Picanha bereiden (bakken, grillen & snijden)

Picanha bereiden
Picanha

Wat is een picanha?

Een picancha is een populair stuk vlees dat in Nederland ook wel staartstuk wordt genoemd. De naam picanha is over komen waaien uit landen als Uruguay, Argentinië en de USA.

De Picanha is een smaakvol stuk vlees dat op de rug vlak bij de staart zit. Het zit aan de platte bil. Hoe meer naar de punt, hoe zachter het vlees.

Het vlees kenmerkt zicht door een vetrand. Het zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt en veel smaak heeft, want je weet, vet geeft smaak aan het vlees.

De picaha snijden
Net als bij de bavette snijd je de picanha tegen de draad in. Gebruik hiervoor geen kartelmes. Dit maakt de vezels kapot, waardoor vleessappen verloren gaan. Snijd vervolgens dunne plakjes.

Picanha bereiden

De picanha is zeer geschikt als braadstuk en op de barbecue. Als je een picanha gaat bereiden, gebruik dan vlees dat minimaal twee weken rijping heeft gehad. Let er bij het kopen op dat het vlees goed dooraderd is met vet.

De picancha is op verschillende manieren te bereiden, zoals in de oven, op de barbecue of gewikkeld in een zoutkorst.

De vetrand
De vetrand op het staartstuk kan de meeste mensen bij het zien van het vlees de eerste keer afschrikken. Dat is echter nergens voor nodig. Sterker nog, dit houdt het vlees sappig en geeft het een rijke smaak.

Als je de picanha gaat grillen op de barbecue is de vetrand het lekkerst als je het krokant weet te krijgen. Het kan wat oefening vergen, maar echt moeilijk is het niet. Kerf hiervoor met een mes een ruitpatroon in het vet. Zorg dat je met het mes niet dieper gaat dan 5mm, anders heb je kans dat je in het vlees zitten. De volgende lijn snijd je 5mm naast de andere.

Picanha ruitpatroon
Een ruitpatroon in een picanha

De picanha affakkelen
Vaak wordt de picanha afgefakkeld om de buitenkant krokant te krijgen. Wij zijn hier echter geen voorstander van. De vlammen die hierdoor ontstaan brengen het risico met zich mee dat vlees gaat verbranden en dat wil je niet.

Bakken in de pan en garen in de oven

 1. Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen voordat je de picanha gaat bakken in de pan. Haal het een uur voor de bereiding uit de koelkast.
 2. Verwarm de oven op 90 ℃. Kerf met een mes een ruitpatroon in het vet. Bestrooi het staartstuk vervolgens met peper en zout.
 3. Verhit een braadpan 2-3 minuten op hoog vuur. Zet het vuur daarna iets lager.
 4. Bak het vlees eerst 2 minuten op de vetkant. Draai om en bak de andere zijde 4 minuten.
 5. Leg het vlees hierna in een ovenschaal met de vetkap naar boven. Zet het in de oven tot het een kerntemperatuur van 50 – 52 ℃ heeft bereikt.
 6. Laat vlees buiten de oven 5 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Hierdoor verdelen de vleessappen die veel smaakstoffen bevatten zich door het vlees.
 7. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakjes tegen de draad in.

Grillen op de bbq

Bij voorkeur bereid je een heel staartstuk met vet op de barbecue. Het lekkerst wordt het door het eerst direct te grillen en daarna langzaam te garen door het indirect te grillen.

 1. Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen voordat je de picanha gaat grillen op de barbecue. Haal het een uur voor de bereiding uit de koelkast.
 2. Kerf met een mes een ruitpatroon in het vet. Bestrooi het vlees daarna met zout.
 3. Grill de picanha een rondom dicht door het beide zijden een paar minuten hitte te geven.
 4. Leg het vlees op een minder hete zone en laat het langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 50 – 52 ℃ heeft bereikt.
 5. Haal het vlees van de barbecue en laat het 5 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Hierdoor verdelen de vleessappen, die veel smaakstoffen bevatten, zich door het vlees.
 6. Snijd het vlees vervolgens in dunne plakjes tegen de draad in en bestrooi het naar wens met peper en zout.

Picanha recepten


Kamado

Picanha met koffierub

Voor als je een keer wat anders wilt dan peper en zout op je steak, is de picanha met koffierub zeker een goede keuze. Schrik niet van het woord koffie.…
Lees meer
Picanha van de bbq

Picanha van de bbq

Picanha van de bbq Een picanha, ook wel staartstuk genoemd, komt van de platte bil van de rund. Het is de laatste jaren bezig aan een opmars in populariteit. Het…
Lees meer

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter