Haring: wat is het? En hoe bereid je het?

Haring kan op verschillende manieren bereid worden. Zo is het heerlijk in salades, gemarineerd of bereid met zure room. Het visvlees van verse haring is crèmekleurig en smeuïg. Hieronder vertellen we je meer over deze gezonde vette vis.

haring

Hoofdstuk 1

Wat voor vis is haring?

 

Haring maakt deel uit van de familie haringachtigen, een groep van een 160-tal soorten, goed voor meer dan één derde van alle vis die in zee gevangen wordt.

Haringen leven zowel in koud-, gematigd- als tropisch water. De meeste haringen verkiezen zout water boven zoet water, maar ze blijven niet op één plaats. Ze staan erom bekend grote migraties uit te voeren. Tijdens de paaiperiode scholen ze samen boven paaigronden om er hun eitjes af te zetten op de zeebodem of op wieren. Het zijn die migraties met hoge concentraties die vissers al vanaf het begin aantrekken.

Haring heeft ervoor gezorgd dat veel regio’s, steden en handelaars in Noord-Europa erg rijk zijn geworden. In Vlaanderen heeft deze vissoort tijdens de twee wereldoorlogen de bevolking gered van de hongersnood; het was namelijk de enige vissoort waar toen – onder toezicht – op gevist mocht worden.

Haringen zijn kleine vissen. Een volwassen haring is 30 tot 35 cm groot. Ze leven ongeveer 10 tot 25 jaar en zijn geslachtsrijp vanaf hun 2de à 3de levensjaar. De grootte en het gewicht van de haring hangt af van de omvang van de school waarin hij zwemt en de situatie van de haring in zee in het algemeen. In warm zeewater zal de vis bijvoorbeeld sneller groeien, maar in een periode van overbevissing zal hij minder groot worden en vroeger geslachtsrijp zijn.

Bovendien zullen haringen die in grotere scholen leven, door competitie tussen de vissen onderling, relatief klein blijven. De grootte en het gewicht van de haring is minder van belang, in tegenstelling tot de geslachtsrijpheid van de vis. Vooral voor een haring is dit van belang, omdat de leeftijd en maturiteit van de vis bepalend zijn voor zijn smaak.

Hoofdstuk 2

Waar komt haring vandaan?

 

Haring is een van de veel voorkomende vissoorten in het noorden van de Atlantische Oceaan, zowel in het oosten als in het westen. Deze pelagische vis zwemt in grote groepen. Dankzij de kleurcamouflage, blauw op de rug en zilverachtig wit op de buik, valt de haring minder snel op voor hun natuurlijke vijanden.

Hoofdstuk 3

Hoe smaakt haring?

 

Een lekkere haring is licht zilt en fris. Als de haring tranig of zout smaakt, is het geen lekkere haring meer. Goede haring heeft verder een malse structuur en smaakt vet. De kleur van de binnenkant moet blank zijn, helderrood mag ook. Als je een haring hapt, mag hij geen restjes ingewanden of schubben meer hebben.

Daarnaast heeft goede haring een helder zilverkleurig jasje met een goudkleurige gloed op de kop. Zie je haring die donkerrood is op de graat, dan weet je dat het foute boel is. Ook haring die sterk ruikt, kun je beter laten liggen.

Hoofdstuk 4

Is haring gezond?

 

Haring valt onder de categorie ‘gezonde vette vis’, net zoals zalm en makreel. Het bevat goed vet, namelijk omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten. En het omega-3 vetzuur ‘DHA’ ondersteunt het functioneren van de hersenen.

Haring is een vette vis. Dus is het een gezonde keuze die staat in de Schijf van Vijf. Er wordt geadviseerd om 1 keer in de week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Vette vis bestaat uit meer dan 5% vet en is te vinden in de winkel of bij de viskraam.

Hoofdstuk 5

Hoe eet je haring?

 

Er zijn niet echt regels voor het eten van haringen. Ze worden vaak in z’n geheel of in stukjes gegeten met zuur of uitjes erbij. Je kunt haring trouwens ook heel goed puur eten, dus zonder zuur of uitjes.

Hoofdstuk 6

De haring bereiden

 

Verse haring kun je heerlijk grillen, gerookt is het om je vingers bij af te likken en in marinades smaakt haring geweldig. Haring wordt namelijk direct na vangst gekaakt: de ingewanden van de haring worden verwijderd, op de alvleesklier na.

Enzymen die in de alvleesklier zitten laten de haring vervolgens rijpen. Daarna wordt de haring gezouten en in een tonnetje gestopt. Tenslotte volgt het invriezen, minsten 24 uur lang.

Hoe maak je de vis schoon?

Haringen schoonmaken doe je als volgt:

  • Snijd de buik open en haal de buikrand eraf.
  • Haal de ingewanden eruit vanuit de opengesneden buik.
  • Snijd de rug- en anaal vin eraf. Snijd zo zuinig mogelijk zodat de filet niet beschadigd wordt.
  • Draai de haring om en snijd over de ruggengraat tot ongeveer in het midden. Snijd niet helemaal door. De staartvin moet blijven zitten.
  • Verwijder het blauwe vel van kop tot staart. Het afhalen van de huid is lastig. Pak de huid net onder de kop voorzichtig vast en trek hem er in een keer af. Doe dat aan beide kanten.
  • Zet het fileermes net achter de kop op de graat en duw met de achterkant van het fileermes vervolgens de filet los van de kop en klap de bovenste filet open en van je af.
  • Steek het mesje onder de ruggengraat door achter langs de graat. Op deze manier duw je de graat los van de onderste filet.
  • Je hebt nu twee filets, verbonden door de staart. Breek de graat nu door op ongeveer 1 cm vanaf de staartvin.
  • Trim de buitenranden en haal zoveel mogelijk achtergebleven graatjes en andere ongerechtigheden weg.
  • Controleer of er nog graatjes aanwezig zijn en schraap de filets zo nodig even na. Verwijder ook de restjes huid.

Hoe fileer je de vis?

Bij het fileren van de haring begin je bijna altijd van de kop naar de staart. Je fileert dan in de richting van de graatjes mee. Doe je dat niet en je gaat van de staart, dan snij je de graatjes eraf en kunnen ze in de filet terecht komen.

Pan

Bakken in de pan

Je kunt de haring in zijn geheel bakken of de twee filets van elkaar scheiden. Je neemt dan vervolgens een ruime koekenpan en verhit er olie in. Houd een ruime hoeveelheid aan zodat je een lekkere crunch krijgt en de vis goed gebakken wordt.

Wanneer de olie goed heet is bak je de vis om en om in een paar minuten goudbruin en gaar. Daarna kun je de vis naar wens serveren.