Bonitovlokken: wat zijn het? En waarvoor gebruik je het?

Voeg meer smaak toe aan verschillende Japanse gerechten met bonitovlokken. Ze zorgen voor een rokerige umami smaak. Een onmisbaar keukeningrediënt als je vaak Japanse gerechten klaarmaakt.

Wat zijn bonitovlokken?

Bonivlokken, ook wel skipjack, skipjacktonijn of Katsuwonus pelamis genoemd, zijn flinterdunne schaafsels van een gedroogde en gerookte stuk bonito. Bonito is een gedroogde, gefermenteerde en gerookte tonijn en wordt in het Japans Katsuobushi genoemd.

In Japan worden deze vlokken door de fanatiekelingen zelf met een speciale rasp geschaafd. Gelukkig zijn de voorgeschaafde vlokken ook gewoon in zakjes verkrijgbaar. De bonitovlokken worden in de Japanse keuken in allerlei gerechten gebruikt. De spectaculairste manier zijn de ‘dancing bonito flakes’. De vlokken “dansen” dan namelijk letter op je bord! Dit komt door de opstijgende warmte.

Bonitovlokken zijn erg goed voor het geven van een umami smaak. Door deze umami smaak hebben de bonitovlokken de Japanse keuken erg populair gemaakt.

Er zijn twee soorten bonitovlokken. Dit zijn:

  • Arabushi: dit is een stuk bonito die niet is gegoten. De ongegoten bonito heeft een sterke geur en is goedkoper in vergelijking met karebushi. De smaak is diep en licht zuur.
  • Karebushi: is een gedroogde bonito waarop schimmel wordt aangebracht. Het oppervlak van arabushi wordt afgeschoren en gedroogd om het vet te maken. Het maken van arabushi is redelijk moeilijk en vereist ongeveer zes maanden voor voltooiing. De smaak van karebushi is dieper in vergelijking met arabushi. Vanwege zijn rijkdom aan smaak, bitterheid en zuurgraad, geniet de karebushi vaak de voorkeur boven de arabushi.

Hoe smaken bonitovlokken?

Bonitovlokken hebben een rokerige, hartige en een licht visachtige smaak. De smaak van bonitovlokken is iets delicater en lichter in vergelijking met bacon en ansjovis. Gebruik de vlokken bijvoorbeeld om een ​​heerlijke topping voor rijst en vulling te maken.

De smaak van de bonitovlokken zou je kunnen vervangen door wat schaaldieren, bij voorkeur garnalen of garnalen, toe te voegen aan je gerechten. Een veganistische optie kunnen shiitake-paddenstoelen zijn om umami aan je gerecht toe te voegen.

Waarvoor gebruik je het?

De bonitovlokken kunnen bij elk Japans gerecht geserveerd worden. Bekend zijn ze op okonomiyaki, een Japanse pannenkoek. Door de warme lucht en de flinterdunne schaafsels dansen de vlokken op het gerecht. Maar ook andere Japanse producten zoals de bekende dashi kunnen ermee gemaakt worden. Dat is een erg lekkere visbouillon, gemaakt van de bonitovlokken en kombu (gedroogd zeewier).

De steeds populairder wordende furikake bevat ook bonitovlokken, samen met gedroogde wasabi, verschillende soorten zeewier, sesam en vetsin.

Waar koop je het?

De voorverpakte bonitovlokken koop je makkelijk online of bij de Aziatische toko.