Zelf salsa verde maken

salsa verde maken

Salsa verde is een groene saus gemaakt van verse kruiden. Het is een veelzijdige saus die eigenlijk overal goed bij past, zowel bij vis, vlees maar het past ook heel goed bij groenten.

Een heerlijke en super veelzijdige saus die je eenvoudig thuis zelf maakt!

Wat is salsa verde?

Salsa verde betekent letterlijk “groene saus”. De basis van de saus zijn groene verse kruiden die op smaak worden gebracht met olijfolie. Daar worden nog extra ingrediënten aan toegevoegd die zorgen voor een frisse en een pikante smaak.

Hoewel er verschillende versies bestaan zijn er grofweg twee te onderscheiden: de Italiaanse salsa verde en de Mexicaanse salsa verde. Voor de Mexicaanse variant vormen tomatillo’s de basis van de saus.

Fijngesneden kruiden vormen de basis voor de Italiaanse variant. Dat is ook de versie voor dit recept. Peterselie is het belangrijkste ingrediënt. Verder voegen we er nog munt aan toe.

De pikante smaak komt van verschillende ingrediënten die een geconcentreerde smaak hebben en voldoende zout bevatten: ansjovis, kappertjes en mosterd. Optioneel kunnen er nog chilivlokken aan toegevoegd worden voor een extra pittig tintje.

zwaardvis salsa verde
Zwaardvis steaks met salsa verde

Hoe maak je salsa verde?

Zelf salsa verde maken is ontzettend makkelijk. Je mixt alle ingrediënten in een keukenmachine. Let er wel op dat het niet te glad wordt. Het mag wat grover blijven.

De saus kun je in een afgesloten pot 2 dagen bewaren in de koelkast. Laat het dan wel weer even op kamertemperatuur komen voordat je het gaat serveren.

Waar past salsa verde bij?

Salsa verde past overal goed bij. Maar het combineert vooral goed bij gerechten met een grillsmaak, bijvoorbeeld gegrilde zwaardvis steaks van de bbq of lamsrack. Daarnaast past het natuurlijk ook bij gegrild vlees, zeevruchten en groenten.

Ook is het prima te gebruiken als dressing voor kip en vis of bij koude gerechten, zoals ham. Het lijkt in dit geval een beetje op een tapenade of pesto. Kortom: je kunt er alle kanten mee op.

5 van 1 stem

Zelf salsa verde maken

Heerlijke salsa verde voor bij vis, vlees en groenten. Maar eigenlijk bij alles.
Kooktijd5 min
Porties: 6 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 2 citroenen rasp en sap
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 10 takjes bladpeterselie fijngehakt
  • 5 takjes munt fijngehakt
  • 2 el kappertjes fijngehakt
  • 2 ansjovisfilet fijngesneden
  • 1 el dijonmosterd
  • 180 ml olijfolie extra vergine
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl zwarte peper versgemalen
  • 1 tl chilivlokken optioneel

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Maal het geheel, maar niet te fijn. Het mag wat grover blijven. Doe het mengsel in een kom en serveer.
  • De salsa verde kun je in eens afgesloten pot 2 dagen bewaren in de koelkast. Laat het dan op kamertemperatuur komen voordat je het serveert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating