Runderwang bereiden: hoe doe je dat?

Voor als je een keer iets anders wilt dan de gebruikelijke steaks, zijn runderwangen een goed alternatief. Ze gaan vaak in stoofgerechten en worden zo ontzettend mals dat ze letterlijk smelten in je mond. Heerlijk!

Gestoofde runderwang in rodewijn
Gestoofde runderwang in rodewijn

Wat zijn runderwangen?

 

Runderwangen zijn, zoals de naam al aangeeft, de wangen uit de kop van het rund. Doordat ze constant in beweging zijn vanwege het kauwen, is het werkvlees. Werkvlees is door het vele werken taai vlees. Dat wil niet zeggen minder lekker. Runderwangen zijn super smakelijk en zeer mals te krijgen, bijvoorbeeld door ze lang te stoven.

De runderwangen zijn voorzien van een zeen. Deze wordt altijd door de slager verwijderd, zodat je een schone runderwang overhoudt.

Wat de runderwangen nog zo fantastisch maakt, is dat ze erg betaalbaar zijn. Voor het resultaat dat je er mee krijgt, zou je denken dat je een premium stuk vlees hebt gekocht.

Wat moet je weten voordat je ze gaat kopen?

 

Voordat je runderwangen koopt moet je goed nadenken voor hoeveel personen je gaat koken. Ze variëren van 350 tot 400 gram, echter slinken ze ongeveer tot 250 – 300 gram. Houd er daarnaast rekening mee dat je runderwangen koopt die helemaal getrimmed zijn. Dus goed schoongemaakt en helemaal ontdaan van de zeen.

Hoe bereid je runderwangen?

 

De meest gebruikelijke manier om runderwangen te bereiden is door ze langzaam op een lage temperatuur te garen, low & slow dus. Vaak wordt er dan rode wijn aan toegevoegd met wat kruiden.

Eigenlijk is er ook niet echt een andere bereiding dan low & slow, omdat het dus erg taai vlees is. Het is echt belangrijk dat ze mals worden op een vochtige manier, in een stoofpannetje.

Recept



Geen beoordelingen

Gestoofde runderwang in rodewijn met polenta

Heerlijk malse runderwang gestoofd in rodewijn geserveerd op polenta.
Voorbereidingstijd30 min
Kooktijd4 uur
Marineren1 d
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 kg runderwangen overtollig vet en vliezen verwijderd
  • 750 ml rodewijn full-bodied
  • 3 takjes tijm
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 plakjes bacon in stukjes gesneden
  • 200 gr champions gehalveerd
  • 1 kleine ui fijngesneden
  • 1 kleine wortel in blokjes gesneden
  • 1 tak selderij in blokjes gesneden
  • 1 laurierblaadje
  • 2 tl rodewijnazijn
  • peterselie grof gesneden
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Polenta

  • 1 liter melk
  • 750 ml water
  • 300 gr polenta

Instructies

  • Maak de runderwangen schoon door overtollig vet en vlies te verwijderen.
  • Plet twee knoflookteentje met het lemmet van een mes. Doe ze vervolgens samen met de runderwangen, de wijn en tijm in een ovenschaal. Dek het af met aluminiumfolie en laat het een nacht in de koelkast marineren. Heb je deze tijd niet, laat het dan minimaal twee uur marineren.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd het vet van de bacon en verwarm het in een gietijzeren braadpan. Voeg de gesneden bacon en bak het 4-5 minuten op halfhoog vuur. Roer regelmatig tot het bruin kleurt. Haal de bacon dan uit de pan en leg het in een schaaltje.
  • Voeg wat olijfolie toe en bak de champignons in 6-8 minuten op hoogvuur tot ze bruin kleuren. Roer regelmatig. Haal ze uit de pan en leg ze in een schaaltje.
  • Haal ondertussen de runderwangen uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Bewaar de marinade zonder de knoflook. Bestrooi ze rijkelijk met zout en peper. Doe ze dan in de pan en schroei ze op halfhoog vuur in 5-6 minuten mooi bruin. Haal ze uit de pan en leg ze in een schaaltje.
  • Doe wat olijfolie in de pan. Voeg vervolgens de ui, wortel en selderij toe en bak het 6-7 minuten tot het zacht wordt en begint te karamelliseren. Snijd de overige twee knoflookteentjes fijn en voeg ze toe. Voeg ook de rodewijn en tijm van de marinade toe. Laat het geheel 5-6 minuten koken totdat het met de helft is ingekookt.
  • Voeg vervolgens 125 ml water toe en het laurierblaadje. Breng het aan de kook en voeg wat zout en peper toe. Doe de runderwangen ook weer in de pan samen met de champignons en bacon.
  • Knip een rondje van bakpapier zo groot als de braadpan. Maak het nat onder stromend koud water. Leg het in de pan en druk zachtjes aan, zodat luchtbellen verdwijnen. Doe de deksel op de pan en laat het 3-3,5 uur in de oven staan tot je het vlees met een vork uit elkaar kunt trekken.
  • Breng de melk en het water aan de kook in pan met dikke bodem. Voeg de polenta toe en kook het in 30-40 minuten gaar onder voortdurend roeren.
  • Haal de pan uit de oven en haal de runderwangen eruit. Zet de pan op halfhoog vuur en laat het geheel 5-6 minuten sudderen totdat het geheel wat is ingekookt. Kook de rodewijnazijn mee.
  • Trek de runderwangen grof uit elkaar en doe ze terug in de pan.
  • Schep de polenta op het bord en leg de runderwangen met het mengsel hier op.