Longhaas bereiden (bakken, grillen en snijden)

Wat is een longhaas?

 
longhaas bereiden

De longhaas is een v-vormige spier in het middenrif van het rund. De spier verricht zware arbeid door onder andere de longen van het rund in te laten beweging. In tegenstelling tot de meeste steaks zit de longhaas niet aan een bot vast.

De longhaas bestaat uit twee delen lange, smalle repen spier, dat bij elkaar gehouden wordt door een dikke vlies, oftewel membraam. Dit is erg taai en dien je daarom voor de bereiding te verwijderen. Soms doet de slager dat al voor je.

Vlees dat hard werkt bevat veel bindweefsel. Dat geldt ook voor de longhaas. Daarnaast is het goed doorbloed en bevat het veel structuur. Het weegt tussen de 400 en 700 gram en elke rund heeft er maar één.

Longhaas snijden

Net als de bavette bevat de longhaas grove vleesdraden. Hierdoor is het belangrijk om het vlees tegen de draad in te in dunne plakken te snijden. Hierdoor voorkom je dat het vlees taai wordt.

Longhaas bereiden

De longhaas smaakt het beste rood of rood tot rosé. Hierdoor hoef je de steak niet lang te bereiden.

Voordat je de longhaas gaat bereiden is het belangrijk dat je het membraam in het midden verwijdert. Zoals hierboven vermeld is dit erg taai en niet te eten. Hierdoor deel je de longhaas in tweeën.

Pak een scherp mes en snijdt hiermee langs één kant van het membraam. Maak hierbij korte snijbewegingen, zodat je niet veel van het goede stuk vlees wegsnijdt. Als je een kant hebt weggesneden, snijd je vervolgens het andere deel weg.

longhaas
longhaaas membraam

In de pan

  1. Haal het vlees een uur van te voren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bakken in de pan.
  2. Verwijder het membraam, zoals hierboven beschreven. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de longhaas een paar minuten aan beide zijden.
  3. Verlaag het vuur en voeg eventueel een klontje boter toe. Bak de longhaas nog een minuutje aan beide zijden.
  4. Haal het vlees uit de pan en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie vijf minuten rusten.
  5. Snijd de longhaas dwars op de draad in dunne plakken en bestrooi het met peper en zout.

Op de barbecue

Een longhaas op de barbecue gaat ook prima. Daarvoor is het goed de longhaas eerst direct te grillen en het vervolgens langzaam te laten garen door indirect te grillen.

  1. Maak de barbecue klaar voor de directe grillmethode. Maak het grillrooster schoon en vet het in met olie.
  2. Leg de longhaas op het deel van de barbecue en grill beide zijden een paar minuten.
  3. Gaar het vlees dan op een minder hete zone tot een kerntemperatuur van 50-52 ℃.
  4. Haal het vlees van de barbecue en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie vijf minuten rusten.
  5. Snijd de longhaas dwars op de draad in dunne plakken en bestrooi het met peper en zout.

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter