Zalm uit de oven met dillesaus

Zalm uit de oven met dillesaus

Zalm komt toch wel dicht bij de lekkerste vis die er is. Het is rijk aan smaak, voedzaam en makkelijk te bereiden. Deze zalm bereiden we in de oven en serveren we met een romige dillesaus.

Zalm heeft een stevige, vleesachtige structuur en heeft geen typische vissmaak. Zalm is bijzonder en de smaak is moeilijk te omschrijven. De smaak en textuur verschillen per soort zalm, kweekmethode, tijd van het jaar en de bereidingsmethode.

Dat zalm zo heerlijk smaakt, komt vooral door het hoge vetgehalte van deze vis. Zalm is een vette vis en heeft een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Het heeft een rijke olieachtige smaak.

Zalm is een veelzijdig stukje vis en het is makkelijk te combineren en op verschillende manieren te bereiden. Deze zalm combineren we met een zelfgemaakte dillesaus. Dit is een lichte saus die perfect samengaat met zalm.

Bekijk ook onze warmgerookte zalm of oosterse zalm.

5 van 1 stem

Zalm uit de oven met dillesaus

Heerlijke zalm uit de oven met een romige dillesaus.
Kooktijd10 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 4 zalm 175 tot 225 gram per stuk
  • 1 el boter
  • 1 sjalot fijngesneden
  • 1/2 venkel fijngesneden
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 200 ml visbouillon
  • 150 ml droge witte wijn
  • 250 ml kookroom
  • 5 takjes dille blaadjes fijngesneden
  • 1 el mosterd
  • 1 citroen sap van een citroen
  • 1 eidooier
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Dep de zalm droog met keukenpapier. Besprenkel ze met olie, zout en peper. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en gaar ze ongeveer 10 minuten. De zalm is medium-rare bij een kerntemperatuur van 52 °C.
  • Zet een pan met water op samen met een blokje visbouillon en breng aan de kook. Zet het vuur dan laag.
  • Verhit boter in een sauspan en bak de sjalot, venkel en wortel 5 minuten.
  • Giet de visbouillon erbij en kook voor de helft in.
  • Giet de witte wijn toe en kook ook tot de helft in.
  • Giet 200 ml kookroom toe en kook wederom tot de helft in.
  • Schenk de saus in een zeef en vang het op in een bakje. Doe de saus weer terug in de pan en voeg de gesneden dille, mosterd en citroensap toe. Roer even goed door elkaar.
  • Doe de overige room samen met de eidooier in een bakje en klop tot één geheel. Giet het bij saus.
  • Verwarm de saus maar laat het niet meer koken. Het moet iets indikken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
  • Leg de zalm op een bord en schenk de dillesaus eroverheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating