T-Bone Steak bereiden (bakken & grillen op de bbq)

Wat is een T-Bone steak?

Een T-Bone steak is een stuk vlees dat bestaat uit twee biefstukken die beide vastzitten aan een t-vormig bot. De biefstukken bestaan uit een stevig, vlezig lendenstuk (entrecôte) en een sappig stuk ossenhaas.

Een T-Bone steak is hetzelfde als een Porterhouse steak, maar is dichter naar de staart toe gesneden. Hierdoor is het lendenstuk van een T-Bone steak zachter dan dat van een Porterhouse steak, maar het stuk ossenhaas is kleiner. De ossenhaas wordt namelijk smaller naar de staart toe. T-bone steaks worden meestal dunner gesneden dan Porterhouse steaks.

T-bone steak

T-bone steak bereiden

Ook deze steak kan op verschillende manieren worden bereid. Het beste kun je een t-bone steak bereiden in een pan of op een barbecue.

Om de gewenste gaarheid te behalen kan onderstaande kerntemperatuur van het vlees worden aangehouden.

RareMedium-rareMedium
48 – 50 ℃51 – 53 ℃54 – 56 ℃

Bakken in de pan

  1. Haal de T-bone steak minimaal een uur voor de bereiding uit de koelkast.
  2. Bestrooi beide kanten van het vlees steak met (zee)zout en verwarm wat olie in een koekenpan.
  3. Schroei beide kanten van het vlees in een minuut dicht. Houd het vlees ook even op het vet, bijvoorbeeld met een tang. Haal het vet niet van het vlees, want dit geeft er juist smaak aan.
  4. Zet het vuur wat lager en keer het vlees om de twee minuten om voor een rare en 3 minuten voor een medium T-bone steak.
  5. Haal het vlees uit de pak. Wikkel het in aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten. Hierdoor verdelen de sappen zich goed door het vlees wat ten goede komt aan de smaak.

Grilen op de bbq

  1. Haal de T-bone steak minimaal een uur voor het grillen uit de koelkast.
  2. Smeer vlak voor het grillen het vlees in met een beetje olie.
  3. Gril beide kanten van de steak 2 minuten dicht. Draai het vlees na 1 minuut een kwartslag om een mooi ruitpatroon te krijgen.
  4. Verplaatst het vlees naar een minder hete zone en laat het vlees doorgaren tot de gewenste temperatuur.
  5. Wikkel na het bereiken van de gewenste temperatuur het vlees in aluminiumfolie en laat 5 – 10 minuten rusten. Hierdoor verdelen de sappen zich goed door het vlees wat ten goede komt aan de smaak.

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter