Sukade (Flat Iron Steak): wat is het? En wat is de beste bereiding?

van bakken, grillen tot aan recepten

De sukade is een vriendelijk geprijsde maar een opvallend smaakrijke biefstuk. In het Amerikaans ook wel de flat iron steak of blade steak genoemd. Het is bijna net zo mals als de ossenhaas en dat voor een veel lagere prijs. Een heerlijk stukje vlees van het rund!

Sukade (flat iron steak)

Hoe bereid je sukade?

 

Door de vetmarmering heeft de sukade een rijke vlezige smaak. Het volstaat daarom prima om de sukade zonder marinade te bereiden. Toch zijn er heerlijke sukade recepten waarbij de smaak extra tot uiting komt wanneer het wordt gecombineerd met een marinade. Het vlees is medium-rare het lekkerst. Probeer ervoor te zorgen niet hoger te gaan dan medium.

Leg een uur voordat je de sukade gaat bereiden het vlees buiten de koelkast. Dep het droog met keukenpapier. Bestrooi het met zout en laat het op kerntemperatuur komen.

oven icon

In de pan en in de oven

De sukade gaan we eerst bakken in een pan. Vervolgens laten we langzaam garen in de oven.

  1. Verwarm de oven voor op 80 ℃.
  2. Smelt wat boter in de pan en bak de sukade aan beide zijden een paar minuten totdat het bruin kleurt.
  3. Zet vlees in de oven en laat het langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 48 – 50 ℃ heeft bereikt.
  4. Haal het vlees uit de oven en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Hierdoor kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen wat de smaak ten goede komt.
  5. Snijd het vlees in dunne plakjes en strooi zout en peper over het vlees.
Barbecue

Op de barbecue

Voor het bereiden van de sukade op de barbecue werken we met twee warmtezones. We gaan de flat iron steak namelijk eerst een paar minuten direct grillen. Vervolgens laten we langzaam garen op een minder hete zone.

  1. Maak de barbecue gereed voor direct grillen. Houd een werktemperatuur aan van 250 – 300 ℃.
  2. Leg de sukade op het hete deel van de barbecue en grill beide kanten een paar minuten.
  3. Leg het vlees op een minder hete zone. Houd een werktemperaatuur aan van ongeveer 115 – 125 ℃. Laat het langzaam garen tot het een kerntemperatuur van 48 – 50 ℃ heeft bereikt.
  4. Haal het vlees van de barbecue en laat het losjes afgedekt onder aluminiumfolie 5 minuten rusten. Hierdoor kunnen de vleessappen zich goed door het vlees verdelen wat de smaak ten goede komt.
  5. Snijd het vlees in dunne plakjes en strooi zout en peper over het vlees.