Buikspek (varkensbuik) bereiden

Buikspek (varkensbuik) wint de laatste jaren aan populariteit. Het is ook een veelzijdig stuk vlees. Je kunt varkensbuik bijvoorbeeld smoren, braden of conserveren. Het is erg lekker als het wordt gepekeld of wordt ingewreven met kruiden.

Buikspek

Wat is buikspek?

 

Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd en is een zeer sappig en vrij vet deel van het varken. Het bestaat uit een laag vel, een onderhuidse laag vet, een laag spierweefsel met bindweefsel en nog een laag spieren. Na bereiding geven de lagen vel, vlees en vet een optimale combinatie van knapperige stukken vel en smakelijk mals vlees.

Van de varkensbuik worden ook de speklapjes van gesneden. Maar het is ook goed te bereiden als een groot stuk. Buikspek is lekker als het goed wordt ingewreven met kruiden. Het beste kun je de varkensbuik bereiden door het langzaam te braden.

Met of zonder zwoerd
De varkensbuik is verkrijgbaar met of zonder zwoerd. Zwoerd is de buitenste laag van het vlees. Het is in feite de huid van het varken.

Het zwoerd kan zorgen voor een lekker knapperig korstje. Het dient dan op hoge temperatuur bereid te worden. Dit heet ook wel crackling. Let wel op, want dit is best een uitdaging. Het zwoerd moet namelijk goed drogen en het is verstandig een dag van tevoren te beginnen. Hoe je dat doet lees je hieronder.

Het is echter ook prima om een buikspek zonder zwoerd te bereiden. Je hoeft dan geen inkepingen in de varkensbuik te maken en je kun het stuk gewoon insmeren met een lekkere rub.

Buikspek bereiden

 

Er zijn talloze buikspek recepten. Je kan het namelijk op verschillende manieren bereiden. Het lekkerst wordt het als je de buikspek langzaam laat garen.

Hieronder volgt een stappenplan voor het bereiden van een buikspek met zwoerd. Heb je een buikspek zonder zwoerd, dan kun je de eerste stappen overslaan.

Buikspek marineren

  1. Om lekker krokant stuk zwoerd te krijgen is het belangrijk om het droog te krijgen. Leg het buikspek in een ovenschaal met de zwoerd naar boven en dep het vlees droog.
  2. Maak een ruitpatroon in het zwoerd door er inkepingen met scherp mes in te maken. Ga ongeveer 0,5 tot 1 cm diep in het zwoerd, maar pas op dat je niet het vlees raakt. Zorg dat er tussen de lijnen ongeveer 1cm zit.
  3. Maak een lekkere marinade en doe dit in de ovenschaal. Let er daarbij op dat de marinade het zwoerd niet raakt. Zet de schaal niet afgedekt in een koelkast en laat dit een nacht staan, zodat het zwoerd goed kan drogen
  4. De volgende ochtend dep je met keukenpapier al het vocht op de zwoerd weg. Smeer het vervolgens in met olijfolie. De olie voorkomt dat vocht in het vlees trekt.
  5. Bedek de zwoerd met een dikke laag grof zeezout. Het zout zorgt ervoor dat vocht uit het vlees onttrekt. Zet het buikspek voor een paar uur weer in de koelkast.
  6. Voordat je het vlees gaat braden of grillen, veeg je de zoutkorst ervan af.

Uit de oven

  1. Verwarm de oven op 250 ℃. Op deze temperatuur braad je het buikspek 25 minuten in de oven, zodat het vel knapperig wordt.
  2. Draai de temperatuur van de oven terug naar 150 ℃ laat de buikspek langzaam doorgaren tot het een kerntemperatuur van 70 ℃ heeft bereikt.

Op de barbecue

  1. Stook de barbecue op tot een temperatuur van 250 ℃.
  2. Leg het buikspek met de zwoerd naar boven op het rooster. Doe je dit andersom, dan kan het vet vlam vatten en het vlees aanbranden. Laat het 25 minuten op het rooster liggen.
  3. Maak de barbecue gereed voor indirect grillen en breng de temperatuur terug naar 150 ℃. Laat de buikspek langzaam doorgaren tot het een kerntemperatuur van 70 ℃ heeft bereikt.

Snijden

Snijd de buikspek in dunne plakken van 1-2 cm.

Buikspek recepten


Buikspek recept

Sticky buikspek langzaam gegaard op de bbq

Sticky buikspek Buikspek wordt ook wel varkensbuik genoemd. In dit recept gaan we het eerst goed marineren. Vervolgens laten we de buikspek een nacht in de marinade staan. De volgende…
Lees meer

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter