Buikspek (varkensbuik) wint de laatste jaren aan populariteit. Het is ook een veelzijdig stuk vlees. Je kunt varkensbuik bijvoorbeeld smoren, braden of conserveren. Het is erg lekker als het wordt gepekeld of wordt ingewreven met kruiden.
Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd en is een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren. Na bereiding geven de lagen vel, vlees en vet een optimale combinatie van knapperige stukken vel en smakelijk mals vlees.
Van de varkensbuik worden ook de speklapjes van gesneden. Maar het is ook goed te bereiden als een groot stuk. Buikspek is lekker als het goed wordt ingewreven met kruiden. Het beste kun je de varkensbuik bereiden door het langzaam te braden.
Met of zonder zwoerd
De varkensbuik is verkrijgbaar met of zonder zwoerd. Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken.
Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje. Het dient dan op hoge temperatuur bereid te worden. Dit heet ook wel crackling. Let wel op, want dit is best een uitdaging. Het zwoerd moet namelijk goed drogen en het is verstandig een dag van tevoren te beginnen. Hoe je dat doet lees je hieronder.
Het is echter ook prima om een buikspek zonder zwoerd te bereiden. Je hoeft dan geen inkepingen in de varkensbuik te maken en je kun het stuk gewoon insmeren met een lekkere rub.
Er zijn talloze buikspek recepten. Je kan het namelijk op verschillende manieren bereiden. Het lekkerst wordt het als je de buikspek langzaam laat garen.
Hieronder volgt een stappenplan voor het bereiden van een buikspek met zwoerd. Heb je een buikspek zonder zwoerd, dan kun je de eerste stappen overslaan.
Snijd de buikspek in dunne plakken van 1-2 cm.
Volg jij ons al?