Gekonfijte victoriabaars met kruiden

Gekonfijte victoriabaars

Dit keer geen barbecue. Wij hebben een keer een andere techniek toegepast, namelijk konfijten. 

Wij hebben een mooi stuk victoriabaars gekonfijt. Het werd een heerlijk mals stukje vis met een boterzachte structuur.

Wat is konfijten?

Konfijten is niks anders dan het garen van een product in olie of dierlijk vet. Je gaart vis of vlees op een hele lage temperatuur in olie of dierlijk vet. Het voordeel hiervan is dat, vanwege de lage temperatuur en het feit dat het product niet uit kan drogen, het super mals wordt.

Daarnaast krijgt het een bijzonder fijne smaak door de kruiden en specerijen die aan de olie worden toegevoegd.

Waar moet je op letten met konfijten? 

Ga je konfijten in olijfolie, zorg dan voor extra vergine olijfolie. De olietemperatuur moet ten alle tijden tussen de 50 en de 90 graden zitten. Zorg ervoor dat de olie niet te warm wordt. 

Wat kan je allemaal konfijten? 

In principe kan je vis en vlees beide konfijten. Belangrijk hierbij is de structuur van het product. Zorg bij het konfijten van vis voor een stevige vis. Heek, victoriabaars en zalm zijn hier bijzonder goed geschikt voor. 

Wat betreft vlees, is eend een product wat veel gekonfijt wordt en dan met name de eendenpoten. Door deze te konfijten in ganzenvet krijg je een extreem zacht stuk vlees met een intense smaak. Je kan dus genoeg variëren. Probeer vooral gewoon zelf uit wat je lekker lijkt. 

Onderstaand recept beschrijft precies hoe je ervoor kan zorgen dat dit niet mislukt.

Victoriabaars
1. Victoriabaars
2. Oliemengsel maken
victoriabaars konfijten
3. De victoriabaars konfijten

Gekonfijte victoriabaars met kruiden

Een heerlijk mals stukje vis met een boterzachte structuur.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd40 min
Porties: 2 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 400 gr victoriabaars
  • 1,5 l olijfolie extra vergine
  • 1 sinaasappel
  • 1 chilipeper
  • rozemarijn
  • jeneverbessen
  • salie verse bladeren
  • kardamom
  • venkel

Instructies

  • Laat de vis op kamertemperatuur komen. Hoe kouder de vis, des te meer het de olie afkoelt en dat willen we niet.
  • Voeg de rozemarijn, jeneverbessen, chilipeper, saliebladeren, kardemom en schil van de sinaasappel toe aan de olie.
  • Zet de pan met olie op laag vuur en laat dit rustig op temperatuur komen tot 65-70 graden. Je kunt dit meten met een kernthermometer.
  • Doe de vis in de olie en houd de temperatuur in de gaten. Dit moet je stabiel proberen te houden op c.a 70 graden. Zorg dat de vis helemaal onder de olie verdwenen is. Voeg indien nodig extra olie toe.
  • Met een stuk victoriabaars van c.a 400 gram en 2,5 cm dik, zal de vis in ongeveer 35 min klaar zijn. Je hoeft de vis niet om te draaien.
  • Snijd in de tussentijd de venkel in mooie plakken en bak deze even aan in een pan met olijfolie tot deze gaar zijn.
  • Besprenkel de venkel met het sap van de sinaasappel die we gebruikt hebben voor de schil.
  • Haal de vis voorzichtig uit de pan met een grote spatel, laat de vis een beetje uitlekken.
  • Leg de vis bovenop de gebakken venkel en voeg naar smaak peper en zout toe. We hopen dat je er net zo van geniet als wij deden. Een heerlijk mals stukje vis met een boterzachte structuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating