T-bone steak: wat is het? En wat is de beste bereiding?

van bakken tot aan grillen

De t-bone steak ziet er met zijn t-vormige bot geweldig uit. Het is één van die steaks waarmee je indruk maakt.

Maar wat is eigenlijk een t-bone steak? En hoe kun je dit het beste bereiden? In dit artikel leggen we het je uit. 

T-bone steak met gepofte knoflook

Wat is een T-Bone steak?

 

Een T-Bone steak is een stuk vlees dat bestaat uit twee biefstukken die beide vastzitten aan een t-vormig bot. De biefstukken bestaan uit een stevig, vlezig lendenstuk (entrecôte) en een sappig stuk ossenhaas.

Een T-Bone steak is hetzelfde als een Porterhouse steak, maar is dichter naar de staart van het rund toe gesneden. Hierdoor is het lendenstuk van een T-Bone steak zachter dan dat van een Porterhouse steak, maar het stuk ossenhaas is kleiner. De ossenhaas wordt namelijk smaller naar de staart toe. T-bone steaks worden meestal dunner gesneden dan Porterhouse steaks.

Waar zit de entrecote?
De t-bone steak wordt gesneden uit de dunne lende

Hoe bereid je een t-bone steak?

 

Ook deze steak kan op verschillende manieren worden bereid. Het beste kun je een t-bone steak bereiden in een pan of op een barbecue.

T-bone steak

Om de gewenste gaarheid te behalen kan onderstaande kerntemperatuur van het vlees worden aangehouden.

Rare Medium-rare Medium Medium well Well done
Helder rood Rosé Licht rosé – bruinig Grijs Grijs-bruin
45 – 50 ℃ 51 – 57 ℃ 59 – 63 ℃ 65 – 67 ℃ >70 C
Pan

Bakken in de pan

De sukade gaan we eerst bakken in een pan. Vervolgens laten we langzaam garen in de oven.

  1. Haal de T-bone steak minimaal een uur voor de bereiding uit de koelkast.
  2. Bestrooi beide kanten van het vlees steak met (zee)zout en verwarm wat olie in een koekenpan.
  3. Schroei beide kanten van het vlees in een minuut dicht. Houd het vlees ook even op het vet, bijvoorbeeld met een tang. Haal het vet niet van het vlees, want dit geeft er juist smaak aan.
  4. Zet het vuur wat lager en keer het vlees om de twee minuten om voor een rare en 3 minuten voor een medium T-bone steak.
  5. Haal het vlees uit de pak. Wikkel het in aluminiumfolie en laat het 5-10 minuten rusten. Hierdoor verdelen de sappen zich goed door het vlees wat ten goede komt aan de smaak.
Barbecue

Op de barbecue

  1. Haal de T-bone steak minimaal een uur voor het grillen uit de koelkast.
  2. Smeer vlak voor het grillen het vlees in met een beetje olie.
  3. Gril beide kanten van de steak 2 minuten dicht. Draai het vlees na 1 minuut een kwartslag om een mooi ruitpatroon te krijgen.
  4. Verplaatst het vlees naar een minder hete zone en laat het vlees doorgaren tot de gewenste temperatuur.
  5. Wikkel na het bereiken van de gewenste temperatuur het vlees in aluminiumfolie en laat 5 – 10 minuten rusten. Hierdoor verdelen de sappen zich goed door het vlees wat ten goede komt aan de smaak.

Hoofdstuk 5

Recept

 
Geen beoordelingen

T-bone steak met gepofte knoflook

Smaakvolle t-bone steak van de barbecue met gepofte knoflook.
Voorbereidingstijd10 min
Kooktijd30 min
Rusttijd10 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Ingrediënten

  • 850 gr t-bone steak
  • 2 bollen knoflook
  • zout
  • peper

Instructies

  • Snijd de bollen knoflook doormidden. Ongeveer 1 cm vanaf de bovenkant.
  • Verpak de knoflook in aluminiumfolie, doe er een goede scheut olijfolie bij, wat peper en zout en wikkel het dicht.
  • Bereid de barbecue voor op direct grillen en zorg voor een temperatuur van c.a 180 graden.
  • Leg de pakketjes aluminiumfolie waar de knoflook in zit op de bbq. Een beetje aan de zijkant van het rooster. In ieder geval niet direct boven de kolen. Laat ze 20 min op de BBQ liggen zodat ze goed gepoft zijn. Je kan dit controleren door de aluminiumfolie los te maken en even met een vorkje te prikken of de knoflookteentjes al mooi zacht geworden zijn.
  • Breng de barbecue naar een werktemperatuur van c.a 250 graden.
  • Grill de t-bone steak directe boven de kolen en zorg voor een kerntemperatuur van 48 graden. Draai een kwartslag voor het krijgen van een mooi ruitpatroon. Doe dit aan de andere zijde.
  • Haal de t-bone van de grill als de juiste kerntemperatuur behaald is en bedek deze met aluminiumfolie. Laat hem nog 10 min rusten.
  • Snijd tijdens het uitserveren de t-bone in mooie reepjes. Smeer wat van de gepofte knoflook erover en maak het af met zout en peper.
  • Voila, je eigen steakhouse in 30 min op tafel en zeker tevreden eters!

Hoofdstuk 6

Meer t-bone steak recepten

 

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk dan onderstaande t-bone steak recepten. Of bekijk onze vleesgerechten voor nog meer inspiratie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating