Spareribs bereiden: alles wat je moet weten

Van marineren en garen tot aan recepten

Spareribs bereiden kan op allerlei verschillende soorten manieren en dat maakt het ook erg leuk. Hieronder gaan we in op wat nou eigenlijk een sparerib is? Hoe maak je de ideale sparerib? Wanneer is het gaar? En welke marinade moet je gebruiken?

Tenslotte volgen er een aantal recepten ter inspiratie voor het bereiden van spareribs.

Caribische spareribs met ananassaus

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat zijn spareribs?

 

Een sparerib bestaat uit een stuk van dertien ribben. Spareribs zitten lager in de ribbenkast en komen zowel uit de buik als de ribbenkast. Het vlees zit rondom te botten, dus zowel op de botten als ertussen. Dikbevleesde spareribs zijn voorzien van nog meer vlees.

Ze dienen altijd in hun geheel te worden bereid, op laag vuur en langzaam. Ze zijn dus ideaal om te roosteren op de barbecue of om te garen in de oven. Een sparerib leent zicht er perfect voor om te marineren. Hiervoor zijn zowel pittige als zoete marinades geschikt.

De sparerib is één van de meest populaire stukken vlees. Hoewel het ook te boek staat als magere ribbetjes of varkensribbetjes, blijft spareribs in de volksmond het populairst.

Waaruit bestaat een sparerib?

Een sparerib bestaat uit verschillende delen. Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende delen.

Korst
De buitenkant van het vlees. Dit is het eerste wat je proeft bij het eten van de rib. Dit wordt tijdens het garen donkerbuin. Het bestaat uit rook, een marinade en vet.

Rookring
Dit is de laag net onder de korst. Als de kleur rood tot roze is, dan heeft het rook goed zijn werk gedaan.

Vlees
Dit deel is grijs gekleurd en moet beetgaar zijn. Het is belangrijk dat het niet te zacht is, want een sparerib is het lekkerst als het een bite heeft.

Vet
Een sparerib is voorzien vet. Hoewel voor sommige nog onbekend, maar vet geeft smaak het vlees. Ga het daarom ook niet vooraf verwijderen, omdat het juist een volle smaak aan het vlees geeft. Een deel van het vet smelt weg en een deel van het vet blijft achter.

Bot
Bij een perfecte sparerib zuig je vlees als het ware van het bot. Het blijft nauwelijks aan het vlees hangen. Als je het bot zonder weerstand uit het vlees kunt trekken is het vlees te gaar.

Het verschil tussen spareribs en baby back ribs

Je hebt het vast wel een gehoord: baby back ribs. Maar wat is dat nou? En wat is het verschil met spareribs?

Baby back ribs worden uit de ruggengraat van het varken gesneden. Ze bestaan uit 11 tot 13 botten en wegen tussen de 900 – 1.300 gram. Ze zijn mals en met vet dooraderd.

Het verschil met spareribs is dat spareribs lager in de ribbenkast van het varken zitten. Ze zijn iets vleziger, vetter en net wat taaier dan baby back ribs. Hierdoor behoeven spareribs een langere bereidingstijd dan baby back ribs.

Hoofdstuk 2

Welke marinade kun je gebruiken?

Het leuke en lekkere aan spareribs is, is dat je diverse soorten marinades kunt gebruiken. Het maakt niet uit of de marinade zoet of pittig is. Daarnaast kan het zowel een natte of droge marinade zijn.

Een natte marinade
Een natte sparerib marinade is een vochtig mengsel. Het bestaat uit verschillende soorten kruiden en specerijen gecombineerd met water, olie, ketjap of een ander vloeibaar middel.

Als je een zure vloeistof aan de marinade toevoegt, wordt het vlees ook malser. Zuren en enzymen breken namelijk de eiwitten in het vlees af. Hierdoor wordt het vlees zachter.

Een droge marinade (dry rub)
Een droge marinade staat bij de meeste mensen bekend als dry rub. Dit is mix van kruiden en specerijen zonder dat er een vloeibaar middel aan toegevoegd wordt.

Een dry rub wordt uitsluitend gebruikt als smaakmaker. Daarnaast zorgt het ook voor een krokantere korst. Door het aanwezige zout in de rub wordt namelijk vocht aan de oppervlakte van het vlees onttrokken.

Wees creatief, zoek recepten op en probeer verschillende sparerib marinades uit.

Hoofdstuk 3

Spareribs bereiden

Een sparerib bereiden bestaat uit verschillende stappen. Het begint bij het kopen van de juist sparerib, gevolgd door het voorbereiden en het garen. Hieronder volgt een uitleg bij de verschillende stappen.

1. De juiste sparerib kopen

Een sparerib bestaat uit vet en vlees. Vraag je slager naar goede verdeling hiervan. De meeste slager bieden spareribs uit het ribstuk aan. Deze zijn kleiner dan spareribs uit de buik. Hierdoor behoeven spareribs uit de buik wel meer bereidingstijd. Daarentegen hebben ze wel meer vet en smaak.

2. Het vlees voorbereiden

Voordat je aan de slag, spoel je spareribs eerst af onder stromend water. Hierdoor verwijder je loszittende splinters en gruis. Dep het vlees vervolgens droog.

2.1 Het vlies verwijderen

De holle kant van de sparerib is voorzien van een vlies. Door dit te verwijderen zorg je dat de rook en de marinade zich goed in het vlees kunnen opnemen. De eerste keer kan het lastig zijn om het vlies te verwijderen. Gebruik een mes, een pin of schroevendraaier. Zet het in het midden van de sparerib achter het vlies en trek omhoog. Vervolgens kan je met je vingers het vlies eraf trekken. Je kan hiervoor keukenpapier gebruiken, zodat je meer grip heb.

Sparerib vlies verwijderen

2.2 Spareribs koken: wel of niet doen? (optioneel)

Deze stap is optioneel. Spareribs koken doe je eigenlijk als je weinig tijd hebt of geen zin hebt om 4 uur te wachten. Door spareribs te koken hoeven ze daarna minder lang te garen in de oven of op de barbecue.

Wij zijn zelf voorstander van het langzaam bereiden van spareribs op de barbecue, vanwege de rooksmaak, en vinden het daarom niet erg om wat langer te wachten.

Voor het koken van de spareribs is het lekker om dit in een bouillon te doen. Breng daarvoor een pan met 3 liter water met (groente)bouillon aan de kook. Leg de sparerib erin en laat het 30 minuten op matig vuur koken.

Haal ze uit de pan, dep ze droog en laat ze afkoelen.

2.3 Spareribs marineren

Nadat je de spareribs hebt afgespoeld, desgewenst hebt gekookt, gaan we de sparerib marineren. Wrijf het vlees in met een van je favoriete sparerib marinade. Gebruik hiervoor je wijs- en middelvinger van beide handen. Doe dit aan beide kanten van het vlees.

Spareribs marineren

Leg het vlees in een ovenschaal en dek het af met folie. Laat het vervolgens 8 uur of een nacht in de koelkast staan.

3. Garen

Nu gaan we de spareribs garen. Dit kan zowel in de oven als op de barbecue. Het verschil hiertussen is dat je bij het bereiden van spareribs op de barbecue houtsnippers kan toevoegen. Hiermee ga je het vlees roken met een bepaalde smaak, bijvoorbeeld kersen of appel. Dit geeft een extra smaak aan het vlees. Dat is ook de reden dat onze voorkeur uitgaat naar het bereiden van spareribs op de barbecue.

Grofweg komt het op het volgende neer bij het garen van een sparerib. Uitgaande van een streng van 1-1,5 kg duurt het garen ongeveer 4 uur bij een temperatuur van 110-125 ℃. Het vlees is gaar als het zich ruim een centimeter terugtrekt van het uiteinde van het bot.

Hieronder gaan we er van uit dat de spareribs niet voorgekookt zijn. Zijn ze dat wel, dan kan je gerust een uur minder rekenen voor het garen. Daarnaast zijn dit globale stappen die komen kijken bij bereiden van spareribs in de oven of op de barbecue. Echter, elk recept heeft weer zijn eigen stappen, marinade en saus. Dit kan dus verschillen. Kijk onderaan de pagina op een specifiek sparerib recept.

oven icon

In de oven

  1. Verwarm de oven voor op 125 ℃.
  2. Doe de spareribs in een ovenschaal afgedekt met aluminiumfolie. Zet ze ovenschaal in de oven laat het 2 uur staan.
  3. Verwarm de oven naar 220 ℃. Haal het aluminiumfolie er van af en bestrijk de ribbetjes met een lekkere saus. Zet de ovenschaal nog 40 minuten in de oven.
  4. Check ondertussen of de spareribs klaar zijn. Leg ze als ze klaar zijn op een bord samen met de achtergebleven saus.

Op de barbecue

  1. Maar de barbecue klaar voor indirect grillen. Houd een temperatuur aan van 125 ℃.
  2. Voeg houtsnippers toe aan de kolen. Leg de sparerib met het bot naar beneden op het rooster. Je kan ook een sparerib rek gebruiken als het niet op het rooster past.
  3. Rook de sparerib ongeveer 3 uur. Vervolgens kan je de sparerib bestrijken met een lekkere barbecue saus.
  4. Laat de sparerib vervolgens nog een uur garen.

4. Wanneer is een sparerib gaar?

De gaarheid van een sparerib kan je op drie manieren testen: Het vlees aan het uiteinde van de botten is teruggetrokken. De ribjes kan je uit elkaar trekken. De sparerib buigt als je het met een tang optilt. Let op: als je het bot eenvoudig uit het vlees kan trekken, dan is het vlees te gaar. Een sparerib moet een bite hebben. Uiteraard moet je de botjes makkelijk uit elkaar kunnen trekken, maar het bot moet er niet eenvoudig uit te schuiven zijn.

Hoofdstuk 4

Recept

 
Geen beoordelingen

Caribische spareribs met ananassaus

Een heerlijk fris zoet spareribs recept met een rokerig en pittig randje.
Voorbereidingstijd4 uur 30 min
Kooktijd3 uur 45 min
Porties: 4 personen
Auteur: Cultiviz

Video

Ingrediënten

  • 2 el zeezout
  • 1 el bruine suiker
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl piment
  • 1 tl pimentón gerookt paprikapoeder
  • 1 tl kaneel

Vlees

  • 2 strengs spareribs van elk 700-800 gram

Ananas-azijnmengsel

  • 70 ml ananassap bij voorkeur vers
  • 3 el witte azijn
  • 2 el worcestersaus

Ananassaus

  • 1 el olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 tl gember geraspt
  • 1 Madame Jeanettepeper ontdaan van zaad en fijngesneden
  • 150 ml ananassap bij voorkeur vers
  • 1 kop ananas gesneden in blokjes
  • 30 ml rum
  • 1 el bruine suiker
  • 30 ml witte azijn
  • 1 el worcestersaus
  • 1 tl piment
  • zeezout
  • peper

Overig

  • handje houtsnippers appel
  • een lekbak

Instructies

Dry rub

  • Doe alle ingrediënten voor de dry rub in een kom en meng alles goed door elkaar.

Spareribs voorbereiden

  • Spoel spareribs onder stromend water onder de kraan af. Hierdoor verwijder je loszittende splinters en gruis. Dep het vlees vervolgens droog met keukenpapier.
  • Verwijder het vlies dat aan de holle kant van de sparerib zit. Dit doe je door een punt van een smeermes achter het vlies te steken en het zo los te wikkelen. Trek het er helemaal af.
  • Bestrooi het vlees met de dry rub en wrijf het er goed in. Leg ze in een ovenschaal en dek het af met aluminiumfolie. Laat het vervolgens 4 uur in een koelkast staan.

Ananassaus

  • Verhit olie in een steelpan op matig uur. Voeg vervolgens de ui, knoflook, gember en Madam Jeannette peper toe en bak het geheel 5 minuten.
  • Voeg het ananassap, de ananas, rum, bruine suiker, azijn, worcestersaus toe. Breng het op smaak met wat peper en zout. Laat de saus 10 minuten onder regelmatig roeren sudderen. Vers ananassap krijg je door een ananas in blokjes te snijden, deze in een keukenmachine te verpulveren en het vervolgens door een zeef te laten stromen.
  • Als de saus te dik wordt voeg je mee sap toe. Zet de saus vervolgens afgedekt in de koelkast.

Barbecue

  • Maak de barbecue gereed voor indirect grillen. Houd hierbij een werktemperatuur aan van 125 ℃. Plaats een lekbak in het midden van de barbecue.
  • Laat ondertussen de houtsnippers in een bak met water een half uur weken. Haal ze er dan uit en laat ze uitlekken.
  • Als de barbecue de juiste temperatuur heeft bereikt strooi je de houtsnippers op het houtskool. Strooi na het eerste uur garen van de spareribs nog een keer houtsnippers op de kolen.

Spareribs garen

  • Leg de spareribs op het rooster of zet ze in een ribrek. In ieder geval boven de lekbak. Laat ze een uur garen.
  • Maak ondertussen het ananas-azijnmengsel. Meng hiervoor het ananassap, de azijn en worcestersaus in een plantenspuit en schud het geheel goed door elkaar. Na het eerste uur bespuit je het vlees met het mengsel. Doe dit elk uur een keer.
  • Haal de ribben na 3,5 uur van de barbecue en bestrijk ze op beide kanten met de saus. Leg ze terug op het rooster, maar nu direct boven het vuur, en gril beide kanten 3 minuten.
  • Haal de spareribs van de barbecue en laat ze 3 minuten rusten op een schaal. Je kan ze serveren met de resterende saus, maar let op, de Madame Jeanette zijn verraderlijk. Eet smakelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating