Sukade (Flat Iron Steak): wat is het? En wat is de beste bereiding?

van bakken, grillen tot aan recepten

We kennen allemaal de sukade van oma die de hele dag staat te pruttelen. Maar naast de bekende sukadelappen kun je van sukade ook heerlijke steaks krijgen.

Als steak is de sukade is een vriendelijk geprijsde maar een opvallend smaakrijke biefstuk. In het Amerikaans ook wel de flat iron steak of blade steak genoemd. Het is bijna net zo mals als de ossenhaas en dat voor een veel lagere prijs. Een heerlijk stukje vlees van het rund!

Sukade (flat iron steak)

Hoe bereid je sukade?

 

Door de vetmarmering heeft de sukade een rijke vlezige smaak. Het volstaat daarom prima om de sukade zonder marinade te bereiden. Toch zijn er heerlijke sukade recepten waarbij de smaak extra tot uiting komt wanneer het wordt gecombineerd met een marinade. Het vlees is medium-rare het lekkerst. Probeer ervoor te zorgen niet hoger te gaan dan medium.

Leg een uur voordat je de sukade gaat bereiden het vlees buiten de koelkast. Dep het droog met keukenpapier. Bestrooi het met zout en laat het op kerntemperatuur komen.

Pan
oven icon

In de pan en in de oven

De sukade gaan we eerst bakken in een pan. Vervolgens laten we langzaam garen in de oven.

  1. Verwarm de oven voor op 80 ℃.
  2. Smelt wat boter in de pan en bak de sukade aan beide zijden een paar minuten totdat het bruin kleurt.
  3. Zet vlees in de oven en laat het langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 48 – 50 ℃ heeft bereikt.
  4. Haal het vlees uit de oven en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Hierdoor kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen wat de smaak ten goede komt.
  5. Snijd het vlees in dunne plakjes en strooi zout en peper over het vlees.
Barbecue

Op de barbecue

Voor het bereiden van de sukade op de barbecue werken we met twee warmtezones. We gaan de flat iron steak namelijk eerst een paar minuten direct grillen. Vervolgens laten we langzaam garen op een minder hete zone.

  1. Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een werktemperatuur aan van 250 – 300 ℃.
  2. Leg de sukade op het hete deel van de barbecue en grill beide kanten een paar minuten.
  3. Leg het vlees op een minder hete zone. Houd een werktemperaatuur aan van ongeveer 115 – 125 ℃. Laat het langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 48 – 50 ℃ heeft bereikt.
  4. Haal het vlees van de barbecue en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Hierdoor kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen wat de smaak ten goede komt.
  5. Snijd het vlees in dunne plakjes en strooi zout en peper over het vlees.

Recept

 

In dit recept gaan we voor sukadelappen die we gaan stoven.

Rendang padang van de bbq
Rendang padang van de barbecue
Geen beoordelingen

Rendang Padang van de barbecue

Pittige rendang padang van de barbecue met zelfgemaakte bumbu.
Voorbereidingstijd20 min
Kooktijd4 uur 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 1 kg riblappen of sukadelappen
  • 1 liter kokosroom 24% vet pak van Kara van de toko
  • 1/2 el tamarindepasta
  • 4 salamblaadjes
  • 8 stengels sereh
  • 16 limoenblaadjes
  • 1 el zout

Voor de bumbu

  • 1 1/2 el korianderzaad
  • 5 kemirinoten
  • 40 gr gember geschild
  • 50 gr laoswortel geschild
  • 10 gr geelwortel geschild
  • 5 cabe rawits zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
  • 6 sjalotjes
  • 10 teentjes knoflook
  • 1 tl zout

Instructies

Bumbu maken

  • Rooster het korianderzaad en kemirinoten in een koekenpan. Maal het vervolgens fijn in een vijzel.
  • Voeg het vervolgens toe in een keukenmachine met alle andere ingrediënten voor de bumbu en maal tot een pasta. Eventueel kun je twee eetlepes kokosolie toevoegen.

Op de barbecue

  • Hoewel we de rendang op een lage temperatuur gaan garen, moeten we de bumbu wel even op hoog vuur aanbakken. Maak daarom de barbecue gereed voor 200 - 200 °C.
  • Dep het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokken van 5 cm.
  • Plaats een wok- of braadpan op de barbecue. Maak de pan goed heet. Doe een scheutje olie in de pan en bak de bumbu een minuut. Voeg dan de kokosroom toe en bak nog een minuut.
  • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd hierbij een temperatuur aan van 120 °C.
  • Voeg vervolgens het vlees, de tamarindepasta, sereh, salam- en limoenblaadjes toe. Stoof het geheel 4 uur. Het is de bedoeling dat het vocht verdampt en dat het vet komt boven drijven.
  • Als het vet komt boven drijven begint het karamelliseren. Bak het vlees dan nog 30 minuten en roer af en toe. Doe dit eveneens op laag vuur.