Een sparerib bereiden bestaat uit verschillende stappen. Het begint bij het kopen van de juist sparerib, gevolgd door het voorbereiden en het garen. Hieronder volgt een uitleg bij de verschillende stappen.
1. De juiste sparerib kopen
Een sparerib bestaat uit vet en vlees. Vraag je slager naar goede verdeling hiervan. De meeste slager bieden spareribs uit het ribstuk aan. Deze zijn kleiner dan spareribs uit de buik. Hierdoor behoeven spareribs uit de buik wel meer bereidingstijd. Daarentegen hebben ze wel meer vet en smaak.
2. Het vlees voorbereiden
Voordat je aan de slag, spoel je spareribs eerst af onder stromend water. Hierdoor verwijder je loszittende splinters en gruis. Dep het vlees vervolgens droog.
2.1 Het vlies verwijderen
De holle kant van de sparerib is voorzien van een vlies. Door dit te verwijderen zorg je dat de rook en de marinade zich goed in het vlees kunnen opnemen. De eerste keer kan het lastig zijn om het vlies te verwijderen. Gebruik een mes, een pin of schroevendraaier. Zet het in het midden van de sparerib achter het vlies en trek omhoog. Vervolgens kan je met je vingers het vlies eraf trekken. Je kan hiervoor keukenpapier gebruiken, zodat je meer grip heb.

2.2 Spareribs koken: wel of niet doen? (optioneel)
Deze stap is optioneel. Spareribs koken doe je eigenlijk als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om 4 uur te wachten. Door spareribs te koken hoeven ze daarna minder lang te garen in de oven of op de barbecue.
Wij zijn zelf voorstander van het langzaam bereiden van spareribs op de barbecue, vanwege de rooksmaak, en vinden het daarom niet erg om wat langer te wachten.
Voor het koken van de spareribs is het lekker om dit in een bouillon te doen. Breng daarvoor een pan met 3 liter water met (groente)bouillon aan de kook. Leg de sparerib erin en laat het 30 minuten op matig vuur koken.
Haal ze uit de pan, dep ze droog en laat ze afkoelen.
2.3 Spareribs marineren
Nadat je de spareribs hebt afgespoeld, desgewenst hebt gekookt, gaan we de sparerib marineren. Wrijf het vlees in met een van je favoriete sparerib marinade. Gebruik hiervoor je wijs- en middelvinger van beide handen. Doe dit aan beide kanten van het vlees.

Leg het vlees in een ovenschaal en dek het af met folie. Laat het vervolgens 8 uur of een nacht in de koelkast staan.
3. Garen
Nu gaan we de spareribs garen. Dit kan zowel in de oven als op de barbecue. Het verschil hiertussen is dat je bij het bereiden van spareribs op de barbecue houtsnippers kan toevoegen. Hiermee ga je het vlees roken met een bepaalde smaak, bijvoorbeeld kersen of appel. Dit geeft een extra smaak aan het vlees. Dat is ook de reden dat onze voorkeur uitgaat naar het bereiden van spareribs op de barbecue.
Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.
Hieronder gaan we er van uit dat de spareribs niet voorgekookt zijn. Zijn ze dat wel, dan kan je gerust een uur minder rekenen voor het garen. Daarnaast zijn dit globale stappen die komen kijken bij bereiden van spareribs in de oven of op de barbecue. Echter, elk recept heeft weer zijn eigen stappen, marinade en saus. Dit kan dus verschillen. Kijk onderaan de pagina op een specifiek sparerib recept.