Black Angus

Black Angus
Black Angus

Black Angus is wereldwijd één van de populairste runderrassen. Zo niet de populairste. Op menig restaurant staat het op de kaart. Daarnaast wordt het regelmatig in receptnamen gebruikt. Vaak ook om aantrekkelijker over te komen. Hieronder vertellen we meer over dit runderras.

Wat is Black Angus?

Black Angus is de naam van een runderras dat halverwege de 19e eeuw in Schotland is voortgebracht. Het is eigenlijk een afgeleide van de Aberdeen Angus. Deze zijn er in het rood (Red Angus), maar het overgrote deel is zwart (Black Angus).

De Schot Hugh Watson begon met het fokken van de Aberdeen Angus runderen. De allereerste runderen waren verschillend van kleur. Ook hadden sommige hadden hoorns en andere niet. Hugh Watson had destijds een voorkeur voor de zwarte stier en besloot deze voort te planten. Hier ontstond de Black Angus rund.

Steeds meer Schotten volgende Hugh Watson met het fokken van de Black Angus runderen. Het groeide in populariteit en in 1873 werd het ras voor het eerst naar de Verenigde Staten geëxporteerd. George Grant kwam met vier stieren in Kansas en fokte ze voort met Longhorn koeien. Hij ontwikkelde nakomelingen die geen hoornen hadden, zwaarder waren en beter tegen de winter konden. Sindsdien is Black Angus daar het meest populaire runderras. 

Wat zijn de kenmerken?

Een Black Angus koe kenmerkt zich door de zwarte huid. Het heeft korte poten en geen hoorns. Het vlees bevat over het algemeen een mooie vetmarmering. Dit heet ook wel intramusculair vet. Het zorgt ervoor dat de spier soep blijft. Vetmarmering in het vlees zorgt ervoor dat het vlees mals is. 

De Angus runderen hebben maar weinig voedsel nodig en ze kunnen prima opgroeien op schrale gronden. Ze eten vooral gras en kruiden. 

De gradaties

In de Verenigde Staten wordt er aan Black Angus vlees gradaties gehangen, namelijk Prime, Choice en Select. Dit wordt gedaan door de U.S. Department of Agriculture (USDA).

Deze gradaties worden gebaseerd op kwaliteit en consistentie. Vetmarmering speelt hierin een belangrijke rol. Hoe meer intramusculair vet, hoe beter de kwaliteit, hoe hoger de gradatie.

Prime is hierbij de hoogste classificatie. Slechts een paar runderen van de 100 krijgen deze klasse. Deze worden dan meer dan 100 dagen afgemest met een uitgebalanceerd graandieet. Het vlees bevat dan ook een hogere gehalte vetmarmering. 

Hoe smaakt een Black Angus steak?

Over het algemeen is een Black Angus steak van meer intramusculair vet voorzien dan de meeste runderrassen. Naast dat vetmarmering zorgt voor malsheid, geeft het ook smaak aan het vlees. Daarnaast houdt het het vlees vochtig als het op hoge temperaturen wordt verhit. 

Volg jij ons al?

Delen: