Witlof Tarte Tatin met gerookte eendenborst

Witlof tarte tatin

De wereld op zijn kop. Dat is tarte tatin. Waarom? Een tarte tatin bereid je namelijk op zijn kop. Wij hebben deze tarte tatin in Franse stijl gemaakt. Leuk als bijgerecht of super als aanvulling op je borrelplank. 

Om een beetje in de Franse sferen te blijven, vonden we het leuk om typisch franse ingrediënten te gebruiken. Mocht je nou geen fan zijn van witlof, pak dan een jonge kleinere witlof. Die zijn een stuk minder bitter.

Het leukste is wellicht nog wel, dat het recept zowel op de bbq, maar ook in de oven te maken is. Bekijk snel onderstaand recept en verras je gasten (en jezelf natuurlijk) eens met wat anders op tafel!

Witlof Tarte Tatin met gerookte eendenborst.

Een heerlijke tarte tatin van witlof met gerookte eendenborst uit de oven.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd25 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 5-6 st witlof
  • 100 gr gerookte eendenborst
  • 100 gr comte
  • 1 rol bladerdeeg
  • 30 gr bruine rietsuiker
  • roomboter

Instructies

  • Snijd de witlof doormidden. Je kunt de grote bladeren hierbij verwijderen. De buitenste bladeren zijn wat bitterder dan de binnenste bladeren.
  • Doe een klontje boter in een gietijzeren pan of een pan met dikke bodem.
  • Voeg de bruine suiker toe aan de boter en vervolgens de witlof. Fruit de witlof scheuten aan in de pan. Draai de scheuten hiervoor af en toe om ze te karameliseren.
  • Leg de scheuten met de platte kant naar beneden in de pan en vorm een mooie kring.
  • Bedek de witlof met plakjes eendenborstfilet. Rasp daarna de comté over de witlof en eendenborst.
  • Rol het bladerdeeg over de pan en snijd deze mooi langs de rand van de pan. Prik een aantal gaatjes in de bovenkant van het deeg.
  • Zet de pan in een oven of BBQ van 185 graden en bak de tarte tatin in c.a 25 min. gaar. Het is gaar als de bovenkant van het deeg mooi knapperig is.
  • Pak een grote snijplank. Leg de snijplank op de pan en draai deze samen met de pan om. Zo krijg je de tarte tatin het makkelijkste uit de pan.
  • Eet de tarte tatin warm of koud. In beide gevallen is hij heerlijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating