Truffel risotto met oesterzwammen en kastanje champignons

Truffel risotto

Iedereen die wel eens in Italië is geweest en een echte Italiaanse risotto heeft geproefd, weet hoe heerlijk dit gerecht kan zijn. Om jou te helpen om de perfecte risotto te maken, hebben we hier een handleiding uitgeschreven. In onderstaand recept hebben we een truffel risotto gemaakt.

Wat is risotto en waar komt het vandaan?

Risotto is een rijstgerecht waarbij de rijst wordt gekookt in bouillon. Het is een typisch Noord-Italiaans gerecht dat ondertussen zijn weg heeft gevonden naar de rest van de wereld.

Risotto kan je alleen maken met een speciaal soort rijst. Een risottorijst moet veel vocht op kunnen nemen en tegelijkertijd heel blijven tijdens het koken in de bouillon. Daarnaast moet de rijstkorrel zetmeel loslaten, zodat het zorgt voor binding van de bouillon.

Waar de meeste mensen denken dat vrijwel alle rijst uit Azië komt, komt verreweg de meeste Risottorijst uit Italië en dan specifiek uit het noordelijk deel van Italië. 

Er zijn meerdere soorten risotto rijst namelijk: Vialone Nano, Arborio en de Carnaroli. iedere korrel heeft zijn eigen eigenschappen. Omdat wij fan zijn van smeuïge risotto, hebben wij onze voorkeur voor de Carnaroli risotto. Deze bevat meer zetmeel, waardoor je meer binding hebt en de risotto romiger is. 

Eindeloos variëren

Je kunt eindeloos variëren met risotto. In onderstaand recept een risotto met bospaddestoelen en truffel. Wij hadden het geluk om echte truffel te gebruiken. Geen ramp als je hier niet aan kan komen, bij de meeste supermarkten verkopen ze verpakkingen risottorijst met truffelaroma. 

Ook een topper van een risotto op tafel zetten? Volg dan onderstaand recept.

Truffel risotto

Truffel risotto met oesterzwammen en kastanje champignons. Gemaakt in een fond van bospaddestoelen. Afgetopt met geschaafde truffel.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd20 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 250 gr risotto met truffel
  • 100 ml witte wijn
  • 2 potjes á 380ml bospaddestoelen fond
  • 150 gr oesterzwammen
  • 150 gr kastanje champignons
  • 60 gr geraspte parmezaanse kaas
  • 30 gram ongezouten boter
  • olijfolie

Instructies

  • Snijd de sjalotten en knoflook fijn. Verhit een koekenpan en voeg een goede scheut olijfolie toe. Fruit de sjalotten en knoflook even kort.
  • Voeg de risottorijst bij de sjalotten en knoflook en bak deze c.a 3 min tot het glazig kijkt.
  • Verwarm ondertussen de bospaddestoelen fond in een pannetje.
  • Voeg de witte wijn toe aan de risotto en blijf roeren tot de wijn is opgenomen door de rijst.
  • Snijd ondertussen de oesterzwammen en kastanjechampignons in grove stukken en bak ze mooi goudbruin in een pan.
  • Nu komt het belangrijke gedeelte van het gerecht. Voeg telkens een soeplepel met bospaddenstoelen fond toe aan de pan met risottorijst. Houd hierbij het vuur halfhoog en blijf roeren totdat de bospaddenstoelen soep is opgenomen door de rijst.
  • Herhaal dit totdat de rijst gaar is. Dit duurt c.a 20 min. De rijst is gaar wanneer het beetgaar is, de rijstkorrel is dan aan de buitenkant zacht, maar heeft in de kern nog een lichte bite.
  • Om de risotto nog romiger te maken, gaan we de boter en parmezaanse kaas toevoegen aan de risotto. Blijf hierbij goed door de pan roeren.
  • De risotto is nu klaar. Voor de look kan je de risotto opmaken op je bord in een rond vormpje.
  • Gebruik de gebakken oesterzwammen en kastanje champignons als garnering bij de risotto of voeg ze toe aan de pan risotto.
  • Indien voorradig: schaaf wat truffel over de risotto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating