Runderwang bereiden: hoe doe je dat?

Voor als je een keer iets anders wilt dan de gebruikelijke steaks, zijn runderwangen een goed alternatief. Ze gaan vaak in stoofgerechten en worden zo ontzettend mals dat ze letterlijk smelten in je mond. Heerlijk!

Gestoofde runderwang in rodewijn

Wat zijn runderwangen?

 

Runderwangen zijn, zoals de naam al aangeeft, de wangen uit de kop van het rund. Doordat ze constant in beweging zijn vanwege het kauwen, is het werkvlees. Werkvlees is door het vele werken taai vlees. Dat wil niet zeggen minder lekker. Runderwangen zijn super smakelijk en zeer mals te krijgen, bijvoorbeeld door ze lang te stoven.

De runderwangen zijn voorzien van een zeen. Deze wordt altijd door de slager verwijderd, zodat je een schone runderwang overhoudt.

Wat de runderwangen nog zo fantastisch maakt, is dat ze erg betaalbaar zijn. Voor het resultaat dat je er mee krijgt, zou je denken dat je een premium stuk vlees hebt gekocht.

Wat moet je weten voordat je ze gaat kopen?

 

Voordat je runderwangen koopt moet je goed nadenken voor hoeveel personen je gaat koken. Ze variëren van 350 tot 400 gram, echter slinken ze ongeveer tot 250 – 300 gram. Houd er daarnaast rekening mee dat je runderwangen koopt die helemaal getrimmed zijn. Dus goed schoongemaakt en helemaal ontdaan van de zeen.

Hoe bereid je runderwangen?

 

De meest gebruikelijke manier om runderwangen te bereiden is door ze langzaam op een lage temperatuur te garen, low & slow dus. Vaak wordt er dan rode wijn aan toegevoegd met wat kruiden.

Eigenlijk is er ook niet echt een andere bereiding dan low & slow, omdat het dus erg taai vlees is. Het is echt belangrijk dat ze mals worden op een vochtige manier, in een stoofpannetje.