Chateaubriand: wat is het? En wat is de beste bereiding?

De chateaubriand is een klassiek stuk vlees dat in veel restaurants op het menu staat. Geserveerd in een wijn- of bernaicesaus. Vaak staat er bij dat het voor twee personen is. Maar wat is nu eigenlijk een chateaubriand? En van welk deel van het rund komt het vandaan? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de “kophaas”.

Chateaubriand

Wat is een chateaubriand?

 

De chateaubriand is het dikke uiteinde van een ossenhaas dat ook wel de kophaas genoemd. Eigenlijk is het dus een groot stuk ossenhaas. Vaak ter grootte van minimaal 400 gram. Van het dunne deel van de ossenhaas worden ossenhaaspuntjes gesneden. Van het middendeel wordt de tournedos gesneden.

De chateaubriand is een mals stuk vlees. De malsheid komt doordat het vlees weinig arbeid hoeft te verrichten.

Doorgaans zit er weinig vet aan het vlees. Dit kan per runderras enigszins verschillen. Ook de voeding speelt hierbij een rol. Een rund dat graangevoerd is heeft meer vet in en op het vlees, dan een rund dat grasgevoerd is.

Waar zit de ossenhaas?
Waar zit de ossenhaas?

De chateaubriand bereiden

 

Er heerst al lange tijd de discussie of chateaubriand een bereidingsmethode is of een gewoon een steak.

Traditioneel bestond de chateaubriand uit meerdere delen vlees en werd het opgebonden.  Meestal met een dunne plak varkensvet eromheen. Vervolgens werd het gegrild of gebakken. De buitenste rand met vlees verbrandde en werd eraf gehaald. Het binnenste deel, de chateaubriand, werd zo gelijkmatig verwarmd.  

Tegenwoordig wordt het vaak als een groot stuk vlees bereid. Aangezien het een groot stuk is, heeft het wel enige aandacht nodig.

Haal de chateaubriand een uur voordat je het gaat bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. 

oven icon

In de pan en in de oven

 1. Haal het vlees een uur voor het bakken uit de koelkast.
 2. Doe een scheut olie in de pan en verhit het tot het goed heet is. Verwarm ondertussen de oven naar een temperatuur van 100 ℃.
 3. Bestrooi het vlees met wat zout. Leg het vlees vervolgens in de hete pan en bak beide kanten kort. Elke kant ongeveer 15 seconden. 
 4. Doe vervolgens een klontje boter in de pan samen met wat fijngesneden sjalotjes en knoflook, tijm en rozemarijn. Hiermee creëer je een lekker jus.
 5. Bak beide kanten van het vlees 3 minuten.
 6. Leg de chateaubriand in een ovenschaal en plaats het in de oven. Het vlees is klaar bij een kerntemperatuur van 48 – 50 ℃.
 7. Haal het vlees uit de pan en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Dan kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen.
 8. Bestrooi het vlees vervolgens met zout en peper.
Barbecue

Op de barbecue

De chateaubriand kun je ook eenvoudig garen op de barbecue. Vanwege de grootte van het stuk, raden we wel aan twee warmtezones te gebruiken. We gaan het vlees eerst op hoog vuur grillen, vervolgens laten we het rustig garen op een minder hete zone.

 1. Haal het vlees een uur voor het bakken uit de koelkast. Maak de barbecue gereed en houd een werktemperatuur aan van ongeveer 250 – 275 ℃. 
 2. Leg het vlees op de barbecue en gril beide kanten 2 minuten.
 3. Leg het vlees vervolgens op een minder hete zone, ongeveer 115 – 125 ℃. Het vlees is klaar bij 48 – 50 ℃.
 4. Haal het vlees van de barbecue en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Dan kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen.
 5. Serveer het vlees met een schep kruidenboter erop. Bestrooi naar smaak met zout en peper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *