Zelf barbecuesaus maken

Zelf barbecuesaus maken

De naam van deze saus doet vermoeden dat het heel veel met barbecueën te maken heeft, maar dat is toch echt niet zo.

We noemen het zo omdat het vaak bij barbecuegerechten geserveerd wordt. De bekende Amerikaanse barbecuesaus bestaat meestal uit tomatenketchup met bruine basterdsuiker, mosterd, azijn en smaakmakers als uien- en knoflookpoeder, misschien een pepertje en vaak wat rookaroma.

Barbecuesaus maken
De groenten voor de barbecuesaus

Onze barbecuesaus is niet alleen perfect bij barbecuegerechten of bij deze spareribs, maar is ook echt op de barbecue bereid. Het krijgt daardoor een heel typische rooksmaak. De binding van de saus komt echt door de groente.

Het kost wat tijd om de saus te bereiden, maar dan heb je wel echt iets in huis.

Barbecuesaus
De groenten roken op de bbq

Hoe maak je zelf barbecuesaus?

Allereerst bereiden we de barbecue voor om indirect te grillen. Houd hierbij een temperatuur aan van ongeveer 150 °C. Strooit dan wat houtsnippers op de kolen.

De tomaten gaan we eerst roken. Snijd hiervoor de tomaat doormidden en leg ze op een vuurvaste schaal. Plaats de schaal op de barbecue en laat ze 30 minuten smoren.

Hierna halen we de tomaten van de barbecue en maken we er een puree van. Die laten we vervolgen inkoken.

Ondertussen snijden we de overige groenten grof en roken we deze ook op barbecue. Dit doen we een uur.

Hierna voegen we de groenten samen met de tomatensap in een blender en maken we er een saus van. Bekijk hieronder het hele recept en instructies!

Geen beoordelingen

Zelf barbecuesaus maken

Deze barbecuesaus wordt gemaakt van ingrediënten die ook echt van de barbecue komen. Voor een typische rooksmaak!
Voorbereidingstijd15 min
Kooktijd1 uur 30 min
Porties: 1 liter
Auteur: Cultiviz
Opslaan

Ingrediënten

  • 1.500 gram rijpe tomaten
  • ½ bleekselderij
  • ½ winterwortel
  • wit van 1 prei
  • ½ jalapenopeper
  • 2 rode ui
  • 1 hele bol knoflook
  • 1 el gerookt paprikapoeder
  • 1 el komijnzaad
  • 2 el bruine basterdsuiker
  • scheutje rode wijnazijn
  • scheutje olijfolie
  • snufje rookzout
  • versgemalen peper

Instructies

  • Bereid de barbecue voor om indirect te grillen op ongeveer 150°C. Voeg wat extra rookhout toe aan de kooltjes.
  • Snijd de tomaten doormidden en leg ze in een vuurvaste schaal. Plaats boven de indirecte zone van de barbecue en laat ongeveer 30 minuten zachtjes smoren tot ze mooi zacht zijn geworden.
  • Maak ondertussen de bleekselderij, de prei, de winterwortel, de rode ui en de peper schoon en snijd alles grof.
  • Neem de tomaten uit de barbecue en pureer de tomaten in de blender. Wrijf door een grove zeef en laat dit gerookte tomatensap inkoken tot je ongeveer 75 cl over hebt.
  • Leg alle groente en de knoflook in de schaal van de tomaten en bestrooi met het gerookte paprikapoeder, het komijnzaad, versgemalen peper en een snufje (rook)zout.
  • Plaats op de barbecue en laat ongeveer 1 uur zachtjes roken tot de groente zacht zijn. Schep af en toe om.
  • Schenk het ingekookte tomatensap in de blender en voeg er de geroosterde groente, de basterdsuiker en een scheutje rode wijnazijn aan toe.
  • Draai tot een gladde saus en breng eventueel nog op smaak. Wil je de saus wat gladder hebben, wrijf deze dan door een fijne zeef.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating