Varkenshaas bereiden (o.a. bakken, uit de oven, kruiden)

Varkenshaas bereiden

De varkenshaas is een populair stuk varkensvlees. Dankzij de vele marinades, kruiden en specerijen zijn er talloze varkenshaas recepten. Daarnaast zijn er diverse mogelijkheden om de varkenshaas te bereiden, zoals bakken, grillen en roosteren.

Hieronder lees je alles over hoe je smaak aan de varkenshaas kan brengen en hoe je een varkenshaas het beste kan bereiden.

Andere benamingen:
Verenigde Staten: Tenderloin, Fillet
Frankrijk: Filet Mignon
Spanje: Lomo

Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1

Wat is een varkenshaas?

De varkenshaas is een zeer mager en sappig stuk vlees. Het komt van de top van de ribbenkast en wordt gesneden uit de varkenslende.

Een gehele varkenshaas is een lang (puntvormig), smal, rond stuk vlees van 6-8 cm in doorsnee. Het dikker gedeelte is de kophaas. Hiervan worden vaak blokjes gesneden voor saté.

Doordat het smal stuk vlees is en veel vet verliest, is een varkenshaas bereiden relatief makkelijk en duur het niet lang.

Tips voor het kopen van een varkenshaas

Varkenshaas wordt voorverpakt verkocht in supermarkten of wordt voor je ingepakt bij de slager of online speciaalzaak. Het is ook mogelijk om het vooraf gemarineerd te kopen.

Let er bij het kopen van een varkenshaas op dat het roze van kleur is. Laat licht bleke of grijs vlees liggen. Een goede kwaliteit varkenshaas heeft een lichte vetmarmering. Deze vetmarmering zorgt voor smaak aan het vlees. Daarnaast zorgt het ervoor dat de varkenshaas lekker sappig wordt tijdens de bereiding.

Hoofdstuk 2

Op smaak brengen

Er zijn talloze mogelijkheden en recepten om smaak aan een varkenshaas toe te brengen. Je kan het insmeren met een dry rub, marineren, pekelen of zelfs glaceren. Hieronder volgt een beschrijving van deze methodes.

Hoe marineer je een varkenshaas?

Marineren is een proces van rauw vlees weken in een vloeibaar kruidenmengel. Dit om smaak aan het vlees toe te voegen. Marineren dient te gebeuren in de koelkast. Afhankelijk van het recept, kan een varkenshaas een aantal uur marineren of zelfs een hele nacht.

Voor het maken van een marinade voeg je alle ingrediënten in een glazen kom en mix je het geheel. Vervolgens doe je de marinade in een plastic zakje dat je dicht kan sealen. Hier doe je ook de varkenshaas in. Dit leg je vervolgens in de koelkast voor een tijd dat staat aangegeven in jouw recept. Draai de varkenshaas af en toe om, zodat de marinade het hele stuk goed dekt.

Nadat je de varkenshaas uit het plastic zakje hebt gehaald, kun je de overgebleven marinade gebruiken om er een saus van te maken. Doe dit in een klein steelpannetje, breng het aan de kook en laat het 1 minuut koken.

Insmeren met een dry rub (droge kruiden)

De varkenshaas insmeren met een dry rub is een andere makkelijke manier om smaak aan je stuk vlees toe te brengen. Een dry rub is een mengsel van droge kruiden en specerijen gemengd met suiker of zout.

Een dry rub maak je eenvoudig door alle kruiden in een kom te doen en dit simpelweg te mengen met je handen of een lepel. Wrijf de varkenshaas met twee eetlepels olijfolie in en bestrooi het hele stuk met de dry rub.

Hoe pekel je een varkenshaas?

Door een varkenshaas te pekelen wordt het vlees lekker sappig en mals. Pekelen is een proces van rauw vlees weken in een bak met water waaraan zout is toegevoegd. Eventueel kunnen hier nog kruiden of specerijen aan toe worden gevoegd voor extra smaak.

Een varkenshaas pekelen doe je door het vlees te leggen in een bak met water waaraan zout is toegevoegd en eventueel andere ingrediënten. Zorg dat de varkenshaas ondergedompeld is in het water en laat het 8 tot 12 uur in de koelkast staan. Voordat je de varkenshaas gaat bereiden haal je het stuk uit het water en ontdoe je het vlees van het zout.

Hoe glaceer je een varkenshaas?

Door een varkenshaas te glaceren breng je extra smaak aan het vlees. Je kan een varkenshaas met bijna elke dikke vloerbare saus glaceren.

Je bakt eerst de varkenshaas voordat je het gaat glaceren. Zodra de varkenshaas de juiste temperatuur heeft bereikt, kun je de saus er overheen gieten.

Hoofdstuk 3

Varkenshaas bereiden

De varkenshaas is voorzien van een vlies (soort bindweefsel). Dit wordt niet afgebroken tijdens de bereiding en kan taai zijn. Verwijder het vlies daarom voordat je de varkenshaas gaat bereiden. Dit kun je doen met behulp van een lang, smal mesje. Houd het vlies met een hand vast en snijdt het vlies met de andere hand los.

Een varkenshaas behoeft maar een korte bereiding. Hierdoor blijft het vlees sappig en lichtroze in het midden.

Bakken in de pan

Bij het bakken van een varkenshaas in een pan wordt het vlees op middelhoog vuur rondom bruin gebakken. Dit geeft een mooie gekarameliseerde buitenkant.

  1. Haal het vlees een half uur voordat je het gaat bakken uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen. Hierdoor voorkom je grote temperatuurverschillen, waardoor het vlees taai kan worden. Dep het vlees vervolgens droog met keukenpapier.
  2. Doe een scheutje boter in de pan. Boter geeft een lekkere, vette smaak aan het vlees. Als je niet te vet wil bakken, doe dan een scheutje olie en boter in de pan.
  3. Schroei de varkenshaas eerst rondom dicht op middelhoog vuur. Laat het daarna rustig doorgaren.
  4. Zorg voor een lichtroze kern. Houd hiervoor een kerntemperatuur aan van 58-60 ℃.
  5. Laat het vlees 10 minuten rusten. Leg daarbij aluminiumfolie losjes over het vlees, zodat het stoom aan de zijkanten kan ontsnappen.

Bereiden in de oven

Een varkenshaas die in de oven wordt bereid, kan ook gekruid, geglaceerd of gemarineerd worden. Wat je ook doet, in 30 minuten is het klaar. Volg de volgende stappen voor het bereiden van een varkenshaas in de oven.

  1. Verwarm de oven voor op 220 ℃. Leg ondertussen aluminiumfolie in een ovenschaal. Doe hier een klein beetje olie in en wrijf het uit.
  2. Leg de varkenshaas in de schaal en bestrooi beide zijden met peper en zout.
  3. Bak de varkenshaas 30 – 35 minuten of zodra de varkenshaas een kerntemperatuur van 63 ℃ heeft bereikt. Hier kun je een vleesthermometer voor gebruiken. Steek hiervoor de thermometer in het dikke gedeelte van de varkenshaas.
  4. Laat het vlees 10 minuten rusten. Leg daarbij aluminiumfolie losjes over het vlees, zodat het stoom aan de zijkanten kan ontsnappen.

Grillen op de barbecue

Een varkenshaas grillen is een populaire bereidingsmethode. Voor het grillen van een varkenshaas, volg je de volgende stappen:

  1. Kijk voordat je gaat grillen goed naar je recept of je de varkenshaas direct of indirect moet grillen. Afhankelijk van de grootte van je stuk, duurt het 20 tot 30 minuten op middelhoog vuur.
  2. Draai de varkenshaas om de vier minuten om. Doe dit tot er een kerntemperatuur van 71 ℃ is bereikt. De varkenshaas dient roze in het midden te zijn.
  3. Laat het vlees 10 minuten rusten. Leg daarbij aluminiumfolie losjes over het vlees, zodat het stoom aan de zijkanten kan ontsnappen.

Volg jij ons al?

Delen:

Laat een bericht achter