdat het lekker gaat geuren.
  • Voeg dan het vlees samen met het chilisap toe en 1 liter water. Voeg de kaneelstokjes toe en eventueel wat zout en peper. Breng het geheel aan de kook met de deksel op een kier.
  • Draai het vuur dan terug naar laag en sudder 3 tot 3,5 uur totdat het vlees uit elkaar valt. Houd de deksel op een kier.
  • Doe de polenta in de pan en breng het zonder deksel aan de kook, zodat het wat indikt. Voeg de bruine suiker toe samen met het limoensap en roer alles door elkaar.
  • Garneer het geheel met de bosui.
  • Verwarm de wraps en schep er het vlees en de avocado op. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating