Spareribs bereiden: alles wat je moet weten

Van marineren en garen tot aan recepten

Spareribs bereiden kan op allerlei verschillende soorten manieren en dat maakt het ook erg leuk. Hieronder gaan we in op wat nou eigenlijk een sparerib is? Hoe maak je de ideale sparerib? Wanneer is het gaar? En welke marinade moet je gebruiken?

Tenslotte volgen er een aantal recepten ter inspiratie voor het bereiden van spareribs.

Caribische spareribs met ananassaus

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat zijn spareribs?

 

Een sparerib bestaat uit een stuk van dertien ribben. Spareribs zitten lager in de ribbenkast en komen zowel uit de buik als de ribbenkast. Het vlees zit rondom te botten, dus zowel op de botten als ertussen. Dikbevleesde spareribs zijn voorzien van nog meer vlees.

Ze dienen altijd in hun geheel te worden bereid, op laag vuur en langzaam. Ze zijn dus ideaal om te roosteren op de barbecue of om te garen in de oven. Een sparerib leent zicht er perfect voor om te marineren. Hiervoor zijn zowel pittige als zoete marinades geschikt.

De sparerib is één van de meest populaire stukken vlees. Hoewel het ook te boek staat als magere ribbetjes of varkensribbetjes, blijft spareribs in de volksmond het populairst.

Waaruit bestaat een sparerib?

Een sparerib bestaat uit verschillende delen. Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende delen.

Korst
De buitenkant van het vlees. Dit is het eerste wat je proeft bij het eten van de rib. Dit wordt tijdens het garen donkerbuin. Het bestaat uit rook, een marinade en vet.

Rookring
Dit is de laag net onder de korst. Als de kleur rood tot roze is, dan heeft het rook goed zijn werk gedaan.

Vlees
Dit deel is grijs gekleurd en moet beetgaar zijn. Het is belangrijk dat het niet te zacht is, want een sparerib is het lekkerst als het een bite heeft.

Vet
Een sparerib is voorzien vet. Hoewel voor sommige nog onbekend, maar vet geeft smaak het vlees. Ga het daarom ook niet vooraf verwijderen, omdat het juist een volle smaak aan het vlees geeft. Een deel van het vet smelt weg en een deel van het vet blijft achter.

Bot
Bij een perfecte sparerib zuig je vlees als het ware van het bot. Het blijft nauwelijks aan het vlees hangen. Als je het bot zonder weerstand uit het vlees kunt trekken is het vlees te gaar.

Het verschil tussen spareribs en baby back ribs

Je hebt het vast wel een gehoord: baby back ribs. Maar wat is dat nou? En wat is het verschil met spareribs?

Baby back ribs worden uit de ruggengraat van het varken gesneden. Ze bestaan uit 11 tot 13 botten en wegen tussen de 900 – 1.300 gram. Ze zijn mals en met vet dooraderd.

Het verschil met spareribs is dat spareribs lager in de ribbenkast van het varken zitten. Ze zijn iets vleziger, vetter en net wat taaier dan baby back ribs. Hierdoor behoeven spareribs een langere bereidingstijd dan baby back ribs.

Hoofdstuk 2

Welke marinade kun je gebruiken?

Het leuke en lekkere aan spareribs is, is dat je diverse soorten marinades kunt gebruiken. Het maakt niet uit of de marinade zoet of pittig is. Daarnaast kan het zowel een natte of droge marinade zijn.

Een natte marinade
Een natte sparerib marinade is een vochtig mengsel. Het bestaat uit verschillende soorten kruiden en specerijen gecombineerd met water, olie, ketjap of een ander vloeibaar middel.

Als je een zure vloeistof aan de marinade toevoegt, wordt het vlees ook malser. Zuren en enzymen breken namelijk de eiwitten in het vlees af. Hierdoor wordt het vlees zachter.

Een droge marinade (dry rub)
Een droge marinade staat bij de meeste mensen bekend als dry rub. Dit is mix van kruiden en specerijen zonder dat er een vloeibaar middel aan toegevoegd wordt.

Een dry rub wordt uitsluitend gebruikt als smaakmaker. Daarnaast zorgt het ook voor een krokantere korst. Door het aanwezige zout in de rub wordt namelijk vocht aan de oppervlakte van het vlees onttrokken.

Wees creatief, zoek recepten op en probeer verschillende sparerib marinades uit.