Côte de boeuf: wat is het? En wat is de beste bereiding?

Een côte de boeuf is een steak dat bestaat uit vlees met been (bot). Het is een ribstuk dat is samengesteld uit twee soorten vlees. De rib eye vormt de kern van een côte de boeuf. Daaromheen zitten kappen met stugger vlees met een grovere structuur dan de rib eye.

Holstein Côte de Boeuf Nederland

Het ribstuk van een rund bestaat uit 5 delen: de hals, klaprib, onderrib, dikke rib en fijne rib. De côte de boeuf wordt gesneden uit de eerste vijf ribben van de voorvoet uit het gedeelte van de fijne rib. De fijne rib heeft een fijne structuur en is kortvezelig. Het vlees dat zich hier bevindt heeft ook weinig bindweefsel. De fijne rib kenmerkt zich door het vet-oogje ‘the eye’ omgeven door een vetrandje. Hier komt de rib eye vandaan.

Waar zit rib eye?
Côte de boeuf wordt gesneden uit de fijne rib

Côte de boeuf bereiden

De côte de boeuf heeft een volle rijke smaak. Vooral als het een lange rijping van minimaal drie weken heeft ondergaan. Daarnaast draagt een bereiding op lage temperatuur ook bij aan een smaakvolle steak. Vooral in een afgesloten omgeving.

Het bot in het vlees zorgt ervoor dat een deel van het vlees dicht blijft tijdens verhitting, waardoor het vlees sappiger wordt. Een côte de boeuf bereid je in een pan, in de oven of op barbecue.

oven icon

In de pan en in de oven

 1. Haal de côte de boeuf een uur voor de bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven op 160 ℃.
 2. Bestrijk het vlees aan beide zijden met zonnebloemolie en zout.
 3. Leg de côte de boeuf in een grillpan en bak het een minuut. Draai het vlees een kwartslag en bak het nog een minuut. Hierdoor krijg je een mooie ruit op het vlees. Keer het vlees om doe hier hetzelfde.
 4. Laat het vijf minuten rusten. Leg het vlees vervolgens op het rooster in het midden van de oven en gaar het tot een kerntemperatuur van 53-54 ℃ voor een medium/rare côte de boeuf.
 5. Neem het vlees uit de oven en laat het 10 minuten in aluminiumfolie rusten.
 6. Breng op smaak met peper en zout.
Barbecue

Op de barbecue

Gebruik voor het bereiden van een côte de boeuf op de barbecue een dik stuk. Hierdoor blijven de sappen beter bewaard en krijgt het vlees een knapperige korst ronde malse kern. Voor de smaak is het goed om een afgesloten barbecue te gebruiken.

 1. Haal de côte de boeuf minimaal een half uur voor de bereiding uit de koeling. Bestrijk de steak net voor de bereiding met zout.
 2. Schroei beide kanten van de steak kort op het hete gedeelte van de barbecue dicht.
 3. Verplaats het vlees naar een minder hete zone van de barbecue en gaar tot een kerntemperatuur van 52-54 ℃.
 4. Laat het vlees verpakt in aluminiumfolie 10 minuten rusten.
 5. Breng op smaak met peper en zout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.